GIRL POWER

Naomi Osaka kroz cijeli će US Open nositi maske s imenima brutalno ubijenih Afroamerikanaca

Jedna od najboljih tenisačica svijeta ovim potezom želi ukazati na poraznu činjenicu da policija u SAD-u i dalje nekažnjeno ubija ljude tamne boje kože

Uz snažne protuepidemijske mjere, počelo je 140. izdanje teniskog Grand Slam Turnira US Open. S obzirom na zemlju u kojoj se odvija, ali i njezino etničko porijeklo (otac joj je Haićanin), prva japanska osvajačica Grand Slama, Naomi Osaka, odlučila je svoje nastupe iskoristiti za podizanje svijesti o rastućem problemu policijske brutalnosti. Kako je objasnila u kratkoj izjavi nakon odigranog prvog kola, kroz cijeli će turnir nositi masku za lice s natpisom jedne ubijene osobe tamne boje kože za čije ubojstvo nitko nije odgovarao.

Prvo ime bilo je ono Breonne Taylor, 26-godišnje medicinske tehničarke koja je ubijena svom domu zbog krive dojave o posjedovanju i raspačavanju droge. Tek je u drugom redu, rekla je Osaka, tenisačica, a u prvom crna žena, koja smatra da u ovom trenutku postoje daleko važnije stvari kojima se kao društvo trebamo baviti od pukog gledanja teniskih mečeva. Uz to, istaknula je i kako je nevjerojatno tužno što joj sedam maski, koliko će ih stići nositi pod uvjetom da stigne do finala turnira, neće ni izbliza biti dovoljno da predstavi sve nedužne žrtve.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba