Karijera

Nikolina je dosta uspješna food blogerica i fitness trenerica koja je hobi pretvorila u posao, pričale smo s njom

FOTO: Borko Vukoslav

Nikolina Dianežević već godinama kuha, peče i smišlja vlastite super recepte, pa smo se našle s njom u našoj redakcijskoj kuhinji i razgovarale o hobiju koji je postao karijera, vježbanju, zdravlju, a onda smo i isprobale neka jela po njezinim receptima

Svoju ljubav prema kuhanju Nikolina Dianežević davno je spojila s fotografijom i fitnessom i tako su nastali Instagram i Facebook ‘The slice of fit life’, gdje je danas redovito aktivna. Kad je tek počela kuhati imala je 10 godina, a u međuvremenu je kao kuharica i food fotografkinja sudjelovala u izradi čak četiri kuharice. Osim toga, bila je i u finalu u showu “Tri, dva, jedan – peci” prije nekoliko godina.

Prošli tjedan nas je posjetila u našoj redakcijskoj kuhinji pa smo je zamolile da nam napravi dva zdrava i fina recepta. Dok smo razgovarale s njom, pripremala nam je slane tortilje s piletinom te slatki chia puding s čokoladom i trešnjama.

Kuha od svoje 10 godine

Borko Vukoslav

Nikolina je s kuhanjem krenula kao klinka. “Sjećam se da sam bila nešto malo viša od kuhinjskog pulta kad sam otkrila maminu knjižicu s receptima. Iduća dva mjeseca mi je to bila glavna zanimacija”, kaže. Nakon što je prelistala cijelu kuharicu, prvo jelo je napravila ubrzo nakon toga i to, ništa manje, nego teleće medaljone u umaku od šampinjona. S vremenom je učila metodom pokušaja i pogrešaka, a sve se to, kaže, jer danas radi ono što obožava.

“Trenutno radim i za jednu firmu gdje osmišljavam i pripremam slane i slatke recepte koji su ukusni i zdravi. Jednako volim jedno i drugo. Moj svakodnevni posao izgleda tako da osmislim recept, pripremim ga, snimim video recept, stiliziram hranu i fotkam ju. Nakon toga ide obrađivanje fotki i videa”, opisuje Nikolina.

Vježbanje je utjecalo na kuhanje

Osim hrane, Nikolina obožava fitness, fotografiju i putovanja. “Prije dvije godine odlučila sam prekrižiti sa svoje to do liste stavku u kojoj piše da ću krenuti vježbati i dovesti se u formu. Kako sam par godina radila kuharice s kolačima i u tom periodu pripremila oko 600 slastica, tako su se kilice počele skupljati. Nakon zadnje kuharice sam si rekla da se moram dovesti u formu.”

Nakon toga krenula je s vježbanjem i uspjela to uskladiti s kuhanjem. Promijenila je prehranu, izbacila jednostavne šećere i drugu nezdravu hranu te se sve više educirala o tome što jesti i kako se hraniti dok trenira. Ujedno je nedavno završila i edukaciju za fitness trenericu, točnije, instruktoricu fitnessa u teretani.

“I dalje obožavam kuhati! Samo sam se malo više prebacila na zdraviju, to jest, kvalitetniju hranu. Kroz moj blog mi je cilj pokazati kako zdravo ne mora biti neukusno, već privlačno i fino.”

Izgovori je ne zanimaju

Nikolina je stalno u pokretu – radi, vježba u teretani, kuha ili piše postove na svojoj stranici The slice of fit life. Radi svega toga nije nam bilo previše jasno kako i dalje ima vremena za pripremanje zdrave hrane svaki dan.

“Priprema zdrave hrane je jednostavna i nikad mi ne uzima više od pola sata dnevno. Smiješno mi je kada netko ima kaže da nema vremena, ma, sve je stvar organizacije. Dobra organizacija kreće u dućanu, jednom nabaviš sve i imaš u glavi par recepata za koje znaš da su zdravi i brzi. Nakon toga ih možeš raditi svaki dan i nema nikakvog razloga zašto to netko ne bi mogao. Svi imaju vremena za gledanje televizije, ali ne i za pripremu hrane. Zato mislim da se više radi o tome što nam je zaista prioritet, a ne koliko imamo vremena.”

‘Samokritiziranje je loše’

Borko Vukoslav

Broj njenih pratitelja, kojih je trenutno oko 2 tisuće, na Instagramu svakodnevno raste. Kako i sama kaže, nešto najljepše joj je kad sazna da je nekoga motivirala te je to samo tjera da radi još više i bolje.

“Briga o vlastitom tijelu, kroz vježbanje i zdravu prehranu krenuti od ljubavi prema sebi, samokritiziranje nije dobar način. Sve kreće od toga da voliš sebe i da želiš uložiti u svoju budućnost. Nema boljeg ulaganja u samog sebe od zdravog života. Najvažnije je uživati i ne osuđivati se zbog naših nedostataka”, dodaje.

Osim toga je, napunivši nedavno 30 godina, odlučila da više neće raditi kompromise po pitanju vlastite sreće pa je krenula u misiju križanja i preostalih stvari koje su joj ostale na životnoj listi želja.

Zato je nedavno nabavila i motor koji joj je bio želja od 17. te kupila kartu za Zanzibar u koji putuje u studenom. “Jedva čekam svoju novu avanturu”, govori kroz smijeh dok nam u redakciji dok na priprema zdrave obroke. Osim što smo uživale u njima, Nikolina nam je dala i recepte koje možete i same isprobati.

Tortilje s piletinom

Borko Vukoslav

Što nam treba?

  • Pileća prsa, oko 300 g
  • Maslinovo ulje
  • Par listova zelene salate ili rikule
  • Sjeckana rajčica iz konzerve, 1 kom
  • Sol, papar
  • Sušeni bosiljak
  • 1 kugla mozzarelle
  • Grčki jogurt, 200 g
  • Češnjak, 1-2 češnja
  • Limun
  • ¼ žličice senfa
  • Svježi vlasac ili svježi kopar
  • Gotove tortilje (integralne ili sa sjemenkama, po želji)
  • 1 limenka slanutka

Kako pripremamo?

Početak pripreme je okoštavanje i rezanje piletine na male kockice. Prepržite ih par minuta na maslinovom ulju, dok ne postanu zlaćane. Posolite i popaprite, pa dodajte pasiranu rajčicu ili gotovi umak od rajčice, sušeni bosiljak, te po ukusu dodatno začinite solju i paprom. Pirjajte par minuta da se sve ugrije, pa maknite s vatre.

Za umak izmiješajte grčki jogurt, limunov sok, sitno sjeckani češnjak, sol, papar te sjeckano začinsko bilje, po želji. Na dasku stavite gotovu tortilju. Premažite je s par žličica umaka, u tanjem sloju, te preko umaka posložite par listova zelene salate. Salatu prije toga operite i posušite da ne navlaži tortilju. Na salatu u tortilji stavite par žličica pripremljene piletine, ali ne preko cijele tortilje, ⅓ ostavite praznu, tako da je tortilju lakše preklopiti. Lagano raširite piletinu da bude u jednom sloju.

Preko piletine stavite još malo umaka i nasjeckanu mozzarellu, pa sve preklopite. Ako želite možete sve zajedno zarolati pa poslužiti na taj način. Po vrhu rasporedite još malo umaka i to je sve.

Chia puding s čokoladom i trešnjama

Borko Vukoslav

Što nam treba?

Chia sloj:

  • 35 g chia sjemenki
  • 200 g grčkog jogurta
  • 120 ml zobenog ili bademovog mlijeka
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica arome vanilije

Čokoladni banana sloj:

  • 1 veća banana
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žlica paste ili maslaca od badema
  • 5 žlica zobenog mlijeka
  • 2 žlice chia sjemenki
  • Trešnje ili drugo sezonsko voće za dekoraciju

Kako pripremamo?

Ovaj chia puding priprema se u dva sloja. Jedan sloj je chia sloj, a drugi s bananom, a sve dekoriramo sezonskim voćem. Za chia sloj pomiješajte grčki jogurt, zobeno mlijeko, med, vaniliju i chiu. Odložite da se hladi oko 30 minuta u hladnjaku. Za čokoladni banana sloj izblendajte u blenderu bananu, kakao, bademovu pastu i zobeno mlijeko do kremaste smjese. Na kraju u njega ručno umiješajte još i 2 žlice chia sjemenki. Ovaj sloj također stavite u hladnjak na barem 15 minuta kako bi se ohladio. Puding će najbolje izgledati ako ga slažete u dekorativne čaše. Prvo ide čokoladni sloj, pa par žlica chia sloja pa na kraju dodajte sezonsko voće koje imate pri ruci. Mi smo koristile trešnje. Poslužite odmah ili još malo ohladite.