MODA

Tko je Giambattista Valli, dizajner s kojim H&M priprema novu ekskluzivnu kolekciju za jesen

H&M je jučer najavio suradnju s talijanskim dizajnerom poznatom po haljinama s raskošnim slojevima tila, no tko je zapravo Giambattista Valli

Raskošni slojevi tila, pastelne boje i teatralni defilei tek su djelić onoga tko je zapravo veliki dizajner Giambattista Valli. Iako je sjedište njegove modne kuće danas u Parizu, Valli je rodom iz Rima, a studij je, kao i puno drugih velikih dizajnera današnjice, završio na londonskom Central Saint Martinsu te na rimskom Istituto Europeo di Design.

Radio je tijekom i nakon studija za Roberta Capuccija, Fendi i Emanuela Ungara gdje je bio kreativni direktor, a onda se napokon preselio u Pariz kako bi ostvario svoj veliki san o otvaranju pravog modnog maisona.

NEOVISNOST OD SAMOG POČETKA

Valli je smjestio svoj atelje na adresi Rue Boissy d’Anglas u Parizu. Otvorio ga je 2005. godine, a tamo je i njegova glavna trgovina danas u kojoj prodaje ready-to-wear odjeću, modne dodatke i cipele. Šest godina kasnije otvorio je i atelje za haute couture jer ipak je visoka moda razlog zašto se uopće počeo baviti modom.

View this post on Instagram

13.07.2018 15:06

A post shared by giambattistavalli (@giambattistavalli) on

Od samog je početka bio je neovisan i tvrdio da ne može odgovarati nikome za svoj rad jer jedino tako može biti potpuno kreativan. Radio je tako sam na godišnjoj bazi dvije kolekcije visoke mode, četiri kolekcije ready-to-wear odjeće i četiri kolekcije za svoj manji brend Giamba koji ima pristupačnije cijene. Uz to je, naravno, radio i specijalne suradnje kakve je imao s Monclerom ili sada s H&M-om. Sve je to bilo tako baš svake godine i sve je sam i financirao. No, prije dvije godine ipak je popustio i prodao udio obitelji Pinault (vlasnici Guccija, Balenciage i niza drugih brendova) odnosno njihovoj tvrtki Artémis.

Otada je povukao neke komercijalne, vrlo isplative poteze, kao što su linija sportske odjeće pa i ova kolekcija s H&M-om koja će sigurno biti instantni hit.

TAJANSTVEN PRIVATNI ŽIVOT

O Vallijevom djetinjstvu ne zna se gotovo ništa. Ne otkriva puno o svojoj obitelji i u intervjuima je uvijek vrlo profesionalan te govori samo o svom radu. O podrijetlu je progovorio upravo u tom kontekstu pa je 2015. za Business of Fashion rekao: “Ponosno nosim svoje talijansko ili, još bolje, rimsko nasljeđe. U Italiji proizvodim svoje kolekcije i u toj su divnoj zemlji moji korijeni. Profesionalno sam ipak izabrao Pariz: ovdje je moda podržana autentičnim kulturnim sistemom, a izrada odjeće smatra se umjetnošću.”

Na društvenim mrežama ipak dijeli fotografije sa svojim partnerom Faridom Rebbalijem, otvoreno je gay i s njim ima sina o kojem se ne zna gotovo ništa. Ondje dijeli i fotografije svog intimnog prijateljstva s nedavno preminulom sestrom Jackie Kennedy, Lee Radziwill, ali i zastupa prava LGBTIQ zajednice.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba