GIRL POWER

Premoćna modna ikona Iris Apfel proslavila je 100. rođendan. Evo zašto volimo tu genijalku

Povodom jubilarnog rođendana predstavila je kolekciju okvira za naočale. Sretan 100. rođendan!

Jedinstvena i usudili bismo se reći najstarija ikona stila koju još uvijek možemo vidjeti u medijima, proslavila je 100. rođendan. Neumorna Iris tim je povodom predstavila kolekciju vrlo pristupačnih naočala za vid i nazvala je The Irisi Apfel Zentennial. Osim po svojem osebujnom stilu Iris je poznata i po svojim upečatljivim masivnim crnim okvirima za naočale, pa je ova kolekcija bila logičan slijed. Ono što je super, dostupna je kupcima svih platežnih moći s obzirom na to da im je cijena oko 40 dolara, a prodaju se ovdje.

Iris Apfel je modna ikona za koju je cijeli svijet saznao u njenoj 83. godini kada je Metropolitan muzej u New Yorku organizirao izložbu s odjećom i modnim dodacima iz njezinog ormara. Bila je to prva Metropolitanova izložba o ženi koja nije modni dizajner. Ona je tada bila već 13 godina u mirovini, a izložbu je vidjelo preko 150 tisuća ljudi.

Poznata po svom ekstravagantnom stilu, upečatljivim bojama i printevima koje neopterećeno kombinira Iris je, usudila bih se reći svjetski modni unikat. Zaštitni znak su joj kao što smo već spomenuli prevelike okrugle naočale s debelim okvirima kao i glomazan nakit u boji od stakla i plastike, a aktivna je i na društvenoj mreži Instagram gdje je prati gotovo dva milijuna ljudi.

Uz savršen i neobičan modni stil krasi ju i fantastičan smisao za humor tako da je uvijek omiljena gdje god se pojavi, a unatoč pozamašnom broju godina Iris živi ispunjen i aktivan život. Osim toga poznata je po svojim citatima, a jedan od njih glasi: “Smatram da brojka ne bi smjela predstavljati bilo kakvu razliku i da zbog nje prestanete raditi. Umirovljenje je sudbina gora od smrti. Volim raditi i volim ono što radim, susrećem zanimljive, kreativne ljude i dobro se zabavljam. Žao mi je ljudi koji ne vole ono što rade.”

Nekoliko zanimljivih crtica iz života stilske ikone

Iris je rođena 29. kolovoza 1921. u New Yorku gdje je studirala povijest umjetnosti i pohađala umjetničku školu na Sveučilištu Wisconsin, a 1948. godine udala se za Carla Apfela te s njim osnovala tekstilnu tvrtku Old World Weavers, koju su vodili do umirovljenja 1992. godine. Od 1950. do 1992. godine radila je u nekoliko navrata na preuređenju Bijele kuće kao dizajnerica interijera tijekom mandata čak devetorice američkih predsjednika. 2005. je Metropolitan muzej u New Yorku organizirao već spomenutu izložbu te je iste godine o njoj snimljen i dokumentarni film.

S kozmetičkom kućom MAC Cosmetics je 2011. lansirala liniju ruževa, lakova za nokte i sjenila sa svojim imenom. Suprug joj je preminuo 2015. godine nakon 67 godina braka. S 97 godina potpisala je prvi put ugovor s prestižnom modnom agencijom IMG Models te je iste godine postala i najstarija osoba po kojoj je napravljena kultna lutka Barbie. Uz sve to napisana je i knjiga o njoj, a objavljivana je i Vogue magazinu. I dalje joj je velika strast pohoditi buvljake i sakupljanje umjetnina te nakita i teško ostajemo ravnodušne na njezinu pojavu. U nastavku donosimo neka od njenih najzanimljivijih modnih izdanja koji su vječna inspiracija, a već sutra vas na Super1 čeka jedna prava poslastica.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba