GASTRO

S Matejkom Bučom o novoj kuharici, blogerskoj sceni i receptu s puretinom koji svima preporučuje

Na društvenim mrežama je prati preko 30 tisuća ljudi, a nakon uspjeha prve kuharice, Svaki dan, brzo je uslijedila i iduća

FOTO: Aleksandar Selak

Na društvenim mrežama je prati preko 30 tisuća ljudi, a nakon uspjeha prve kuharice, Svaki dan, brzo je uslijedila i iduća – Svaki dan nešto novo

Spadate li u kulinarske entuzijaste, koji imaju volje za testiranjem novih recepata i nije im problem kuhati svaki dan (barem načelno) ili naprosto o kuhanju želite naučiti više, donosimo vam lijepe vijesti koje bi vas mogle zanimati. Gastro blogerica Matejka Buča, koja stoji iza uspješnog bloga Like Chocolate, ali i istoimenog Instagram profila na kojem je prati preko 30 tisuća korisnika, ovih je dana predstavila svoju drugu kuharicu, nazvanu Svaki dan nešto novo. Kad vam kažemo da je svoju prvu kuharicu, Svaki dan, objavila tek prije nešto manje od dvije godine, s razlogom ćete pomisliti kako je takav potez, posebnice u hrvatskim okvirima, zbilja zadivljujuć. Lansiranje nove kuharice, o kojoj smo odmah poželjeli doznati više, poslužilo nam je kao odličan povod za razgovor s njezinom autoricom.

Druga kuharica dogodila se posve spontano

Aleksandar Selak

Na pitanje o tome kako se oko svega skupa osjeća Matejka nam entuzijastično odgovara, jako dobro. “Moram priznati da sam baš jako, jako ponosna. Te moje male knjige su već ušle u tolike domove i srca da to ne mogu uopće pojmiti! Dugo mi je bila želja izdati kuharicu, ali nisam nikada mislila da ću izdati dvije. Nisam mislila da imam dvije u sebi, ali zapravo je samo trebalo proći malo vremena”, objašnjava nam. Nadalje nam priča kako se i druga kuharica, baš poput mnogih najboljih stvari u životu, dogodila pomalo spontano. Mnogo ju je ljudi, kaže, stalno ispitivalo o tome kad će izdati sljedeću, ali priznaje kako o tome nije razmišljala budući da ju je prva kuharica dosta potrošila, a bila je i okupirana drugim poslovima.

“Onda sam jedan dan odradila neko slučajno neplanirano fotkanje i kad sam vidjela fotografiju pomislila sam kako bi eto baš tako trebale izgledati fotke i recepti za novu knjigu. I taj dan je nastao koncept za Svaki dan nešto novo. Kuharica je dizajnom i konceptom slična prvoj, Svaki dan, i čine cjelinu, ali isto tako djeluje potpuno neovisno o prvoj i može se koristiti samostalno. Sadrži 120 recepata na 320 stranica, podijeljenih u devet kategorija (različitih u odnosu na prvu knjigu) – od jela za početak dana, preko laganih obroka, konkretnih, hrane za druženja pa sve do torti. Osim recepata, u kuharici se nalaze i savjeti za pripremu i čuvanje hrane te devet mojih malih priča, a novitet je i fotovodič kroz neka zahtjevnija jela”, otkriva.

Testiranje recepata s čitateljima i batak s medom o kojem se već priča

Aleksandar Selak

Na blogu, ali i u sklopu same kuharice, ističe svoje čitatelje i pratitelje, koji su joj uvelike pomogli u kreiranju novih recepata. Kaže nam kako su se oni još jednom dokazali kao najbolji na svijetu. Kao i s prvom knjigom, priča nam, i ovaj put je provela testiranje recepata za kuharicu tako da je dobrovoljcima koji su se prijavili preko bloga poslala po jedan ili dva recepta, a oni su ih pripremali kod kuće i javljali joj dojmove. Neki su, doznajemo, imali stvarno dobre sugestije koje su znatno popravile recepte i zato uvijek naglašava da je upravo zbog čitatelja ova kuharica puno kvalitetnija i za sve ostale.

Naravno, ne možemo si pomoći a da je ne upitamo jedno možda zahtjevnije pitanje, ono omiljenog recepta iz kuharice, koji se po njezinom mišljenju već izdvaja. Suprotno očekivanom, Matejka oko odgovora nije previše dvojila. “Ma čak i nije tako teško pitanje jer od početka imam jelo koje mi je favorit, trgani pureći batak s medom i češnjakom. To jelo je toliko jednostavno za pripremiti, a prefino i pomalo neobično, te svima preporučujem da ga probaju. Također, baš sam sretna što su torte ovaj puta dobile svoju kategoriju, a najpopularnija među njima je sigurno Dinov strašni lav, torta koju sam radila sinu za treći rođendan”, odgovara.

Dolazimo i do teme kuhanja kod kuće, pa nas zanima koliko je oko njega entuzijastična, a koliko to i njoj samoj zna biti naporno. Osim toga, dotičemo se i nekih prehrambenih navika nje i njezine četveročlane obitelji. “Stvarno volim kuhati, ali obično, svakodnevno kuhanje i mene umara kao i većinu drugih. Ne volim razbijati glavu i razmišljati što pripremiti za ručak, a pogotovo jer kod kuće imam dvoje malih izbirljivaca”, iskrena je. Neka od hranjivih jela koja su u njihovom kućanstvu često na meniju su tako bogato varivo od graška s puno povrća i noklicama, juneći odresci u senfu (recept iz njezine prve kuharice) ili juneće mesne okruglice u umaku od gljiva (recept iz nove kuharice). U hladnjaku, pak, dodaje, uvijek ima osnovne namirnice poput jaja i mlijeka, ali i kikiriki maslac za dodatak smoothiejima ili kašama, svježi sir za vafle i puno voća.

O važnosti kuhanja kod kuće i prehrambenim navikama

Aleksandar Selak

Nastavljamo pričati o generalnoj važnosti kuhanja kod kuće, a Matejka je i tu prilično realna. “Danas živimo jako brzo i rijetko tko ima vremena svaki dan provoditi par sati u kuhinji kako bi skuhao hranjivi obrok”, kaže. No, isto tako misli da je jako važno uvidjeti da je hrana pripremljena kod kuće u velikoj većini slučajeva zdravija, povoljnija i brža od one iz dostave, restorana ili trgovine. Za 20 ili 30 minuta je, ističe, moguće napraviti odličan, hranjiv obrok sa samo par sastojaka iz hladnjaka. “Svoju djecu učim upravo tome, iako i mi ponekad naručimo dostavu, pojedemo pecivo ili izađemo na ručak, važno mi je da su svjesni da je ono što jedemo kod kuće osnova, a sve ovo ostalo je zgodno ako se dogodi”, zaključuje.

Pitamo je i koliko je ona zadovoljna prehrambenim navikama koje vidi u našem društvu i smatra li da se o pitanju zdrave prehrane dovoljno razgovora. “Prije svega, ja nisam nikakav stručnjak, ja sam samo netko tko voli kuhati i želi tu ljubav prenijeti na druge. Moja perspektiva jednostavno nije objektivna, jer sam okružena s jedne strane svojom širom obitelji koja živi i hrani se na tradicionalan način, a s druge strane s food blogerima koje pratim na društvenim mrežama i koji zagovaraju slične vrijednosti kao ja. Meni se čini da svi kuhaju”, kaže nam i odmah dodaje da zna da nije tako. “Drago mi je i čini mi se da se pokrenuo dijalog o važnosti zdrave prehrane na raznim razinama, samo bih voljela da izazove neke promjene primjerice u školama u kojima se djeci nude nutritivno siromašni obroci. Moja kći je, eto, danas za doručak u školi imala hot dog”, priča Matejka.

Razvoj scene gastro blogera i međusobno navijanje

Aleksandar Selak

A da se cijela ta priča pokrene, malim se koracima brine i rastuća zajednica veoma uspješnih domaćih gastro blogera, kojima, naravno, pripada i ona sama. Ne skriva ponos što ih je sve više, što su tu jedni za druge, što izdaju kuharice i pomiču granice. “Ma ja baš jako volim tu našu malu veliku zajednicu, puno toga se promijenilo od kad sam krenula s blogom, ali međusobna podrška i želja za napredovanjem je i dalje tu. Jako sam ponosna na svoje kolegice koje su izdale kuharice – Sandru, Ana-Mariju, Sanju, Editu, Helenu, Mirjanu… ali i na druge blogere koji vode radionice, rade stiliziranja hrane, profesionalno se bave fotografijom, pišu online magazine, aktivno sudjeluju u educiranju javnosti o važnosti zdrave prehrane” priča. Svatko od njih, napominje, ima neki svoj put i svoju viziju i lijepo je gledati kako se razvijaju i rastu u tom smislu.

Kako je naš današnji razgovor došao do kraja, moramo je pitati još jedno neizbježno pitanje, ono o potencijalnim planovima. Još jednom, odgovara nam posve iskreno. “Nekako mi je teško gledati daleko unaprijed. Trenutačno puno radim, moj sadržajni studio Koohinja polako zauzima svoje mjesto na sceni, kuharice se lijepo prodaju, sudjelujem na raznim projektima za klijente, ne znam što bih više mogla poželjeti osim da se nastavim razvijati u ovom smjeru” kaže. Osim toga, nastavlja, voljela bi napredovati i učiti više o fotografiji i video produkciji, pa možda u budućnosti razmisliti o još jednoj kuharici. “To je ono što najviše volim raditi, stvarati kuharice, pa se nadam da imam još koju u svojoj budućnosti”, poručuje s osmijehom. Matejkinu kuharicu, Svaki dan nešto novo, možete naručiti ovdje, po cijeni od 245 kuna s uključenom dostavom za Hrvatsku.