INTERVJU

Polona Pačnik već 10 godina s ljubavlju ilustrira. Ispričala nam je sve o svom brendu šalica i putu do uspjeha

Njezine ste šalice sigurno vidjeli u izlozima trgovina diljem Hrvatske, a za Super1 je otkrila kako se može živjeti od ilustracije

Polona Pačnik slovenska je ilustratorica najpoznatija po svojim dovitljivim šalicama ilustriranim likovima Frida Kahlo, Nikole Tesle pa i Marija Jurić Zagorke. Studirala je modu u Parizu, no ljubav ju je dovela natrag u Ljubljanu gdje je naučila nešto više o modi nego u Parizu i shvatila da se želi baviti ilustracijom.

MODA JE TEŽAK POSAO

Aleksandar Selak

“Imala sam veliku sreću što sam studirala u Parizu”, kaže Polona. “U Francuskoj sam živjela četiri godine. Bilo mi je teško, prije odlaska nisam govorila francuski i u prvoj godini sam se osjećala strašno usamljeno. Međutim, istina da je budući da nisam imala društvo s kojim bih izlazila, više sam crtala. Kad sam se vratila u Ljubljanu (a vratila sam se jer sam se zaljubila u Ljubljančana), radila sam na nekoliko predstava kao kostimografkinja, a zatim sam preuzela vodstvo jedne šivaone gdje sam osnovala brend za mlade žene, Attitude. Tu sam spoznala koliko je moda težak posao.”

Vjerovala sam mudrim odraslim ljudima da se od crtanja ne može živjeti

Da želi biti ilustratorica, a ne dizajnerica, Polona je shvatila još na studiju, no tek se u Ljubljani odvažila krenuti pravim putem. “Još sam na faksu shvatila dvije ključne stvari. Prva je bila da preferiram umjetnost ispred mode, a druga da radije crtam nego šivam i krojim. Međutim, vjerovala sam mudrim odraslim ljudima da se od crtanja ne može živjeti i trebalo mi je 15 godina da skupih hrabrost i počnem crtati svaki dan. Tako sam prije 10 godina pokrenula blog Frišno novo jutro i počela crtati i pokazivati svoje ilustracije. Hvala bogu na online medijima. Preko bloga sam dobila prve narudžbe, prvu slikovnicu, dok na jesen 2013. nisam počela crtati na šalice. Od tada do danas uglavnom radim na projektu Polonapolona.”

JEDAN DAN U ŽIVOTU ILUSTRATORICE

Aleksandar Selak

“Najteža i najbolja stvar u mom poslu je da stalno nosim dva šešira”, šali se Polona na pitanje kako izgleda jedan običan dan u njenom životu. “Jedan šešir pripada brzoj, vitkoj i učinkovitoj voditeljici brenda koja se bavi prodajom, upravljanjem, logistikom i vođenjem, a pod drugim šeširom sam kreativka Polona gdje sanjam, pišem i radim bilješke uz viceve i pišem poetične životne priče Polonapolonskih junaka. Ali moji radni dani uvijek su dugački.

Danas sam ustala u šest sati, popila kavu, pročitala knjigu i prošetala mog rodezijskog goniča Mili. U osam sati sam imala sastanak na kavi s ekipom iz Polonepolone, zatim smo razgovarali s vlasnikom naših poslovnih prostora (željeli bismo imati dodatno skladište), napravili smo digitalni tjedni plan i poslali bilješke našem studentskom pomoćniku, onda sam se čula s dvije naše trgovine pa sam otišla na ručak s kolegicom gdje smo uskladile plan protoka novca, sad imam ovaj intervju i kad završim, napravit ću plan za sutra, a onda ću vjerojatno crtati dva do tri sata. Srećom imam prvoklasnog muža koji kuha i i dvije sjajne kćeri koje samostalno obavljaju kućanske poslove, pa kad dođem kući, imam samo večernju šetnju s Mili, ležanje na kauču s knjigom, a onda smo pozvani k prijateljima na večeru. Danas je tako lijep dan.”

Danas sam ustala u šest sati, popila kavu, pročitala knjigu i prošetala mog rodezijskog goniča Mili. U osam sati sam već imala sastanak

Komunicira i s tvornicama u kojim se izrađuju njezine šalice, a pritom joj je vrlo važna kvaliteta. “Sve naše šalice izrađene su u Europi, u tvornicama koje izrađuju najkvalitetniji porculan za hotele. Nismo htjeli delikatni i tanki porculan, već robusan i teži koji je manje osjetljiv na oštećenja i dugo drži toplinu. S europskim tvornicama radimo jer smo htjeli kvalitetne šalice koje se lako peru u perilici.”

INSPIRACIJA NE PITA ZA VRIJEME i MJESTO

Aleksandar Selak

Kad je u pitanju osmišljanje novih likova na Polonapolona šalicama, Polona kaže da to sve ide vrlo sporo. “Najviše vremena potrošim tražeći heroja kojeg ću prikazati. Kad odaberem i osjetim ga, onda počnem crtati. Ponekad samo jednom, a ponekad crtam 15 puta dok ne budem zadovoljna. Tražim posebnu ravnotežu između duhovitosti, prepoznatljivosti i spontanog skiciranja. Crtam skice na salvetama u gostionicama, kao i na iPadu uz pomoć Wacom ploče za crtanje – u stvari, nema razlike, osim što na kraju uvijek moram sve preuzeti na svoje računalo kako bih ilustracije mogla pravilno pripremiti i poslati u tvornicu porculana.”

Vjerojatno u prosjeku pročitam jednu knjigu tjedno, a kad ne radim vjerojatno i više

Inspiracija joj često dolazi i iz knjiga koje čita. “Zaista rado čitam i puno čitam. Vjerojatno u prosjeku pročitam jednu knjigu tjedno, a kad ne radim vjerojatno i više. Najdraži autori su mi Agatha Christie, Bill Bryson, Neil Gaiman, Jane Austen… mislim da sam pročitala sva njihova djela, a neka i više puta. Zadnje sam pročitala STIFF (The Curious Lives of Human Cadavers by Mary Roach), duhovitu knjigu o tome što se dogodi s tijelom nakon smrti.”

Polonapolona šalice mogu se kupiti u knjižarama Hoću knjigu u Rijeci, Splitu, Varaždinu te na četiri mjesta u Zagrebu (Megastore i Hoću knjigu u Bogovićevoj, te Hoću knjigu u City Centeru one West, Arena centru i Garden Mallu), u trgovini Rubin u Rovinju i u Dizajnholiku u Zagrebu. Osim toga, mogu se naručiti i putem službenom webshopa Polonapolona koji je otvoren prije pet godina.

Aleksandar Selak

 

Polona nam je za kraj otkrila svojih pet najdražih mjesta u Ljubljani:

  • Gradska tržnica, na koju odlazim nekoliko puta tjedno. Kako po salatu i čevapčiće, tako i na ručak.
  • Nacionalna galerija, jedna od najljepših europskih galerija. Kišnog poslijepodneva odlazim tamo kako bih naučila crtati od majstora ili samo provela vrijeme u miru i tišini.
  • Lokali na obalama rijeke Ljubljanice. Za kavu, džin tonik i razgovor uz turiste, mjesto u hladovini pronalazim negdje između Šuštarskog mosta i Trnova.
  • PST ili put za pamćenje i druženje, 32 kilometra duga šetnica oko Ljubljane. Idilično mjesto za izvesti Mili u šetnju.
  • Plečnikova kuća u Trnovu. Estetski je savršena i uči nas puno o primjenjenom dizajnu. Ja je posjećujem najmanje jednom godišnje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba