GIRL POWER

Ove tri žene sinoć su na izborima za Kongres zapisane u povijest. Evo i zašto

Ove tri žene bit će upisane u povijest jer su na sinoćnjim izborima za Kongres pomaknule granice

Posljednji rezultati s “midterm” izbora u Americi kažu kako su Republikanci osvojili Senat, a demokrati preuzimaju kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa, a nakon 8 godina osvojili su i Zastupnički dom. Trump se tek oglasio na Twitteru s riječima zahvale svima koji su ga podržali na izborima, ali do daljnjeg neće davati izjave.

Ono što treba svakako istaknuti su tri žene na koje trebamo obratiti pozornost. Osim gore navedenog sinoć su po prvi puta u životu u Kongres ušle dvije muslimanke, jedna 29-godišnjakinja koja je samim time postala najmlađa članica ikad i prva crnkinja koja je ušla u Kongres u državi Massachusetts.

TKO JE AYANNA PRESSLEY

View this post on Instagram

In Massachusetts we can be bold, we can be innovative, we can lead. Honored to stand with @elizabethwarrenma @repkclark & our next Governor @jay4ma2018 (& all of you who joined us in Cambridge) today. #persist #changecantwait #aimhigh #unity

A post shared by Ayanna Pressley (@ayannapressley) on

Ayanna Pressley je političarka i aktivistkinja koja je 2009. godine kao prva crnkinja ikad ušla u Gradsko vijeće Bostona. Taj čin postavio je snažan temelj njezinom daljnjem revolucionarnom radu kojim se trudi i bori unaprijediti živote ljudi koji su često odbačeni od drugih.

Kći majke aktivistkinje, rano je spoznala što znači uloga o podizanju zajednice koja treba najveću pomoć, a glavnim fokus njezinog djelovanja bio je posvećen obitelji i zajednici, smanjenju ili sprječavanju nasilja i trauma, suzbijanju siromaštva i rješavanju pitanja koja utječu na žene i djevojke. Kandidirala se za demokratsku nominaciju ulaska u 7. okrug Kongresa u Massachusettsu i u tome uspjela.

TKO JE ALEXANDRIA OCASIO-CORTEZ

Alexandria se rodila i odrasla u Bronxu u radničkoj obitelji s dubokim razumijevanjem nejednakosti dohotka što je još više došlo do izražaja pohađajući školu udaljenu 40 minuta sjeverno od rodnog mjesta. Samo 40 minuta udaljeno mjesto, a toliko različit standard i kvaliteta školovanja, otvorili su joj oči. Nastavila je studirati na Sveučilištu u Bostonu gdje je magistrirala ekonomiju i za to vrijeme radila za pokojnog Senatora Kennedyja gdje je savladala vanjske poslove i imigracijske slučajeve.

Nakon studija vraća se u Bronx i nakon smrti oca primorana je pronaći posao u restoranu kao konobarica, kako bi pomogla obitelji da sačuvaju dom. To iskustvo joj je bilo dovoljno da shvati kako funkcionira politika u zdravstvenim, stambenim i obrazovnim sustavima.

Danas se bori za New York koji će svim građanima omogućiti dostojan život i odmiče se od lobista, a sinoć je ušla u Kongres kao najmlađa članica ikad.

TKO JE ILHAN OMAR

Ilhan Omar je prva Somalijka koja je 2016. godine izabrana u Zastupnički dom Minnesote, a sinoć je postala jedna od prvih muslimanki koje su ušle u Kongres te će zastupati Minnesotu. Druga je Rashida Tlaib. Omar je u svoju misiju uključila podršku za sveukupno zdravstvo, reformu kaznenog pravosuđa i povećanje plaća. U Ameriku je došla kao somalijska izbjeglica, a svoju ljubav prema politici razvila je uz svojeg djeda koji je imao ideju o demokratkskim vladarima.

Nakon pobjede 2016. godine izjavila je kako joj ta pobjeda ne znači ništa, ali da je promjena koju pokušava napraviti postala vidljiva i kako se priča ipak pomiče s mjesta. Što reći nego, žene pomalo, ali sigurno mijenjaju svije(s)t.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba