GIRL POWER

Zašto svi pričaju o Stacey Abrams i što je točno ova žena napravila za američku politiku

Abrams je ključna figura aktualnih američkih izbora

“Stacey Abrams već je sada najutjecajnija žena 2021. godine”, proglasila je teatralno novinarka magazina Vogue Susan Devaney, prije dva dana. I nije bila jedina. Gotovo da nema političkog pa ni lifestyle medija koji ovih dana nije istaknuo uspjehe američke političarke koja je do 2018. godine svijetu bila uglavnom nepoznata. Pa zašto je sada svi toliko spominju? Jer se smatra da je upravo Adams zaslužna za Bidenovu pobjedu odnosno, točnije, za pobjedu demokrata u do sada republikanskoj saveznoj državi Georgia, u utrci za Senat.

Učinila je to tako što je svojim djelovanjem, na izbore za Senat 6. siječnja, uspjela privući 4,4 milijuna birača, a njihov je izlazak rezultirao pobjedom demokratskih kandidata Raphaela Warnocka (prvi crni senator iz Georgije) i Jona Ossoffa (prvi Židov iz Georgije koji je postao senator). Uz to, Georgia je prvi put nakon 1992. godine glasala za demokratskog kandidata Joea Bidena na predsjedničkim izborima održanim u studenom, a za sve je zaslužna Stacey Abrams.

KAKO JE SVE POČELO

Stacey Abrams drži govor na dodjeli Power 100 Women in Entertainment The Hollywood Reportera, u prosincu 2019. 
Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images for The Hollywood Reporter/AFP

Abrams je još za studija u devedesetima u Atlanti, gdje je između ostalog studirala i politologiju, sudjelovala u prosvjedima i borbi za bolji tretman Afroamerikanaca u Georgiji koji su ondje unatoč jednakim pravima kao i bijelci, i dan danas omalovažavani i zlostavljani. Kasnije je završila javne politike u Austinu u Texasu, a onda i pravo na sveučilištu Yale. Nakon toga je radila kao odvjetnica i porezna saveznica, osnovala je vlastitu financijsku tvrtku, vlastitu tvrtku za pravno savjetovanje, a onda i lifestyle brend za dječje napitke da bi 2002. službeno ušla u politiku tako što je postala zamjenica gradskog odvjetnika u Atlanti.

Četiri godine kasnije postala je jedna od zastupnica u Zastupničkom domu Georgije no njezina borba za prava američkih glasača počela je kad se 2018. kandidirala za prvu crnu guvernerku Georgije. U tome su je podržali i Bernie Sanders i Barack Obama, no borila se protiv Trumpovog čovjeka, tadašnjeg državnog tajnika u Georgiji, Briana Kempa. Kemp se tijekom čitave kampanje služio primitivnim metodama otkazavši debatu dogovorenu sedam tjedana unaprijed manje od tjedan dana prije nego što se trebala dogoditi i optuživši ogranak Demokratske stranke u Georgiji za kibernetički kriminal nekoliko dana prije izbora što se pokazalo kao obična laž i još jedan jeftin predizborni trik.

Kempu je uspjelo odnijeti pobjedu, no Abrams nije imala namjeru tu stati. Naime, državno odvjetništvo je netom nakon izbora otkrilo da je Kemp za svoje vladavine od 2012. do 2018. otkazao registracije za 1.4 milijuna birača iz Georgije unatoč tome što ih je većina i dalje bila živa i živjela na istim adresama. Time im je onemogućio glasovanje, a vrlo vjerojatno oteo i pobjedu za Abrams koja je izgubila za svega 50 tisuća glasova. Ona je odlučila da neće ići u pravnu borbu s njim, ali je osnovala Fair Fight Action. Radi se o neprofitnoj organizaciji koja se bori za prava birača koja je onda umjesto nje tužila Kempa. Pravna borba još uvijek traje, no Abrams je u međuvremenu postigla druge velike pobjede.

ZAŠTO JE KEMP TAKO VAŽNA ZA AKTUALNE IZBORE U SAD-U

Poruke zahvale za Stacey Abrams u Atlanti nakon Bideove pobjede u studenom 2020. 
Foto: Elijah Nouvelage/Getty Images/AFP

Organizacija Fair Fight Action bila je ključna na aktualnim izborima kako predsjedničkim u studenom tako i upravo održanima za Senat u SAD-u. Iako je jedno vrijeme bila i kandidatkinja za Bidenovu potpredsjednicu, Abrams je tijekom ovih izbora odlučila iskoristiti Fair Fight Action kako bi privukla donatore za cijelu Demokratsku stranku, ali i dovela što više birača na ove izbore s naglaskom na Afroamerikance i žene. Organizirala je jedinice u 20 zemalja i krenula s ogromnom kampanjom koja je najrecentnije rezultirala ulaskom u Senat gore spomenutih Warnocka i Ossoffa.

Ljudi na Twitteru nazivaju je superjunakinjom, a crnkinje koje su glasovale na ovim izborima spasiteljicama SAD-a. No, važno je ovdje ne uspoređivati ih s mitskim bićima već im dati priznanje za krvav rad koji su Abrams i njene suradnice odradile na terenu. Unatoč svim preprekama, a bilo ih je mnogo. “Ne moraš se roditi bogat, ne moraš se roditi lijep, ne moraš se roditi bijel, ne moraš se roditi u obitelji genijalnih ljudi, moraš samo biti. Već si time počeo”, rekla je Abrams jednom prigodom i time jasno poručila da ako nešto želite postići, nije važno ništa drugo osim nas samih i onoga što ćemo sa samima sobom učiniti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba