DRUŠTVO

Započelo je suđenje reperu R. Kellyju za niz seksualnih nedjela. Evo što o tome trebate znati

Seksualno iskorištavanje maloljetnica, otmica, davanje mita i trgovanje seksualnim uslugama samo su neka od kaznenih djela za koja će mu se suditi

Iako se o optužbama koje već godinama pristižu na račun američkog glazbenika R. Kellyja u domaćim medijima nije pisalo toliko opsežno kao o onima protiv producenta Harveyja Weinsteina ili onih posve recentnih, protiv glumca Armieja Hammera, uvjeravamo vas da zaslužuju da o njima znate barem osnovno. Baš poput slučaja Harveyja Weinsteina ili milijardera Jeffreyja Epsteina, i slučaj R. Kellyja pokazuje do kojih je razmjera kriminala moguće ići ako ste dovoljno bogati, odnosno dobro umreženi s različitim strukturama moći. Suđenje R. Kellyju upravo je počelo u New Yorku, a između ostalog, sudi mu se za seksualno iskorištavanje maloljetnica, otmicu, davanje mita i trgovanje seksualnim uslugama, a po svim se točkama optužnice izjasnio da se ne osjeća krivim.

U svojoj ga je uvodnoj riječi zamjenica državnog tužitelja, Maria Melendez, nazvala “predatorom koji je svoj novac slao i koristio kako bi manipulirao mladim djevojkama i dječacima, a sve u svrhu zadovoljavanja svojih seksualnih želja”. S druge strane, njegova odvjetnica, Nicole Blank Becker, poroti je rekla kako će ih se “nastojati uvjeriti da je njezin klijent čudovište, ali da će isto tako čuti da su neke od veza za koje ga se optužuje da su bile nasilne, zapravo bile pune ljubavi”. Kao prva je svjedokinja obrane pozvana Jerhonda Johnson Pace, koja je pričala o tome kako je još 2008. bježala iz srednje škole da bi provodila vrijeme s njim za vrijeme njegovog prvog suđenja, onog za posjedovanje dječje pornografije, i kako je glazbenik nastavio seksualnu vezu s njom čak i kad je saznao da je ona maloljetna.

Joshua Lott / AFP

Uz nju, optužba navodi još pet drugih žrtava, uključujući pokojnu pjevačicu Aaliyah, koja je bila njegova štićenica, i s kojom se vjenčao kad je imala tek 15 godina. Tužiteljstvo će graditi slučaj prema tome da dokažu kako R. Kelly nije radio tek kao uobičajeni seksualni predator. Umjesto toga, vide ga kao vođu kriminalne organizacije, pomno osmišljene tako da vreba u prvom redu maloljetnice, seksualno ih iskorištava i trguje seksualnim uslugama. Slučaj nastavljamo pratiti, a ako vas je zaintrigirao, savjetujemo vam da pogledate dokumentarnu seriju Surviving R. Kelly na Netflixu, u kojoj se, između ostalih, pojavljuje i spomenuta svjedokinja optužbe, Jerhonda Johnson Pace.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba