Snaga

Od sad je i službeno. U Francuskoj je zakonom zabranjeno uznemiravanje na ulici

Ima i onih koji se protive izglasavanju ovog zakona zato što će, tvrde, on prekinuti ‘tradicionalnu francusku romantiku’

Od sad je i službeno, uznemiravanje i zviždanje ženama na javnim mjestima u Francuskoj je zakonom proglašeno zabranjenim, a svi oni koji ga budu kršili bit će kažnjavani. Reuters je izvjestio kako je zakon izglasan ove srijede, samo nekoliko dana nakon što je mladu ženu, Marie Laguerre, na ulici napao muškarac kojem je odgovorila na zviždanje koje joj je uputio. Rekla mu je da “ušuti”.

Ovaj grozan incident je samo jedan u nizu koji je u zemlji izazvao buru reakcija i većina javnosti je neizmjerno zadovoljna izglasavanjem ovog novog zakona kako bi se pokušalo promijeniti kulturu koja vlada u većini francuskih gradova.

Visoke kazne za one koji ga krše

“Uznemiravanje na ulici dosad nije bilo kažnjavano. Odsad će, pak, biti”, izjavila je Marlene Schiappa, francuska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. A oni koji će biti kažnjeni za uznemiravanje mogli bi zaraditi kaznu do čak 750 eura, odnosno oko 5500 kuna.

S druge strane ipak postoje i oni koji su se žustro usprotivili zakonu. Tvrde da će on kao takav prekinuti ‘tradicionalnu francusku romantiku’, jer očito smatraju da je uznemiravanje žena sinonim za zavođenje. Schiappa se, naravno, ne slaže s njima. Ona tvrdi kako je krajnje vrijeme da se zabrane “uvrede, prijetnje i ružni komentari koje žene doživljavaju na javnim mjestima.”

Produžetak roka za prijavu silovanja

Još jedna pozitivna stvar koja dolazi s ovim zakonom, osim što će, naravno, kažnjavati počinitelje, jest i produžetak roka žrtvama silovanja i seksualnog nasilja da prijave silovatelje. Dosad je taj rok bio 20 godina od punoljetnosti žrtve, a sad je produžen na 30 godina.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba