SUPER SAVJET

Sedam stvari koje sam naučila kroz devet godina vođenja udruge posvećene ženskim druženjima uz vino

Sa Sanjom Muzaferijom razgovarale smo o vinima i svemu što je o njima naučila kroz cjeloživotno iskustvo

Super savjet nova je rubrika portala Super1 u kojoj razgovaramo sa stručnjakinjama i stručnjacima u specifičnim područjima i skupljamo od njih zrnca mudrosti koja nas mogu voditi kroz život.

Sanja Muzaferija poznata je lifestyle novinarka, urednica, književnica i ljubiteljica vina zbog čega je prije devet godina pokrenula udrugu Women On Wine. “Udruga WOW permanentno je aktivna te od samog osnivanja prije devet godina svaki mjesec organizira jedno, dva, ponekad tri ili više događanja”, kaže Sanja o udruzi. “Svake godine biramo vino godine, a vinara koji ga je napravio vodimo na vinsko putovanje u neku poznatu svjetsku regiju i darujemo ih skulpturicama koje je dizajnirala poznata Grupa.”

No, Sanja kaže da o vinima zapravo uči cijeli život pa je bilo logično da je pozovemo u našu novu rubriku i pokušamo saznati koje su najvažnije svari koje je naučila u ovim godinama kušanja i rada s vinima.

NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE LJUDI RADE KOD BIRANJA I KUPOVINE VINA

Mario Kučera

“Čini mi se da je najčešća pogreška kupovati vino koje im zvuči najpoznatije ili pak po lijepoj etiketi”, započinje Sanja priču o tome na što terba paziti da ne bismo griješili kod kupovine vina. “Oboje je važno, ali ne bi trebalo biti presudno. Ipak bi se trebalo savjetovati sa znalcem – npr. iskusnim prodavačem u vinoteci gdje su vina nešto skuplja, ali dobijete znalačku preporuku. Tek nakon što se uvjerite da vam vino zaista paše i odgovara hrani uz koje ga pijete, potražite ga kasnije u marketima ili veletrgovinama, online. Za početak, dakle, ako nemate puno znanja o vinu, pravac – vinoteka. Također, nemojte kupovati preslatka vina. Možda će vam se svidjeti, ali ona najčešće ne idu uz hranu.”

Čini mi se da je najčešća pogreška kupovati vino koje im zvuči najpoznatije ili pak po lijepoj etiketi

Da bismo znali koje vino odgovara hrani uz koju ga pijemo, Sanja kaže da je kušanje pravilo broj jedan. “Uparivanje ili kako se danas često kaže, sljubljivanje vina i hrane – prava je znanost ili umjetnost. Čak se posebno uči i polaže u vinskim školama kao HSK (Hrvatski Sommelier Klub) ili WSET (The Wine & Spirit Education Trust). A opet, i nije. Kušanje je zakon. Probajte, provjerite što vama paše. I to je to. Ipak, nastojite uvijek da vam spoj hrane i vina bude uravnotežen, tj. da hrana ne ‘pojede’ i ‘preuzme’ vino, tj. da vino ne prekrije okuse hrane. Neki osnovni poučak bi bio: lagana (najčešće bijela) vina uz lagana jela (kao bijela riba, piletina, mladi sirevi) i jača (najčešće crna vina) uz težu hranu (crvena mesa, divljač, odstajale ili pljesnjive sireve). Ako niste poznavatelj i želite dobro vino koje ide sa svim jelima, najsigurnije je potražiti vino koje je suho (s manjim ostakom šećera), a izbjegnite jako aromatična vina (kao što su to npr. muškat, traminac).”

Neki osnovni poučak bi bio: lagana (najčešće bijela) vina uz lagana jela (kao bijela riba, piletina, mladi sirevi) i jača (najčešće crna vina) uz težu hranu (crvena mesa, divljač, odstajale ili pljesnjive sireve)

A kada analizirate etiketu, kaže Sanja, valja obratiti pažnju na više stvari. “Oznaka vrhunskog ili kvalitetnog vina ovisi o zakonskim odrednicama pojedine zemlje. Kod nas zakon o vinu nalaže da grožđe potječe s određenog i ograničenoga vinorodnog područja, od određenih sorti ili skupine sorti vinove loze i da nije premašen dopušteni prinos po hektaru, ima karakterističan kemijski sastav i organoleptička svojstva – da bi dobio kategorizaciju vrhunsko. Ne treba se pri kupnji voditi samo tim oznakama jer nisu nužno garancija kakvoće vina. Ponekad čak i izvrsno vino može biti proglašeno “stolnim” ako ne zadovoljava zadane administrativne uvjete. Na primjer ponajbolja talijanska vina su tzv. supertoskanci (Tignanello, Ornellaia, Sasiccaia…) koji imaju apelaciju stolnih vina jer u njima izmiješana grožđa iz raznih vinograda, što ih pak ne sprječava da budu među najboljim i najskupljim vinima na tržištu. Iskreno, ako je cijena visoka, vrlo je vjerojatno da je kvaliteta zajamčena. U početku, dok ne naučite (i ne isprobate) više ako uistinu želite dobro vino kupite ono skuplje. Ili se, još bolje, savjetujte sa znalcem pa ćete se domoći kategorije best buy tj. odličnog vina po prihvatljivoj cijeni.”

KAKO ODABIROM VINA IMPRESIONIRATI GOSTE

S Vlastom Pirman, art direktoricom Women On Wine
Rene Karaman

“Za ženske goste, ali sve češće i ostale – servirajte fini rosé. Njega ima u svim krajevima Hrvatske, ali najrazvikaniji je ipak – francuski i to iz Provanse. Neskromno ću reći da je upravo Pink Day, međunarodni festival ružičastih vina i pjenušaca koji sam pokrenula prije osam godina u Zagrebu, dosta pridonio sve većoj popularnosti roséa. I kod konzumenata i kod proizvođača. Danas svugdje u svijetu proizvodnja i uživanje u ružičastim vinima raste. Kao i pjenušcima”, kaže Sanja.

Ne treba se pri kupnji voditi samo oznakama jer nisu nužno garancija kakvoće vina

“Prosecco je također u stalnom rastu u svijetu, ali impresionirat ćete ipak šampanjcem koji dolazi samo iz jedne francuske pokrajine – Champagne. Možete se odlučiti, osobito ako servirate meso i za jača crna vina poput finog domaćeg plavca malog. Najbolje s Pelješca, ali možete ispasti jako cool i s plešivičkim crnim pinotom. Ako su gosti malo vinski obrazovaniji i zahtjevniji, servirajte bijela vina juga Hrvatske, kao npr. korčulanske pošipe ili grk. No, nemojte misliti da su ostale hrvatske autohtone sorte kao škrleti (Moslavina), pušipeli (Međimurje), malvazije (Istra), pa čak i fine graševine (Slavonija), za odbaciti. Najviše ćete impresionirati znanjem. Naučite malo, pa makar s Interneta o vinu koje poslužujete. I zašto.”

Za ženske goste, ali sve češće i ostale – servirajte fini rosé. Prosecco je također u stalnom rastu u svijetu, ali impresionirat ćete ipak šampanjcem

Sanja o vinu učila cijeli život. “Ja sam o vinu učila pomalo i gotovo neopazice – cijeli život. Jer se u našoj kući oduvijek pazilo što se pije. Nije riječ bila nužno o skupim vinima, ali su uvijek bila probrana. Nisam stekla nikakvo formalno vinsko obrazovanje, ali pohodim razne vinske radionice i kušanja – kad god imam priliku.

Sve što u životu radim volim barem djelomično utemeljiti u znanju koje nije sasvim površno, bez obzira na to radilo se o modi, kazalištu, dizajnu, filmu ili vinu – da bih naučila više – osnovala sam WOW – Women on Wine/žene i vino, udrugu unutra koje se sastajemo dva pa i tri puta mjesečno, odlazimo na vinske izlete i studijska putovanja, nagrađujemo nama omiljena vina i njihove tvorce, vinare, pomažemo mladim vinarkama, širimo kulturu stola i promoviramo umjereno konzumiranje vina. Čitam o vinu, družim se s iskusnim vinskim znalcima i novinarima od kojih učim, okružujem se s vinoljupcima i pohodim vinske festivale. Upravo se spremam na jedan takav u Budimpešti.”

GDJE NAUČITI VIŠE O VINIMA

Silvija Munda

“Žene se mogu učlaniti u udrugu WOW (hahaha), koja danas broji 200 članica i ima ogranke u Zagrebu, Splitu i Rijeci, ali može pronaći i zgodne vinske školice kao što su to one sommelierke Jelene Šimić-Valentić u zagrebačkom Pupitresu, ili pak upisati neku ozbiljniju vinsku školicu pri Hrvatskom sommelier klubu ili WSET-u. Internet i vinoteke također pomažu. A najvažniji su strast prema vinu, znatiželja i volja za učenjem”, odgovara Sanja na pitanje gdje amateri mogu naučiti više o poznavanju vina.

Ona je na svom putu naučila puno toga i dobila više vrijednih savjeta. “Prva tri su ista: Kušati, kušati, kušati”, kaže i dodaje: “Školovati nepce. S vremenom ćete razaznavati u vinu mnogo više nego u početku. Razmišljati o vinu i piti umjereno.”

S udrugom WOW trenutno priprema proslavu rođendana i razne druge avanture. “Dosta raskošno slavimo svoje rođendane, ovoga ljeta će to biti već deveti, a posvuda i stalno prenosimo dobar glas o važnosti i ljepoti umjerenog uživanja u vinu. Aktivni su nam i ogranci u Rijeci i Splitu, a osim sudjelovanja na ostalim vinskim događanjima kojih je u Hrvatskoj sve više – mi organiziramo kušanja, studijska putovanja, druženja. Najčešće su ona isključivo vinska, ali s obzirom da na to nemamo vlastiti prostor, osim kod vinara ili u vinotekama i restoranima, gostujemo u salonima ljepote, ordinacijama estetskih liječnika, stomatološkim klinikama. U posljednje smo vrijeme ugostili slovensku vinsku kuću Puklavec Family Wines u Avonovom zagrebačkom Shoowroomu pa tako spojili ljepotu i vina.

Najvrijedniji savjet koji sam dobila je kušati, kušati, kušati. Školovati nepce. S vremenom ćete razaznavati u vinu mnogo više nego u početku. Razmišljati o vinu i piti umjereno

Nakon toga smo u divnom prostoru Meetings With Style, u samom središtu Zagreba, s radošću dočekali nekoliko vinarija iz mađarske koje predstavila Fruszina Kacsko, vlasnica vinarije La Favorita. Ja sam, pak, s nekoliko suradnica iz WOW i agencijom IMC, vrlo zaposlena pripremama osmog po redu Pink Day, međunarodnog festivala ružičastog vina, pjenušca i šampanjca koji će se 21. ožujka 2020., na prvi dan proljeća, po osmi puta održati u prostoru Muzeja Mimare u Zagrebu. Festival je to isključivo ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca, ali i dobrog raspoloženja, ženstvenosti, kreativnosti i optimizma. U okviru svojevrsnog festivala u festivalu pod imenom Green in Pink, hrvatski proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog izlažu svoje vrhunske proizvode. Osim vinskih degustacija za stolovima vinara-izlagača, Pink Day nudi i tri posebne edukativne radionice domaćih i inozemnih vinskih i maslinarskih stručnjaka, a od prošle godine dodjeljujemo i nagradu za najkreativniji stol izlagača. Nagrada su tisuću dolara vrijedne štikle s potpisom Jimmy Choo.”

SEDAM VINSKIH SAVJETA SANJE MUZAFERIJE

  • Ne kupujte vino koje vam zvuči najpoznatije ili ima lijepu etiketu.
  • Lagana (najčešće bijela) vina idu uz lagana jela (kao bijela riba, piletina, mladi sirevi), a jača (najčešće crna vina) uz težu hranu (crvena mesa, divljač, odstajale ili pljesnjive sireve).
  • Oznaka nije uvijek garancija kakvoće.
  • Kušati, kušati, kušati. Školovati nepce.
  • Goste impresionirajte roséom, proseccom ili šampanjcem.
  • Ako niste poznavatelj i želite dobro vino koje ide sa svim jelima, potražite vino koje je suho (s manjim ostakom šećera), a izbjegnite jako aromatična vina (kao što su to npr. muškat, traminac).
  • U početku, dok ne naučite (i ne isprobate) više ako uistinu želite dobro vino kupite ono skuplje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba