VIJESTI

Taylor Swift pozvala je Ameriku na glasanje. Stiglo je 65 tisuća prijava u 24 sata

Američka pjevačica se jasno i glasno politički opredijelila, pozvala fanove da izađu na izbore u studenom i time šokirala svijet

Taylor Swift je jučer napokon javno obznanila svoje političko opredjeljenje. Njezina karijera traje već 14 godina i cijelo to vrijeme skrivala je svoje političke stavove, no, kako kaže u statusu na svom Instagramu, zbog recentnih događaja u njezinom privatnom životu, ali i svijetu, odlučila je glasno obznaniti da će na nadolazećim izborima u studenom podržati demokrate.

Osim toga, pozvala je svoje fanove na Instagramu, točnije njih 112 milijuna, da se još danas prijave za glasanje na tzv. midterm izborima koji se u SAD-u održavaju u studenom, a na kojima će se birati zastupnici u Kongresu, Senatu i Zastupničkom domu. Sve ovo možda zvuči bezazleno. Ok, neka country pjevačica je stavila na Instagram da će glasati za demokrate i što sad?

Ali nije baš tako bezazleno. Stranica Vote.org, putem koje se Amerikanci prijavljuju za glasanje na izborima, objavila je da je samo u 24 sata nakon Taylorine objave primila 65 tisuća novih prijava za glasanje. Usporedbe radi reći ću vam se u cijelom rujnu iz cijelog SAD-a prijavilo malo više od 190 tisuća glasača, dok ih se u kolovozu prijavilo nešto manje od 57 tisuća.

Taylor u brojkama

View this post on Instagram

To everyone who came to the show and everyone who wished us well tonight, thank you ❤️ We had an indescribably incredible time with you Dallas, thanks for making us the first tour to play back to back nights in AT&T Stadium ????????????? ?: @mattwinkelmeyer @gettyentertainment

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift) on

Taylor ne treba olako shvatiti. Ona je najpopularnija svjetska country pjevačica, a 2014. i 2015. bila je druga najbogatija glazbenica u svijetu uopće dok 2016. napokon nije zasjela na prvo mjesto. Prošle godine ju je Beyonce uspjela preteći i zajedno s Adele izgurala na treće mjesto.

Prema Forbesu njezino bogatstvo prelazi 320 milijuna dolara, iza sebe ima 10 Grammyja, a nakon što je prošle godine kratko nestala s društvenih mreža, vratila se s bombastičnom objavom novog albuma Reputation koji je u prvom tjednu prodan u dva milijuna primjeraka.

Dob: 28
Bogatstvo: 320 milijuna dolara
Mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih glazbenica: 3.
Broj izdanih albuma: 6
Broj prodanih albuma: oko 40 milijuna
Broj osvojenih Grammyja: 10
Rekordi: najviše singlova u top 40 na ljestvici Billboard Top 100 s istog albuma (točnije 13 pjesama s albuma Fearless)

Može li country pjevačica promijeniti stav većine birača?

View this post on Instagram

I’m writing this post about the upcoming midterm elections on November 6th, in which I’ll be voting in the state of Tennessee. In the past I’ve been reluctant to publicly voice my political opinions, but due to several events in my life and in the world in the past two years, I feel very differently about that now. I always have and always will cast my vote based on which candidate will protect and fight for the human rights I believe we all deserve in this country. I believe in the fight for LGBTQ rights, and that any form of discrimination based on sexual orientation or gender is WRONG. I believe that the systemic racism we still see in this country towards people of color is terrifying, sickening and prevalent. I cannot vote for someone who will not be willing to fight for dignity for ALL Americans, no matter their skin color, gender or who they love. Running for Senate in the state of Tennessee is a woman named Marsha Blackburn. As much as I have in the past and would like to continue voting for women in office, I cannot support Marsha Blackburn. Her voting record in Congress appalls and terrifies me. She voted against equal pay for women. She voted against the Reauthorization of the Violence Against Women Act, which attempts to protect women from domestic violence, stalking, and date rape. She believes businesses have a right to refuse service to gay couples. She also believes they should not have the right to marry. These are not MY Tennessee values. I will be voting for Phil Bredesen for Senate and Jim Cooper for House of Representatives. Please, please educate yourself on the candidates running in your state and vote based on who most closely represents your values. For a lot of us, we may never find a candidate or party with whom we agree 100% on every issue, but we have to vote anyway. So many intelligent, thoughtful, self-possessed people have turned 18 in the past two years and now have the right and privilege to make their vote count. But first you need to register, which is quick and easy to do. October 9th is the LAST DAY to register to vote in the state of TN. Go to vote.org and you can find all the info. Happy Voting! ???

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift) on

Možda ne većine, ali velikog dijela može. Taylor je country pjevačica i većina njezinih fanova prema podatcima na Quantcastu su bjelkinje u dobi od 18 do 24 godine. S obzirom na to da je na prošlih četiri midterm izbora glasalo svega 20 posto populacije u dobi od 18 do 24, Taylor bi mogla itekako utjecati upravo na tu skupinu glasača.

Uz to, gore je već spomenuta brojka 65 tisuća novih prijava za glasanje na Vote.org, ali treba istaknuti i da se u tih 24 sata nakon njezine objave, prijavilo 2.144 novih glasača iz Tennesseeja, savezne države u kojoj glasa Taylor, a usporedbe radi iz organizacije su za Buzzfeed News otkrili da se u cijelom rujnu prijavilo svega 2.811, a u cijelom kolovozu samo 951 glasač iz Tennesseeja.

Izjava poznate pjevačice

“Ja ne mogu glasati za nekoga tko nije voljan boriti se za dostojanstvo svih Amerikanaca, bez obzira na njihovu boju kože, spol ili to koga vole. Za Senat se u Tennesseeju natječe žena zvana Marsha Blackburn. Koliko god sam u povijesti glasala i voljela bih nastaviti glasati za žene, ne mogu podržati Marshu Blakcburn. Njezina povijest glasanja u Kongresu me uznemiruje i plaši. Ona je glasala protiv jednake plaće za žene.

Glasala je protiv ponovnog uvođenja akta o nasilju nad ženama koji je trebao zaštiti žene od nasilja u obitelji, uhođenja i silovanja na spoju. Ona vjeruje da lokali smiju odbiti poslužiti nekoga tko je gay. Vjeruje i da se gay parovi ne bi smjeli ženiti. To nisu moje vrijednosti. Glasat ću za Phila Bredesena za Senat i Jima Coopera za Zastupnički dom. Molim vas, molim vas educirajte se o kandidatima za koje glasate i glasajte za onoga koji najbliže zastupa vaše vrijednosti.”

Većina nas se neće uvijek 100 posto slagati s kandidatom o svakom pitanju, ali svejedno moramo glasati,” napisala je Taylor na svom Instagramu i tako jasno poručila da će glasati za demokrate, a što će to točno značiti za spomenute kandidate vidjet ćemo na izborima 6. studenog.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube