KNJIŽEVNOST

Nakon devet godina dominacije muških pisaca, nagradu za najbolji roman u regiji osvojila je žena

Ovog vikenda se u Tuzli održala dodjela nagrada Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2018. godini

Nagrada Meša Selimović dodjeljuje se za najbolji roman na govornom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a ove godine osvojila ju je Senka Marić za djelo Kintsugi tijela. Ona je tek treća žena u 16 godina koja ju je osvojila.

Za vrijeme dodjele izjavila je kako joj je drago da je kao žena nagrađena te smatra kako je do sada bilo nedovoljno pobjednica. “Mislim da je važno da se stvari prilično mijenjaju i da žene sve više pišu i to ne samo onako tipično kako se to misli da pišu poeziju, već žene pišu i prozu i to jako dobro rade. Mislim da dolazi neko izuzetno uzbudljivo vrijeme po pitanju književnosti koje pišu žene.”

Senka Marić spisateljica je, pjesnikinja, esejistica i književna prevoditeljica rođena u Mostaru. Do sada je objavila zbirke poezije Odavde do nigdje, To su samo riječi i Do smrti naredne. Osvojila je i nekoliko književnih nagrada, a uz to je i urednica internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost Strane.ba. Kintsugi tijela njen je prvi roman koji je nastao na nagovor književnika Faruka Šehića, a prikazuje autoričine odluke, snagu, pravo na ljubav te tijelo koje se mijenja kada je ranjeno.

Dodjela nagrada Meša Selimović održana je u sklopu 9. Književnih susreta Cum grano salis, a autorica Marić se našla u najužem izboru uz roman Terorist autora Emira Imamovića Pirketa. Nagrada Meša Selimović dodjeljuje se od 2002. godine, a do sada je pripala samo trima ženama; Sanji Domazet 2006. godine za roman Tko plače, Mirjani Đurđević 2010. godine za roman Kaja, Beograd i Good American te sada Senki Marić. OVDJE možete pronaći odlomak iz nagrađenog romana.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba