DRUŠTVO

U Hollywoodu se i dalje ne preporučuje biti otvoreno gej. Primjeri ovih glumaca to dokazuju

Oskarovka Kate Winslet svojom je nedavnom izjavom o namjernom skrivanju seksualne orijentacije pokrenula širu raspravu

U načelu, Hollywood je vjerojatno najliberalnije mjesto na svijetu, u kojem odlike poput rase, seksualne orijentacije ili vjeroispovijesti nisu nešto zbog čega bi mogao biti diskriminiran. Glumci, redatelji, producenti i ini moćnici prevodnici su raznih kampanja za društvenu jednakost, zdušno se protive nazadnim politikama i slave različitost. No, praksa i dalje pokazuje nešto sasvim drugo. Baš kao što se tek nedavno počelo ozbiljnije pričati o (ne)zastupljenosti nebijelih umjetnika kad je riječ o nominacijama za najprestižnije nagrade industrije, kao što su Oscar ili Grammy, tako se tek pomalo otvara razgovor o tome koliko je u Hollywoodu danas zapravo poželjno biti otvoreno gej.

Zašto gej glumci ne bi mogli igrati strejt likove?

Temu je aktualizirala oskarovka Kate Winslet, koja je u prošlogodišnjem filmu Ammonite igrala lezbijku, i koja je u intervjuu za The Sunday Times rekla kako velik broj gej glumaca još uvijek skriva svoju seksualnost, iz straha da će ostati bez uloga heteroseksualnih muškaraca. Nije spominjala imena, ali rekla je da se u trenu može sjetiti barem četiri poznata glumca čija seksualna orijentacija namjerno nije otkrivena, a navela je i primjer etabliranog britanskog glumca kojem je publicist, odmah po dolasku u Hollywood, savjetovao da ne govori kako je biseksualan.

Kate Winslet i Saoirse Ronan u filmu Ammonite
Screenshot

Objasnila je da poštuje svačije pravo na privatnost, ali i istaknula da se ovdje o tome ne radi. Umjesto da ikoga prisiljava da nasilno otkriva dio svoje intime, Winslet smatra da se naprosto moraju stvoriti uvjeti u kojima će to, za one koji to žele, biti moguće – bez ikakvih poslovnih posljedica. “Hollywood mora napustiti zastarjelo uvjerenje da gej glumac ne može igrati strejt ulogu. Zapravo, čini mi se da bi takav stav trebao biti protuzakonit”, zaključila je Winslet.

Primjeri iz prakse potvrđuju porazne navode

I doista, da je Winslet bila na dobrom tragu potvrđuje i niz recentnih, konkretnih primjera. Glumac Jonathan Bailey, koji igra u hit seriji Bridgerton, priznao je da mu je niz starijih, gej kolega snažno savjetovalo da ne otkrije javnosti svoju orijentaciju, a gotovo identičnu priču ispričali su i glumci Ezra Miller i Colton Haynes. Dok je Miller potvrdio konkretne savjete starijih kolega, koji su mu redom govorili da se ne ističe, Haynes se prisjetio dolaska u Hollywood. Svi su mu, rekao je, objašnjavali da će, otkrije li da je gej, ostati bez svih potencijalnih angažmana, a njegov je tim redovito plasirao priče medijima o tome da izlazi s ovom ili onom poznatom djevojkom.

Neil Patrick Harris u seriji Kako sam upoznao vašu majku
Screenshot

Tu je i nedavni primjer transrodnog glumca Elliota Pagea, koji je naglasio kako svojim činom istupanja i življenjem svoje autentičnosti želi prekinuti narativ koji nalaže da homoseksualnost, transrodnost ili rodna nesvrstanost nisu dobri za karijere. A čak je i Kevin Spacey, koji je slovio za jednog od najvećih glumaca u posljednjih nekoliko desetljeća, tek iz čiste nužde, uslijed optužbi za seksualno zlostavljanje koje će mu na kraju uništiti karijeru, progovorio o tome da je gej.

I neovisno o tome što, bez sumnje, postoji i niz svijetlih primjera uspješnih gej glumaca, poput Neila Patricka Harrisa koji se proslavio ulogom ženskara Barneyja u seriji Kako sam upoznao vašu majku ili Jima Parsonsa u kojeg se svijet zaljubio u seriji Teorija velikog praska, ostaje činjenica da ćete u njihovim, ali i bilo kojim drugim intervjuima gej glumaca u kojima su odlučili priznati svoju orijentaciju, nužno naići na pasus u kojem objašnjavaju koliko im je ta odluka bila teška. O njoj su morali vagati, promišljati, skupljati hrabrosti i na koncu se suočiti s dilemom – biti iskren prema svijetu i sebi ili biti uspješan? Jer oboje je za mnoge i u 21. stoljeću nedostižno.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba