Vijest

Ovih je 10 europskih zemalja najviše napredovalo po pitanju rodne ravnopravnosti. Hrvatska nije među njima

Objavljeno je izvješće Europskog instituta za ravnopravnost spolova

Odnos moći muškaraca i žena jedna je od najpoželjnijih tema za raspravu, i čini se da o njoj svatko ima neko mišljenje. No, kako se o pitanju od tako velikog društvenog značaja sudovi ne bi donosili na temelju nečijih osobnih preferencija, brinu se razne institucije, agencije i posebni instituti. Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE) za jednu od zadaća ima upravo predstaviti konkretne podatke o stanju ravnopravnosti spolova u 28 zemalja članica Europske unije.

View this post on Instagram

@mariahcarey your song is perfect, but have you thought about a re-release with this wording? Today is the last day to shop our range of illustrated Christmas cards at our online store, by clicking the link in our bio.

A post shared by The Equality Institute (@theequalityinstitute) on

Kako bi se dobili relevantni rezultati, fokus je stavljen na sedam glavnih područja; posao, novac, zdravlje, znanje, vrijeme (ravnoteža između privatnog i poslovnog života), moć i stupanj nasilja. Na ljestvici od 1 do 100, Europska unija je u cjelini došla do 67,4 boda, što je samo za 5,4 boda više od rezultata iz 2005., odnosno 1,2 boda više od onog iz 2015. U izvješću, stoga, stoji kako je napredak u ovom području vidljiv, ali da se on odvija puževim korakom. Ravnateljica instituta, Virginija Langbakk, izjavila je: “Krećemo se u pravom smjeru, no još uvijek smo jako daleko od cilja”.

View this post on Instagram

Reminder: the festive season is about love & connection but the season for consent & respect is year-round.

A post shared by The Equality Institute (@theequalityinstitute) on

Što se tiče rezultata pojedinačnih zemalja, na prvom se mjestu nalazi Švedska s 83,6 bodova, čiju Vladu sačinjava 41% posto žena, na drugom je mjestu Danska (77,5 bodova), a na trećem Francuska sa 74,6 bodova. U prvih se 10 nalaze još i Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, Belgija, Španjolska i Luksemburg, dok se Hrvatska smjestila u donjoj polovici tablice, na 22. mjestu, sa svega 55,6 boda.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba