GIRL POWER

Tko je Sara Ramirez, nebinarna glumica koja će u seriji Seks i grad zamijeniti Samanthu?

Šira ju je javnost upoznala kroz hit seriju Uvod u anatomiju, a nakon što ju je napustila, javnosti je otkrila da je biseksualna, a onda i rodno neutralna osoba

Prošli smo tjedan, baš poput većine svjetskih medija, prenijeli uzbudljive vijesti. Glumica Sara Ramirez, kako je službeno potvrđeno, dobila je stalnu ulogu u revivalu serije Seks i grad, i mogla bi popuniti prostor originalno namijenjen liku Samanthe. Koliko je zasad poznato, utjelovit će lik Che Diaza, rodno nebinarne osobe iz svijeta komedije, a koja vodi popularni podcast u kojem je česta gošća upravo Carrie Bradshaw. Glumica, inače i sama rodno nebinarna osoba (zamjenice koje koristi su she/they), u trenu je dospjela u fokus javnosti, a evo i tko je ona, gdje ste je dosad sve mogli gledati i koje je sve relevantne javne istupe imala.

TALENT JE OTKRILA U SREDNJOJ ŠKOLI

Na WorldPride ceremoniji u New Yorku, 2019.
ANGELA WEISS/AFP

Rođena je 1975. u Mazatlánu, meksičkom gradu gdje je živjela s roditeljima, ocem oceanografom i profesorom te majkom koja je radila razne poslove u industriji zabave. Nakon što su se razveli kad je imala osam godina, s majkom odlazi živjeti u SAD. U tom se periodu, kako je kasnije u više navrata pričala, prvi put susrela s osjećajem odbačenosti; njezina su tamnija boja kože i egzotične crte lica utjecali na to kako je vršnjaci vide i komentiraju. Godinama se borila s niskim samopouzdanjem, a prekretnica se dogodila u srednjoj školi, kad se prijavila na audiciju za školsku glazbenu predstavu. Profesori su ostali oduševljeni njezinim talentom, iznova su je hvalili i davali joj vodeće uloge, pa se, malo po malo, počela osjećati bolje u vezi sebe, ali i ozbiljno razmatrati karijeru pjevačice ili glumice. Kad je došlo vrijeme za fakultet, upisala je prestižni Julliard i diplomirala u dobi od 22 godine.

Kao dr. Callie Torres u seriji Uvod u anatomiju
Screenshot

Karijeru je počela graditi odmah po završetku, pa s 23 prvi put igra na Broadwayju, u predstavi The Capeman, a nedugo nakon će ostvariti i manju ulogu u kultnoj romantičnoj komediji You’ve Got Mail. Značajniji će uspjeh postići godinama kasnije, kad će na Broadwayju glumiti lik The Lady of The Lake u predstavi Spamalot, za što će osvojiti i prestižni nagradu Tony. Iste će godine dobiti i angažman koji će je učiniti poznatom širokoj publici diljem svijeta, u hit seriji Uvod u anatomiju. Ondje je do 2016. glumila lik Callie Torres, biseksualne liječnice koja se nikad nije libila tražiti ono što joj pripada. Iako je na malim ekranima godinama igrala lik koji je bio u vezi, pa i braku sa ženom, Ramirez je tek nakon što je otišla iz serije javnosti otkrila prvo da je i sama biseksualna, a potom i da se identificira kao rodno nebinarna osoba.

VRLO JE AKTIVNA PO PITANJU ZAGOVARANJA PRAVA LGBTIQ OSOBA

To je priznanje začudilo mnoge, pogotovo s obzirom na to da je od 2012. u braku s poslovnim analitičarom Ryanom DeBoltom. No, kako je objasnila, shvatila je da više ne smije živjeti u strahu od toga kako će se njezin identitet odraziti na njezinu karijeru. Rekla je da svi njezini prijatelji, ali i obitelj, od 18. godine znaju za njezinu biseksualnost, a uslijed rastuće netrpeljivosti prema LGBTIQ osobama (nedugo prije dogodio se masakr u gej klubu na Floridi), odlučila je da trebaju saznati i svi ostali. Nema sumnje da će joj karijera, nakon tako velike uloge u jednom od najočekivanijih projekata desetljeća, krenuti još snažnijom uzlaznom putanjom, kao i to da će njezin aktivizam, po pitanju prava LGBTIQ osoba postati još vidljiviji.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba