Snaga

Prema BBC-jevoj anketi Marie Curie proglašena najutjecajnijom ženom u povijesti

Američka aktivistica Rosa Parks i slavna avijatičarka Amelia Earhart također su se našle na popisu

Fizičarka i kemičarka Marie Curie proglašena je najutjecajnijom ženom u povijesti. Popis je sastavio časopis BBC History nakon što je u istoimenom izdanju provedena anketu među njihovim čitateljima. No, prvo su zatražili stručnjake iz 10 različitih područja da imenuju 10 značajnih žena iz povijesti, prije nego što svojim čitateljima ponude popis od 100 žena. Curie je nominirala Patricia Fara, predsjednica Britanskog društva za povijest znanosti.

View this post on Instagram

Cookin up in the lab! #LIT #LiveLoveRadium

A post shared by Marie Curie (@mariecurie_____) on

“Bila je prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu u fizici, prva ženska profesorica na Pariškom sveučilištu te prva osoba koja je osvojila drugu Nobelovu nagradu”, kaže Fara. Žene koje su se našle na popisu bile su uspješne u mnogim područjima, uključujući književnost, politiku i sport.

View this post on Instagram

Née en Alabama, #RosaParks est la femme qui a choisi de se dresser contre l’Amérique ségrégationniste en refusant de laisser sa place à un passager blanc à bord d’un des bus de Montgomery. A cette époque, les premiers rangs des bus sont réservés aux blancs, les noirs doivent s’asseoir à l’arrière voire quitter le bus. Le 1erdécembre 1955, Rosa Parks refuse de se plier à cette règle et se fait arrêter. Cette femme courageuse n’en reste pas là, sa ténacité mène au boycott des bus et à une prise de conscience de la communauté noire qui décide de s’unir pour lutter pour ses droits avec en chef de file un jeune pasteur, peu connu à l’époque, Martin Luther King Jr. Cet acte peut être considéré comme le point de départ d’une prise de conscience qui a mené tout un peuple à se battre contre l’injustice. #Wcty

A post shared by W.ty (@watewcommunity) on

Aktivistica za građanska prava Rosa Parks, koja je odbila ustupiti svoje mjesto u autobusu bijelcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, našla se na drugom mjestu na popisu od 100 žena koje su promijenile svijet. Treće mjesto zauzela je čelnica britanskih sufražetkinja Emmeline Penkhurst. Na popisu su i ostali favoriti, uključujući Mary Wollstonecraft, keltska kraljica Boudicaa i princeza Diana. Margaret Thatcher, prva ženska premijerka u Ujedinjenom Kraljevstvu, osvojila je šesto mjesto na popisu, a na 20. mjestu našla se Majka Tereza.

Charlotte Hodgman, zamjenica urednika časopisa BBC History, objasnila je važnost popisa. Naime, u Britaniji se uskoro obilježava stota godišnjica prava glasa žena. “Anketa je bacila svjetlo na neke iznimno izvanredne žene iz povijesti, čija brojna postignuća i talenati nisu bili dovoljno prepoznati i priznati u njihovim životima. Nije iznenađujuće vidjeti kraljice poput Victorije i Eleanor od Aquitaine koje su zauzele visoka mjesta, ali je osvježavajuće vidjeti neka nepoznata imena koja su ušla u najboljih 20, kao što su filantropkinja Angela Burdett-Coutts iz 19. stoljeća. Sigurna sam da će cijeli popis izazvati pravu javnu raspravu.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba