GIRL POWER

Šest snažnih žena koje su mijenjale Hrvatsku odgovaraju na pitanja srednjoškolki, 1.dio

Cijeli serijal intervjua koje su srednjoškolke odradile pratite svakog drugog petka na portalu Super1

Zagrebačka nakladnička kuća Iris Illyrica prošle je godine izdala jednu inspirativnu knjigu autorice Rosie Kugli, Ikone: Neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku. Radi se o knjizi namijenjenoj djeci i roditeljima koji djecu žele upoznati s dobrim uzorima, a kroz nju čitatelji upoznaju 50 neustrašivih Hrvatica koje su svojim životima i djelima ispisale, a neke još uvijek ispisuju, povijest Hrvatske i svijeta.

Sama je knjiga izuzetno inspirativna, no da bi cijelu priču odvela korak dalje, glavna urednica kuće Iris Illyrica Ivana Glavaš Bakija, osmislila je hvalevrijedan projekt. U cijelu je priču uključila srednjoškolke koje su dobile priliku intervjuirati snažne žene iz knjige. Iz te je ideje nastala serija videointervjua koju svakog drugog petka možete pratiti na portalu Super1. Cijelu priču o tome kako je projekt nastao pročitajte ovdje, a u nastavku vam donosio prvi dio intervjua. Maju Sever, Sanju Pilić, Silviju Šesto, Lanu Peto Kujundžić, Vernesu Smolčić i Almiru Osmanović intervjuirale su Dora Bujan, Sara Perak, Barbara Begić, Lucija Bajić i Dora Šmit.

Maja Sever

Sandro Lendler

Maja Sever poznata je novinarka Hrvatske radiotelevizije koja je svoju karijeru usmjerila prema borbi za javni interes. Dobila je nagradu HND-a za Novinarku godine 2017., a 2021. je dobila nagradu Strašne žene portala Vox Feminae zbog svoje borbe za društvenu pravednost. U videointervjuu koji vam donosimo intervjuirala ju je Dora Bujan, učenica zagrebačke XI. gimnazije, a razgovarale su o tome što Maji znači novinarstvo, koji su najveći izazovi posla i što poručuje mladim ljudima koji se žele baviti novinarstvom.

Sanja Pilić

Sandro Lendler

Sanja Pilić, poznata hrvatska dječja književnica objavila je više od 60 djela namijenjenih djeci, osvojila je niz nagrada za svoj rad, a prema njezinim je knjigama napisano i realizirano i više kazališnih predstava. U intervjuu koji vam donosimo u nastavku intervjuirala ju je Sara Perak, učenica 2. razreda XI. gimnazije u Zagrebu, a razgovarale su o utjecaju Sanjinih knjiga na djecu, čitanju, pisanju i društvenim mrežama.

Silvija Šesto

Sandro Lendler

Silvija Šesto također je naša poznata književnica za djecu i mlade koja je napisala niz književnih djela, ali i predstava i osvojila niz nagrada, a uz to se bavila i novinarstvom te kreirala uspješne radijske emisije. Silviju Šesto intervjuirala je Barbara Begić, učenica 2. razreda XI. gimnazije u Zagrebu, a razgovarale su u tome kako se Silvija odlučila na poziv književnice, kakvu je ulogu sport imao u njezinom životu i o raznim drugim temama koje možete otkriti u videu.

Lana Petö Kujundžić

Sandro Lendler

Lana Petö Kujundžić je poznata hrvatska sutkinja za mladež s više od 30 godina radnog iskustva u sudskoj praksi Općinskog i Županijskog suda u Zagrebu. Zaposlena je na Županijskom sudu u Zagrebu, prvostupanjskom i drugostupanjskome vijeću za mladež, predsjednica je odjela za mladež i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež u Hrvatskoj. Organizira niz platformi, tribina i projekata za promicanje prava mladih, a u intervjuu koji vam donosimo u nastavku s njom je razgovarala Lucija Bajić, učenica 2. razreda XI. gimnazije u Zagrebu.

Vernesa Smolčić

Privatna arhiva

Zvijezdama i svemiru astrofizičarku Vernesu Smolčić privuklo je prekrasno noćno nebo iznad Mljeta, na kojem je provodila ljeta dok je bila srednjoškolka. U srednjoj je školi jako zavoljela matematiku i fiziku, pisala je i maturalni rad na temu svemira, a onda je upisala fiziku na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, potom doktorirala na institutu za astronomiju Max-Planck u Heidelbergu. Otišla je zatim na Caltech pa na Princeton radeći pritom na znanstvenim projektima iz astrofizike. U videointervjuu s njom je razgovarala Dora Šmit, učenica 4. razreda XI. gimnazije u Zagrebu.

Almira Osmanović

Miranda Cikotic/PIXSELL

Ova čuvena hrvatska balerina i glumica školovala se u Zagrebu, a usavršavala u Akademijskoj koreografskoj školi Agripina Vaganova u Petrogradu. Bila je prvakinja Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, nastupala diljem Hrvatske i svijeta, a bila je i ravnateljica Baleta HNK u Zagrebu te Baleta HNK u Splitu. Almiru Osmanović intervjuirala je Sara Perak, učenica 2. razreda XI. gimnazije u Zagrebu, a razgovarale su o tome kako je odlučila postati balerinom, što je najvažnije za uspjeh u tom poslu i što smatra svojim najvećim životnim uspjehom.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba