GIRL POWER

Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene bilo je mnogo više od samo igre, a američka ekipa to je dokazala

Ovog vikenda odvila se posljednja utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu za žene, a američka ekipa pokazala je kako je njihova igra mnogo više od samo nogometa

U finalu Svjetskog prvenstva u nogometu za žene su završile američka i nizozemska ekipa, a američka je odnijela pobjedu s rezultatom 2:1. Američka ženska nogometna ekipa je i prije ove pobjede bila najviše rangirana ženska nogometna ekipa u svijetu. Do tada su osvojile već tri medalje Svjetskog prvenstva te četiri olimpijske zlatne medalje.

Posebna zanimljivost je i da je na Svjetskom prvenstvu u nogometu za žene od osam ekipa njih sedam stiglo iz Europe, u kojoj je ova vrsta nogometa popularnija za razliku od američkog nogometa koji ima potpuno drugačija pravila. Ekipa iz SAD-a na putu do pobjede pokorila je Francusku, Englesku i jučer Nizozemsku.

No, osim što je finale prvenstva proglašeno jednom od najboljih utakmica zbog nevjerojatne igre, djevojke iz SAD-a istaknule su se i svojim ponašanjem koje je dobilo mnogo medijske pozornosti. Osim što su postale simbol ženskog liberalizma u sportu, postale su i prave feminističke ikone. Umjesto da predstavljaju samo svoju državu kroz nogomet, predstavljaju i svoj spol. Istaknule smo par stvari i par nevjerojatnih igračica koje ćete sigurno zapamtiti.

Alex Morgan ne dopušta nejednake standarde

View this post on Instagram

It’s time for these “WOMEN” to get “PAID” & that’s the tea ? Congrats to the USA ?? women’s Soccer ⚽️ team on winning the 2019 FIFA Women’s World Cup ? Team USA’s domination is complete! #FIFAWWC #USA #WorldCup #AlexMorgan ???⚽️???????

A post shared by Ashley Franklin (@mr._4k_ultra_hd) on

O jednoj od najboljih nogometašica SAD-a, Alex Morgan, na ovom prvenstvu pisalo se u dosta negativnom kontekstu zbog njenog ponašanja. Naime, nakon što je zabila gol engleskoj ekipi, slavila je glumeći kao da pije čaj referirajući se na glumicu Sophie Turner i njenu gestu. No, na to su stigle brojne kritike uz navode kako je to bilo nepristojno i ružno prema engleskoj ekipi.

Alex je na to komentirala kako su se u toj situaciji istaknuli nejednaki standardi za žene i muškarce u sportu. “Osjećam se kao da postoje dupli standardi za žene u sportu, da se moramo osjećati posramljeno svojim uspjehom, a da kada želimo slaviti to mora biti pristojno. Vidjet ćete muškarce kako slave tako da se primaju za međunožje, a ja, kada glumim da pijem čaj, stvaram šok i iznenađujem.”

Megan Rapinoe i snažni politički stavovi

Megan Rapinoe je svojim ponašanjem navodno navela mnoge Amerikance da ne gledaju i ne navijaju za njihovu ekipu na svjetskom prvenstvu. Naime, Rapinoe je odbila pjevati Nacionalnu himnu nakon što joj je zabranjeno da klekne u znak protesta kao što je učinio Colin Kaepernick. Osim toga, kada su je mediji pitali hoće li doći u Bijelu kuću ako pobjede u finalu, što je inače tradicija, izjavila je kako nema šanse da će se tamo pojaviti. Naravno, Trump je i na to reagirao rekavši kako je ona time pokazala nepoštovanje prema državi, Bijeloj kući i zastavi. Uz to, odbila je držati ruku na srcu za vrijeme himne također kao znak protesta. Bez obzira na te razmirice, Trump je preko svog Twittera ipak čestitao ženskoj nogometnoj ekipi na pobjedi.

Usput, oni koji su zbog njenog protesta odbili gledati utakmice SAD-a, propustili su njene nevjerojatne golove radi kojih je osvojila i Zlatnu loptu, a i proglašena najboljom igračicom svjetskog kupa.

Borba protiv nejednakih plaća

Uz sve negativne komentare o ekipi iz SAD-a, uglavnom se propuštala jedna jako važna vijest, a to je njihova borba za jednake plaće u nogometu. 2016. godine pet nogometašica američke ženske ekipe podnijelo je pritužbu Komisiji za zapošljavanje protiv njihovog poslodavca odnosno Nogometnog saveza SAD-a. Tvrdile su da su plaćene znatno manje od njihovih muških kolega i da je uzrok tog jaza bio seksizam. Te iste godine potpisale su novi sporazum i bile plaćene više, ali i dalje ne više od svojih muških kolega.

Kako i dalje nisu bile zadovoljne takvim rezultatom, podnijele su novu tužbu protiv spolne diskriminacije tri mjeseca prije početka Svjetskog kupa uz navod da se radi o institucionaliziranoj diskriminaciji na temelju spola. Očekivalo se kako će se ovaj spor riješiti izvan sudova i medija kako ne bi došlo do senzacionaliziranja, no Nogometni savez je tada podnio obranu uz navode kako je došlo do nerazumijevanja te da nogometašice i nogometaši ne primaju jednake plaće jer zapravo ne rade jednak posao s jednakim obavezama i odgovornostima. Jedino što ih sada čeka je rješavanje ove parnice na sudu, a ova pobjeda zasigurno im daje dodatnu platformu u ovoj borbi.

Ovo je jedan od koraka koji su nogometašice pokrenule po pitanju nejednakih plaća što je natjeralo FIFA-u da ipak pokrene neke promjene. Tako je organizacija objavila planove za povećanje ulaganja u ženski nogomet s 500 milijuna na milijardu dolara u sljedeće četiri godine. Organizacija je također predložila udvostručenje ženskih nagrada za Svjetsko prvenstvo, s 30 milijuna dolara u ovom Svjetskom kupu na 60 milijuna dolara u 2023. godini. No, to je još uvijek je daleko od 440 milijuna dolara koje će muškarci dobiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine.

Solidarnost i zajedništvo

Jedna od legendarnih pobjeda američke ženske nogometne ekipe bila je protiv Tajlanda, kada su odnijele pobjedu s rezultatom 13:0. To je bio najveći broj golova od strane jedne ekipe koji se dogodio na ženskom svjetskom prvenstvu u nogometu ikada. Američka ekipa je nakon ove pobjede, logično, slavila sve golove, ali su zbog toga bile kritizirane uz riječi kako je to bilo potpuno nepotrebno. Dok su se neki s time složili, a neki ih branili, zanemarena je divna situacija koja se dogodila netom nakon zadnje minute utakmice.

Naime, američke nogometašice Carli Lloyd i Christen Press pojurile su prema golmanici tajlandske ekipe i tješile je dok je plakala, a Alex Morgan je potrčala prema tajlandskoj nogometašici Mirandi Nild i zagrlila je. Ovo je samo jedan od dokaza koliko je ovo nogometno prvenstvo i pobjeda SAD-a bila mnogo više od samo nogometa.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba