PRIČA

Odijevala je Marilyn Monroe, uređivala Vogue i doživjela 105. Sve o legendarnoj Babs Simpson

Simpson je bila poznata urednica u Vogueu koja je odijevala Marilyn Monroe, radila s Ernestom Hemingwayjem i legendarnim Irvingom Pennom

“Sinoć sam razgovarao s prijateljem o njoj, rekao sam da će u travnju navršiti 106. godina i da se nadam da ću je uskoro opet vidjeti ako mi život to dopusti,” napisao je kreativni direktor Giuseppe Longo na svom Instagram profilu kad je u 106. godini života preminula Babs Simpson.

“Većina današnjih generacija ne zna njezino ime,” dodao je, “ali bilo tko tko radi u modi, definitivno bi trebao znati sve o gospođi Babs Simpson.”

ODRASTANJE U BOGATOJ OBITELJI

View this post on Instagram

I was talking about her to a friend last night, saying how she was turning 106 in April and i was hoping to see her again soon if life allowed. Even if our conversations were short, i sometimes called every once in a while to check-in. When i visited her apartment a few years ago, it had been the first time i had ever been star struck in my life. I was sitting in the home of an icon, a person whose work has made me yearn for and simultaneously be nostalgic of an era that i unfortunately never lived. She had a twinkle in her eye and an endearing giggle as she spoke—there was something almost child-like albeit her age. Her curiosity was infectious. We talked about fashion, Fulco di Verdura, and her childhood. When i had asked how she felt having been witness to the evolution of society over a century’s time, she had responded, “It’s very eerie, it’s so strange.” She had suddenly spoken to my 200-year-old soul. Most of today’s generation will not know her name, but anyone working in fashion should definitely know about Ms. Babs Simpson. Although our interaction was not as long as i would have liked, i will forever think of you… Arrivederci, Signora Simpson. I’m sure you will make the heavens a little bit more elegant. __________________ #BabsSimpson #fashion [?: Horst P. Horst, 1951]

A post shared by Giuseppe (@g_longo_) on

Babs Simpson rođena je 1913. godine u Pekingu. Njen otac Daniel Ammen de Menocal bio je poznati bankar, nasljednik aristokratske kubanske obitelji, dok je majka Beatrice bila poznata članica visokog njujorškoj društva i muza fotografa Alfreda Stieglitza. “Oko nje je postojao cijeli kult,” rekla je jednom prigodom Babs o svojoj majci, piše Vogue. Živjeli su u Bostonu, no Babs se u dobi od 22 godine udala (a nakon sedam godina i rastala zbog Simpsonovog problema s alkoholom) i preselila u New York.

U New Yorku je bila vrlo poznata. Družila se s glamuroznim ljudima među kojima su bili dizajner nakita Fulco di Verdura i frizer Kenneth Battelle koji je bio zaslužan za bob Jackie Kennedy, piše New York Times, a bila je i redovita gošća Caféa Nicholson u koji su zalazile utjecajne ličnosti poput Tennesseeja Williamsa.

Karijeru je započela radom u fotografskom studiju Harper’s Bazaara što je posao koji je dobila uz pomoć prijatelja i poznanika, a glavna urednica Carmel Snow brzo joj je ponudila i mjesto u magazinu. Tamo je radila neko vrijeme, a onda ju je 1947. prijateljica Barbara Cushing Mortimer, nagovorila da preuzme njezinu poziciju u magazinu koji je napuštala zbog udaje. Radilo se, dakako, o američkom Vogueu.

MILJENICA DIANE VREELAND

View this post on Instagram

One of the most famous Vogue images of all. In 1948 Vogue fashion editor Babs Simpson, photographer Irving Penn and model Jean Patchett went to Lima ,Peru for a fashion shoot. (It was still difficult to travel to Europe). Babs Simpson ( who died yesterday) recalled ' Irving hated Baroque and all that. We wandered around looking until we found something that looked just like 3rd Avenue and here it is '. See the interview with her on YouTube when she was almost 100. Jean Patchett in Lima, Peru from Vogue February 1949. Photo by Irving Penn. #babssimpson#irvingpenn#jeanpatchett#vogue#vogueus#lima#fashionphotogralphy

A post shared by Penelope (@focusonthefrock) on

U doba kad je Babs stigla u Vogue, Edna Woolman Chase je bila glavna urednica i kao jedan od prvih zadataka, poslala ju je u Pariz kako bi popratila nove ženske kolekcije. Bilo je to 1947., godine koja je u svijetu mode najpoznatija prema revolucionarnoj novoj silueti poznatoj kao New Look koju je predstavio Christian Dior, a koja je zauvijek promijenila žensko odijevanje. Babs je tome svjedočila, a nakon toga nastavila putovati svijetom i raditi kao modna urednica najcjenjenijeg modnog magazina u svijetu.

Godine 1962. u Vogue je kao glavna urednica stigla legendarna Diana Vreeland koja je u magazin unijela pravu revoluciju sa skupocjenim snimanjima editorijala na egzotičnim lokacijama diljem svijeta. Ona je Babs nazivala veličanstvenom modnom urednicom, a ova je pod Vreelandinim vodstvom mogla sasvim raširiti svoja krila.

Snimala je tako neke od najlegendarnijih fotografija s čuvenim Irvingom Pennom i to na lokacijama od New Yorka do Perua, proputovala je Irsku s Richardom Avedonom i Anjelicom Huston, ganjala Ernesta Hemingwayja na Kubi jer je flertao s manekenkom Jean Patchett koju je sa sobom dovela na snimanje, odijevala je Marilyn Monroe za neke od njenih posljednjih poziranja za fotografa Berta Sterna i tako, očekivano, postala jedna od najvećih modnih urednica u povijesti mode.

LJUBAV PREMA MODI BEZ TAŠTINE

View this post on Instagram

The legendary @voguemagazine editor Beatrice Simpson #babssimpson photographed by @timwalkerstudio died Monday age 105. I don’t know if #fashion extends lifespans but #style and a lot of #boston in one’s soul helps get one through the eyes of many needles. From @matthewschneier lovely obituary @nytimes “Nobody had any better taste,” Polly Mellen, another longtime Vogue editor, who overlapped with Mrs. Simpson there, said in an interview. She wasn’t lordly or haughty, Ms. Mellen said; she didn’t name-drop or lean on her connections. “She didn’t have to,” she said. “Those things were not important to her. She just went about being Babs. She went to work — I’m not sure she had to go to work — to do a job that appealed to her.” And quoting @dhwendygoodman who got to know Mrs. Simpson in her post-Vogue years at #houseandgarden “A lot of people who have very grand lives bring them up a lot,” said Ms. Goodman, now the design editor of New York magazine. “And with Babs, she absolutely never ever did. The only thing i knew was because of the bird. She said, ‘Oh, the bird just hated all my lovers. The bird would attack So-and-So.’ ” The bird was her pet troupial, Tico, which would often perch on top of her head.” #fashion #interiordesign #stylejournalism

A post shared by William Norwich (@williamnorwich) on

“Babs epitomizira američku eleganciju. Ona izvire iz svake njene pore,” rekao je jednom prigodom pokojni Oscar de la Renta, napisao je Hamish Bowles za Vogue. No, iako je od malih nogu uz majku bila u centru pažnje, Babs je zapravo bila vrlo diskretna i tajanstvena. “Nitko nije imao bolji ukus od nje,” rekla je još jedna dugogodišnja urednica Voguea, Polly Mellen, o Babs u jednom intervjuu i dodala da pritom nije bilo taštine ili pozivanja na sve poznate ljude koje poznaje. “Njoj te stvari nisu bile važne. Ona je jednostavno bila Babs. Išla je na posao – iako nisam sigurna da je morala ići na posao – jer je to bilo ono što ju je privlačilo,” rekla je Mellen, prenosi Vogue.

Nakon braka sa Simpsonom, Babs se više nije udavala već je 30 godina bila u vezi s trgovcem umjetninama, Paulom Magrielom. Vogue je napustila 1972. i pridružila se magazinu House&Garden u kojem je ostala do 1993. kad je ugašen. Posljednje godine života provela je u umirovljeničkoj zajednici u gradu Rye u državi New York gdje je proslavila i svoj 100. rođendan, a umrla je 7. siječnja 2019. u dobi od 105 godina.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba