VIJEST

U Australiji se otvorila prva galerija posvećena isključivo umjetnicama i njihovom radu

Melbourne je od ovog mjeseca bogatiji za jednu umjetničku galeriju posvećenu isključivo suvremenim umjetnicama

Galerija Finkelstein prva je komercijalna galerija u Australiji posvećena umjetnicama i njihovim radovima. Osnovala ju je umjetnička savjetnica Lisa Fehily čije djevojačko ime je Finkelstein po čemu je i nazvala galeriju. Fehily u ovom području ima već 15 godina iskustva te se nada kako ovo neće biti posljednja takva galerija u njenoj državi.

Za Guardian je izjavila kako je radila s mnogim umjetnicima dug niz godina, ali i da se često našla u situacijama u kojima su žene bile manje predstavljene od muških, kao i da ih se nije stavljalo u prve redove na izložbama. Navodi i kako muzeji u Australiji predstavljaju tek 34, a galerije 40 posto umjetnica što je poražavajuć broj. Iz tog razloga postala je dio globalne #knowmyname kampanje koja ima cilj usmjeriti pozornost na umjetnice, a na čijim temeljima je nastala i njena ideja za žensku galeriju još 2007. godine.

View this post on Instagram

“As contemporary art mirrors society, i think it’s the perfect time for our gallery. If others spring up that are just representing women artists, I’d be thrilled with that too. I think that it’s certainly part of a global recognition and understanding of a woman’s voice, and I’m privileged to hopefully play a small part in assisting that.” – Lisa Fehily, Director of Finkelstein Gallery • Thank you to the @guardian for the feature article. • ?: @nataliasikiric_photographer #art #contemporaryart #melbourne #femaleartists #womenempowerment #womenempoweringwomen #gallery

A post shared by Finkelstein Gallery (@finkelsteingallery) on

Galerija Finkelstein trenutno prezentira malu grupu umjetnica, njih deset za početak. Izjavila je kako se nada da će njena galerija pružati umjetnicama veću mogućnost za globalnu karijeru i financiranje vlastitog rada. Prva izložba uključivala je radove osam australskih umjetnica – Cigdem Aydemir, Kate Baker, Monike Behrens, Coady, Deborah Kelly, Louise Paramor, Lise Roet and Kate Rohde uz umjetnicu Sonal Kantarie iz Engleske te Kim Lieberman iz Južne Afrike. Njihov rad izveden je u nekoliko medija, od performansa, vizualne umjetnosti, skulptura i teksta.

Kako bi bila sigurna da u njenom projektu nema isključivosti, Fehily surađuje s kustosima i kolekcionarima neovisno o njihovom spolu. Uz to je uključena u programe koji za cilj imaju poboljšati žensku umjetnost u Australiji kao što su Know my Name, #50Womens Artist te je dio strategije muzeja u Baltimoreu koja je posvećena ženskoj umjetnosti. Bez obzira na to, ne deklarira se kao klasična feministica.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba