VIJEST

NASA je promijenila ime ulice ispred sjedišta agencije u čast afroameričkim matematičarkama

Nakon vijesti da će poslati prvu ženu na Mjesec, NASA je promijenila ime ulice ispred sjedišta agencije u čast matematičarki

U NASA-i se zaista trude da sve više uključuju žene i daju im priznanja koja do sada možda nisu dobile. Tako je u lipnju ulica ispred sjedišta Američke svemirske agencije preimenovana u Put skrivenih figura (Hidden Figures Way). Ime ulice osmišljeno je u čast dostignućima afroameričkih matematičarki koje su se suprotstavile rasnoj segregaciji.

Matematičarke Katherine Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson afroameričke su matematičarke koje su prilikom svog rada u Američkoj svemirskoj agenciji bile odvojene od svojih bijelih kolega i kolegica, čak i kada su radili na zajedničkim misijama. Neke od njihovih misija bile su izračunavanje putanje za misiju prvog Amerikanca u svemiru, Alana Sheparda, kao i prvog Amerikanca koji je ostvario orbitalni let, Johna Glenna. Jedna od novosti u NASA-i je i da su u Fairmontu u Zapadnoj Virginiji NASA-inoj Nezavisnoj ustanovi za provjeru i validaciju dodali ime Katherine Johnson zbog njene uspješne karijere i života.

O životu triju matematičarki možete čitati u knjizi Hidden Figures autorice Margot Lee Shetterly ili gledati u istoimenom filmu Theodorea Melfija koji je ujedno bio i povod promjene ulice u njihovu čast. Ovog mjeseca NASA će proslaviti 50. obljetnicu misije Apollo 11 i prvo slijetanje na Mjesec. Osim ove geste i promjene imena ulice ispred sjedišta NASA-e, ove godine su tvrdili da bi prva osoba na Marsu mogla biti žena te da će do 2024. godine poslati prvu ženu na Mjesec, a program se neće zvati Apollo već Artemis.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba