NOVOSTI

Stručnjaci su izradili novi prijedlog Zakona o pobačaju, a ovo su glavne promjene koje će tražiti Vladu

Prema preporukama UN-a i Europske unije, izrađen je novi prijedlog Zakona o pobačaju koji će se uputiti Vladi

Grupa stručnjaka koja se bavi reproduktivnim pravima žena, prevencijom spolnih bolesti i neželjene trudnoće te edukacijom mladih izradila je prijedlog novog Zakona o pobačaju prema preporukama UN-a i Europske unije koji će uputiti Vladi.

Glavne promjene koje se zahtijevaju u novom prijedlogu su pojednostavljenje prekida trudnoće u slučaju medicinskih indikacija te bi on bio do navršena 22 tjedna. Predlažu da ga ne odobrava komisija već samo ginekolog.

Jedan od prijedloga je i da se pobačaj na zahtjev može izvesti ukoliko trudnoća ne traje dulje od 12 tjedana ili deset tjedana gestacijske dobi. Na taj način bi se računanje perioda trudnoće uskladilo s praksom u većini zemalja Europske unije. Ujedno, uz zahtjev ne bi bilo potrebno savjetovanje, komisija ni čekanje, a sve bi bilo plaćeno na teret HZZZO-a.

Izmjena termina ‘priziv savjesti’

U novom Zakonu o pobačaju žele izmijeniti termin ‘priziv savjesti’ s terminom ‘odbijanje obavljanja legalnog prekida trudnoće zbog vlastite savjesti i religioznih uvjerenja’. To bi također bilo pokriveno posebnim zakonom. Na ginekologe se stavlja i obveza osiguranja te se zabranjuje da institucije odbiju pobačaj.

U slučaju kršenja odredbi ili ometanog pristupa ustanovama, predlažu se novčane kazne. Ove novčane kazne odnosile bi se i na osobe koje stvaraju pritisak i zastrašivanje žena koje dolaze na pobačaj.

Ginekolog Dubravko Lepušić gostovao je u emisiji na N1 te naveo kako predlažu da prekid trudnoće bude dostupan u svim ordinacijama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Na prijedlogu se radilo godinu dana, a nalog za novi zakon stigao je od UN-a prije tri godine. Napomenuo je kako je činjenica da se u našim školama ne održava spolni ni zdravstveni odgoj štetna u kontekstu prevencije.

Novi prijedlog Zakona o pobačaju još nije poslan Vladi, ali je do sada održan okrugli stol na kojem je bilo dosta političkih stranaka koje su izrazile podršku i predložile suradnju sa stručnjacima iz područja. Inicijativu i Prijedlog zakona pozitivno su ocijenile Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Pravobraniteljica za djecu i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Milan Kujundžić na okruglom stolu nije sudjelovao jer za to, nije imao vremena.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba