GIRL POWER

Pet snažnih žena koje su mijenjale Hrvatsku odgovaraju na pitanja srednjoškolki, 2.dio

Donosimo vam drugi dio serijala u kojem srednjoškole intervjuiraju svoje ikone

Zagrebačka nakladnička kuća Iris Illyrica prošle je godine izdala jednu inspirativnu knjigu autorice Rosie Kugli, Ikone: Neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku. Radi se o knjizi namijenjenoj djeci i roditeljima koji djecu žele upoznati s dobrim uzorima, a kroz nju čitatelji upoznaju 50 neustrašivih Hrvatica koje su svojim životima i djelima ispisale, a neke još uvijek ispisuju, povijest Hrvatske i svijeta.

Sama je knjiga izuzetno inspirativna, no da bi cijelu priču odvela korak dalje, glavna urednica kuće Iris Illyrica Ivana Glavaš Bakija, osmislila je hvalevrijedan projekt. U cijelu je priču uključila srednjoškolke koje su dobile priliku intervjuirati snažne žene iz knjige. Iz te je ideje nastala serija videointervjua koju ste mogli pratiti na portalu Super1. Cijelu priču o tome kako je projekt nastao pročitajte ovdje, a u nastavku vam donosio drugi dio intervjua. Lidiju Bajuk, Gabi Novak, Julijanu Matanović, Ivu Tolić i Matiju Vuicu intervjuirale su Lucija Bajić, Dora Bujan, Irena Batišta i Sara Perak.

Julijana Matanović

Sandro Lendler

Julijana Matanović poznata je hrvatska spisateljica i sveučilišna profesorica. Napisala je više od 20 djela i za svoj rad primila niz književnih nagrada. U videointervjuu razgovarala je sa Sarom Perak, učenicom 2. razreda zagrebačke XI. gimnazije, a razgovarale su o tome gdje je granica između stvarnosti i književnosti, utječu li drugi pisci i njihova djela na njezin spisateljski rad te kako društvene mreže utječu na književnost.

Gabi Novak

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Veliku Gabi Novak dovoljno je opisati izrazom glazbena diva jer upravo to ona i jest. Kako je počeo njezin glazbeni put, je li njezin život pjesma kao što pjeva u jednoj svojoj pjesmi, tko je njezina ikona otkrila je Ireni Batišti, učenici 4. razreda XI. gimnazije u Zagrebu u videointervjuu koji vam donosimo u nastavku.

Iva Tolić

Sandro Lendler

Dora Bujan, učenica 2. razreda XI. gimnazije u Zagrebu, intervjuirala je Ivu Tolić, molekularnu biologinju i biofizičarku. Razgovarale su o tome što znači voljeti znanost cijelim svojim bićem, vjerovati da znanost u Hrvatskoj ima veliku perspektivu i svoje snove pretvarati u stvarnost.

Matija Vuica

Sanjin Strukic/PIXSELL

Matija Vuica naša je poznata dizajnerica koja već nekoliko desetljeća dizajnira uglavnom večernje kreacije za žene diljem Hrvatske i svijeta. O tome kako nastaju nejzine kreacije, koja joj je kreacija ili kolekcija najdraža i tko je njezina ikona razgovarala je s Dorom Bujan, učenicom 2. razreda XI. gimnazije u Zagrebu.

Lidija Bajuk

Sandro Lendler

Lidija Bajuk naša je pjesnikinja, kantautorica i znastvenica, a najpoznatija je po svom doprinosu žanru etno-glazbe. Zašto se odlučila baviti tradicijskom glazbom, koji je značaj tradicije u suvremenom svijetu, kako izgleda proces stvaranja glazbe, a kako književnosti, otkrila je Luciji Bajić, učenici 2. razreda XI. gimnazije u Zagrebu. Videointervju pogledajte ispod.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba