GIRL POWER

U Formuli 1 više od 40 godina nije sudjelovala žena. Tatiana Calderón ovdje je da to promijeni

Tatiana Calderón je testna vozačica za Alfa Romeo Formula 1 ekipu

Otkad je bila djevojčica, Tatiana Calderón iz Kolumbije znala je da se želi baviti utrkama. Ove godine je sudjelovala na FIA Formula 2 natjecanju kao prva žena ikada u tom natjecanju te je nakon toga nastavila biti testna vozačica za Alfa Romeo Formula 1 ekipu uz nadu da će uspjeti ući u konkurenciju iza tu utrku. Inače se natječe u Formula 2 natjecanjima, a ovime je postala i treća žena ikada koja je dobila priliku biti dio Formula 1 natjecanja kao testna vozačica. Prva je bila Maria Teresa Filippis, a nakon nje Leila Lombardi, obje iz Italije. Calderón ima samo 26 godina.

Razlika između Formule 1 i Formule 2 natjecanja je u automobilima. U Formula 2 natjecanjima sudjeluju 22 natjecatelja i svi voze identične automobile te doslovno najbolji vozač pobjeđuje. Za razliku od toga, u Formuli 1 voze se brža vozila i svako je drugačije te od drugog sponzora i proizvođača. Calderón sada radi na tome da postane dio Formula 1 natjecanja.

Iako je Formula 1 smatrana muškim sportom, Calderón je vrlo ustrajna u pripremama za ovo natjecanje. Osim što svakodnevno trenira u teretani do četiri sata, jednom do dva puta tjedno posjećuje psihologa. Za Forbes je ispričala kako je sa sportom mnogo naučila o sebi, o predanosti, strasti i strpljenju. “Imam osjećaj kao da živimo u svijetu u kojemu se utrkujemo s vremenom. Uvijek smo tako zauzeti i sve želimo odmah. Ponekad, kada se pojavi prepreka, ona te može učiniti boljom osobom kasnije u životu.”

Bez obzira na to što je posebnost njenog sudjelovanja u utrci i činjenica da je žena, tvrdi da želi da ovaj pothvat ide dalje od samo pitanja roda. “Imala sam mnogo sumnji. Kad rezultati nisu bili dobri, kao ženi su mi govorili da nikada neću biti fizički dovoljno dobra. Ali ne možeš se uvijek fokusirati samo na rezultate. Ja ovo radim jer volim brzinu i jer volim adrenalin. Volim biti u autu za utrke i ne mogu zamisliti svoj život bez toga. Teško je, ali ja volim izazove.”

View this post on Instagram

SEMANA DE CARRERA! Sochi este fin de semana! ?? @fiaf2championship . . RACE WEEK! Sochi we are coming for you @fiaf2championship . . #fiaf2 #TC18 #racing #backtowork #lovemyjob #racingforanthoine #staystrongJM #girlpower #pinkpanter

A post shared by Tatiana Calderon (@tatacalde7) on

Ispričala je i kako je smetaju mnogi koji se ponašaju kao da razumiju kako se ona osjeća ili koji misle da znaju najbolje za nju. Upravo takvi ljudi je još više motiviraju jer im želi pokazati da su u krivu. Calderón, ako ne uspije proći u Formulu 1 i dalje će se natjecati u Formuli 2, ali će i dalje pokušavati doći do Formula 1 natjecanja.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba