GIRL POWER

Prije 36 godina animirani film je prvi put ubačen u operu zahvaljujući ovoj umjetnici. Evo tko je Suzan Pitt

Suzan Pitt je izlagala diljem svijeta, a nakon što je na prošlogodišnjem Animafestu osvojila nagradu za životno djelo, njeni ikonični kaputi dolaze u Zagreb

Suzan Pitt je američka umjetnica, animatorica, slikarica, dizajnerica i ilustratorica koja svojim eksperimentalnim i nadrealnim animiranim filmovima i psihodeličnim slikama oduševljava već gotovo 50 godina. Rođena je 1943. godine u Kansasu, a diplomirala je slikarstvo na Cranbrook Academy of Art u Michiganu. Svoje je radove izlagala na samostalnim izložbama u Tokyu, New Yorku, Amsterdamu te mnogim drugim prestižnim galerijama diljem svijeta, a sada njezini radovi stižu u Zagreb. Izložba se otvara u utorak, 4. lipnja u 18 sati u Galeriji Kranjčar.

Suzan je svoje radove opisala kao vizualnu poeziju, gdje se očima ide od jedne slike do druge i nastoji uočiti njihova povezanost, odnosno, nepovezanost. Osim slika, radila je i na crtanim filmovima poput Joy street i El Doctor gdje na gotovo halucinogeno poetičan način povezuje čovjeka, biljke i životinje. Njen crtani film Asparagus se dvije godine prikazivao uz David Lynchov magnum opus, Eraserhead. Za svoje slike smatra da ne bi trebale stajati mirno, ovješene na zidu, već da moraju stvarati svojevrsnu panoramu asocijacija, onako kako se to zbiva s našim mislima.

Svojim kaputima utjelovljuje duh ulica New Yorka

Njene slike doista nisu ostale ukrasi na zidu već ih je odlučila prenijeti na kapute 1984. godine. Smatra se jednom od prvih, ako ne i prva slikarica čija su ručno naslikana djela završila na odjeći za svakodnevno nošenje.

Prve kapute je napravila za butik Amore koji je bio projekt umjetničkog kolektiva COLAB u New Yorku. Godinu dana ranije dizajnirala je kostime za operu Čarobna Frula u Hamburgu, a to je ujedno bila prva i opera u kojoj je bio korišten animirani film uopće. Prošle godine je osvojila nagradu za životno djelo na Animafestu, filmski festival u potpunosti posvećen animaciji.

Kaputi su postali pravi hit u krugovima ondašnjih umjetnika, dizajnera i ljudi iz visokog društva, tako da je kaput kojeg je ona naslikala nosio i čuveni Keith Haring, američki pop art umjetnik.

Suzanini kaputi zapeli su za oko i Patriciji Field, legendarnoj njujorškoj dizajnerici koja je radila kao kostimografkinja na kultnoj seriji Sex & The City. U svom butiku izdvojila je posebno mjesto za te kapute na kojima je, svojim psihodeličnim stilom, nastojala preslikati ulice New Yorka. Na njih je ubacivala simbole američke pop-kulture poput stripova o super herojima i likova iz crtanih filmova.

Nakon što je napravila 50 kaputa za Patriciju Field, koji su se odmah rasprodali, odlučila se ponovno posvetiti animiranom filmu. Prije četiri godine ponovno je napravila kolekciju kaputa koji su bili prikazani na tjednu mode u New Yorku u kolaboraciji s brendom House of Byfield, a kasnije na manifestacijama alternativne mode u Njemačkoj i Japanu.

Kao i njujorške ulice, Suzanina se inspiracija s vremenom mijenja tako da se na novijim kaputima mogu pronaći likovi iz Rugratsa i poznatih Simpsona. O svojim kaputima je za Fashionado je rekla da svoje kapute doživljava kao animirane likove koji se kreću kroz svijet, šeću niz ulicu i sjede u kafiću. Svaki kaput je ručno oslikani unikat kojim se Suzan nada da će usrećiti onog tko ga nosi i ispuniti pozitivnom energijom.

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba