FILM

Najviše nominacija za žene ikad i još rekorda koji su srušeni na povijesnoj dodjeli Oscara 2021.

Ovogodišnju dodjelu Oscara obilježili su pozitivni trendovi kad je u pitanju različitost

U Hollywoodu je sinoć održana 93. dodjela nagrade Oscar. Odvijala se u Dolby Theatreu u Los Angelesu, prenosila na kanalu ABC, a svi nominirani koji su stigli na lice mjesta trebali su u prethodnom tjednu odraditi tri testa kako bi dokazali da su negativni na COVID-19, a od toga je dva testa trebala nadgledati sama Akademija. Osim neobičnih uvjeta pod kojima je održana, sinoćnju su dodjelu Oscara obilježili brojni rekordi koji se tiču različitosti i uključivanja žena te nebijelih osoba.

Chloé Zhao postala je tek druga žena u povijesti i prva nebjelkinja koja je osvojila nagradu za najbolju režiju za film Nomadland. Youn Yuh-Jung postala je prva korejska glumica nominirana za Oscara, a sinoć je postala i prva koja ga je osvojila i to za sporednu ulogu u filmu Minari. Riz Ahmed postao je prvi musliman nominiran za najboljeg glumca, a Viola Davis postala je crnkinja s najviše nominacija za nagradu Oscar u povijesti i jedina crnkinja koja je dvaput nominirana za najbolju glumicu. Anthony Hopkins sa svoje je 83 godine postao najstariji glumac koji je dobio Oscara. Mia Neal i Jamika Wilson postale su prve crnkinje nagrađene Oscarom za najbolju masku za film Ma Rainey’s Black Bottom.

Chloé Zhao

POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Yuh-Jung Youn

POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Riz Ahmed

POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Viola Davis

Chris Pizzello / POOL / AFP

Emerald Fennell

POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Uz to ove je godine nominirano najviše nebijelih glumaca do sada. Točnije njih devet, a to su Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom), Riz Ahmed (Sound of Metal), Steven Yeun (Minari), Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom), Andra Day (The United States vs. Billie Holiday), Youn Yuh-jung (Minari), Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah), Leslie Odom Jr. (One Night in Miami) i LaKeith Stanfield (Judas and the Black Messiah). Kući su Oscare na kraju nosili Daniel Kaluuya i Youn Yuh-jung za najbolje sporedne uloge u muškoj i ženskoj kategoriji.

Prvi put se dogodilo i da su nominirane dvije žene u kategoriji za najbolju režiju, Emerald Fennell za Promising Young Woman (Fennell je na kraju dobila Oscara za najbolji originalni scenarij) i Chloe Zhao za Nomadland koja je na kraju Oscara i odnijela kući. K tome, ove je godine nominirano najviše žena ikada. Nominirano je bilo 70 žena za 76 različitih nagrada, a osim u kategoriji režije srušen je rekord i sa sedam nominiranih producentica u kategoriji za najbolji film što je najviše ikad. Sve ovo zvuči vrlo pohvalno, no ostaje pitanje zašto je Akademija sve do sada ignorirala žene i nebijelce i hoće li se ovakvi pozitivni trendovi nastaviti?

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba