Njih 89

Žene u Washingtonu su nosile bijelo i poslale snažnu poruku muškarcima na vlasti

Donald Trump jučer je u Washingtonu održao svoj drugi State of the Union address, a gotovo sve članice Demokratske stranke pojavile su se u bijelom

Donald Trump je već dvije godine predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a sinoć je u Washingtonu ispred Kongresa održao svoj drugi State of the Union address. Njegov godišnji govor između ostalih pratile su i pripadnice Demokratske stranke, točnije njih 89, a gotovo su sve u nekom obliku nosile bijelo. Nancy Pelosi nosila je bijelo odijelo, Ilhan Omar bijeli prsluk, Alexandria Ocasio Cortez bijeli top, majicu i sako.

ZAŠTO BIJELO?

lex Wong/Getty Images/AFP

Bijela je (ne)boja koju su sufražetkinje nosile još na početku 20. stoljeća kao jedan od simbola otpora. Demokratske zastupnice u Kongresu jučer su tako u bijelom sjedile zajedno i tvorile jednu veliku bijelu masu koja je s osuđivanjem gledala u Trumpa, ali i većinu drugih muških kolega u prostoriji.

Simbolizirale su tako povijest Kongresa, povijest društva općenito, kojim dominiraju bijeli muškarci u tamnim odijelima. Isti ti muškarci sjedili su s druge strane jer oni i dalje dominiraju američkim Kongresom i društvom općenito. Žene su uvijek bile te koje se ističu ako ne već zbog same činjenice što su žene u politici, onda i zbog boje odijela koju nose ili duljini suknje koju su odabrale.

No, 2019. se obilježava 100 godina otkad je 19. amandman koji zabranjuje zabranu glasovanja osobama na temelju spola, poslan u američki Kongres na ratifikaciju. Ratificiran je tek iduće godine, 18. kolovoza 1920. godine, ali označio je veliku prekretnicu za prava žena za koja se, eto, borimo i danas. Odabirom bijelih kombinacija žene su jučer pokazale da i one znaju nositi uniformu moći i da ona nije bezazlena.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba