VIJEST

U svemirsku šetnju ipak neće ići dvije žene jer NASA nema spremno M odijelo za jednu od njih

Vijest da će po prvi puta dvije žene izaći u svemirsku šetnju ipak se promijenila i to zbog pomalo smiješnog razloga

Početkom mjeseca pisale smo kako nas je NASA obradovala viješću da će astronautkinje Christina Koch i Anne McClain 29. ožujka izaći iz Međunarodne svemirske postaje u šetnju po svemiru.

Ovime bi one nakon 35 godina bile prve žene koje će šetati svemirom. No, sada je iz NASA-e stigla drugačija obavijest. Izgleda kako će astronaut Nick Hague zamijeniti Anne McClain. U svemirskoj šetnji su Koch i McClain trebale izmijeniti baterije izvan Međunarodne svemirske postaje, a sada će to raditi Koch i Nick Hague.

Nemaju spremno odijelo

View this post on Instagram

NASA astronauts Nick Hague, Anne McClain and Christina Koch (right) work on U.S. spacesuit maintenance in the Quest airlock of the International Space Station. #nasa #astronaut #quest #spacewalk #international #space #station

A post shared by International Space Station (@iss) on

Razlog za to, kako navode, su problemi s opremom i svemirskim odijelom. Naime, radi se o tome da NASA ima određena odijela za svemirsku šetnju, a nakon provjere su shvatili kako McClain treba odijelo srednje veličine s tvrđim dijelom na torzu umjesto odijelo L veličine.

NASA doduše ima samo jedno spremno odijelo u M veličini što bi značilo da McClain ne može ići. Zaključili su kako im je jednostavnije da Koch i Hague nose velika odijela koja su spremna nego da pripremaju još jedno odijelo u srednjoj veličini za McClain. Pripremanje bi uključivalo dodavanje segmenata na srednje odijelo što može biti jako dugačak i intenzivan proces.

Premda u svemirskoj šetnji neće biti dvije žene, na glavnom dijelu upravljanja bit će žene – Kristen Facciol, Mary Lawrence i Jackie Kagey kao kontolorke. Kako piše The Verge, ne čini se da će se NASA previše potruditi da ostvari potpuno žensku svemirsku šetnju u skoroj budućnosti jer u idućim misijama ponovno izlaze muškarci.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba