GIRL POWER

Najbolji govori s dodjele nagrada Žene u Hollywoodu koju je obilježila snažna međusobna podrška žena

Održana je dodjela nagrada Women in Hollywood koju su obilježili snažni govori odličnih glumica. Izvukle smo par najvažnijih

“Mi smo ovdje. Radikalne smo. Naviknite se.”, to su bile riječi kojima je glavna urednica magazina Elle, Nina Garcia, započela ovogodišnju dodjelu nagrada Women in Hollywood. 26. dodjela nagrada okupila je mnoge snažne i uspješne žene koje se međusobno podržavaju i ohrabruju.

Posebno su slavile Scarlett Johansson, Mindy Kaling, Nicole Kidman, Melina Matsoukas, Gwyneth Paltrow, Natalie Portman, Lena Waithe i Zendaya koje su dobile nagrade i potvrdu za svoj umjetnički rad i doprinos. Kroz trosatni program održani su ohrabrujući govori zahvale koje bi bilo šteta da propustite. Pogreške kroz karijeru, zahvale najbližima za svu podršku, usmjeravanje na važnost brige o svim ženama u svijetu glume samo su dio onoga što se moglo čuti. Izvukle smo par najvažnijih koji bi vam mogli biti dobra jutarnja mantra.

Nicole Kidman

View this post on Instagram

My first puppy… actually my first dog. Been waiting my whole life for this! ?

A post shared by Nicole Kidman (@nicolekidman) on

Kidman je ispričala kako je kao djevojčica već znala da se želi baviti glumom, ali da ipak nije bila ni približno hrabra kao što je danas njena kći. “Moje kćeri sada imaju 11 i osam godina. Neki dan sam pitala Sunday što želi biti kada odraste. Želim biti producentica, rekla je. Wow, to je napredak, da djevojčica takvo nešto kaže. Ja to nikada ne bih rekla. Ja sam rekla kako želim biti glumica, ali nikada mi ne bi palo na pamet reći producentica. Put nikada neće biti lak, pogotovo za kreativne ljude jer ćemo uvijek pokušati stvoriti vlastiti smjer. No, znam da će taj put biti mnogo lakši zbog svih žena u ovoj prostoriji koje su utabale put, zbog svih priča koje ste ispričale i svih primjera koje ste postavile.”

Navela je kako ona, uz druge kolegice imala privilegiju što može pričati priče o svijetu punom mogućnosti. “Živimo u kompliciranom vremenu i radimo u kompliciranoj industriji. Ali kada pogledam oko sebe vidim mlade ljude, posebno mlade žene s kojima sam imala prilike raditi. I prilično sam oduševljena. Oduševljena sam njihovom hrabrošću i tome što koriste svoje snažne glasove. To mi govori da činimo nešto dobro.”

Natalie Portman

View this post on Instagram

I just ripped through SHE SAID in one day. I can’t believe that a story that happened so recently, and that i thought i already knew so much about, could be such a page-turning thriller. So much appreciation to @jodikantor and #MeganTwohey for their courage and tenacity, but also to the women who came forward, at great risk to themselves, in the name of protecting other women and changing our culture. I am humbled and awed by you. #whatnatreads ?

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman) on

Portman je na pozornicu pozvala glumica i politička aktivistkinja America Ferrera s kojom se u zadnje vrijeme zbližila. Nakon što joj je zahvalila te navela kako jedva čeka jednog dana glasati za nju, publici je priznala koliko su joj #MeToo i Time’s Up pokreti pomogli u karijeri. Ispričala je i kako joj je jednom prilikom shvatila da glumice smatraju teškima, zahtjevnima i umjetnima, ali da je ona imala priliku saznati kako su te žene zapravo pune empatije i brižne.

“Ovdje se nalaze žene koje najviše rade i ne žale se. Jer, ako si naporna, nećeš dobiti idući posao. Kako znamo da smo postigle jednakost? Hoće li to biti kada će se u ovoj prostoriji nalaziti uspješne žene, ali i puno budala? Hoće li to biti kada nam filmovi ne uspiju, a mi dobijemo povišicu idući put? Hoće li to biti kada napravimo neki zločin, a ipak nas odaberu na izborima? Nadam se da ne. Nadam se da je budućnost više optimistična i da jednakost ide u smjeru toga da muškarci i žene trebaju ispunjavati jednake standarde”, rekla je i nastavila: “Naša uloga predvodnica u ovoj industriji je da jednostavno zeznemo. Najmoćniji primjer koji možemo dati budućim generacijama je da napravimo najljudskiju moguću stvar – da radimo pogreške, ali onda ne slijedimo narativ žena koje su pale i koje su uništene. Moramo izaći van i nakon pogreške i uspjeti. Divlje. Zato zeznite i ustrajte, sestre!”

Zendaya

Kao jedna od najmlađih koja je primila nagradu, Zendaya je na pozornicu došla nervozna, ali je ipak uspjela održati govor u kojem je ispričala koliko je inspirirana svim ženama koje se nalaze u prostoriji s njom. “Hvala vam, svima vama. Budite neustrašive sa svojom umjetnošću, nastavite stvarati prostor jedne za drugu, nastavite se međusobno motivirati. Magično je biti dio ovog prostora u kojem se osjeća međusobni ponos. Rijetko se nađemo u situacijama u kojima nam se kaže da smo dobro nešto odradile ili u kojima se dogovorimo za suradnju. Zato smo mi ovdje u ovoj prostoriji jer moramo zajedno stvarati dalje, zajedno raditi na promjenama, zajedno stvarati projekte i priče, ali ih i zajedno širiti jer se te priče ne pričaju često. Onda ih moramo ispričati same.”

Dotakla se i činjenice da ima samo 23 godine te da možda i nema odgovore na sva pitanja, ali ipak smatra da je važno raditi dalje da bi uspjela. “Nastavite otvarati vrata, dopuštati drugima da uđu i stvarati prostor za sve jer je to jedini način na koji će se stvari promijeniti.”

Scarlett Johansson

https://www.instagram.com/p/B3q_h_mnFb8/

Johannson se u svom govoru prisjetila svoje snažne želje za glumom koju je imala od kada je bila dijete te koliko se njena majka morala potruditi da bi joj to i omogućila. “Nije bilo viška novca za satove glume ili fotografije. No, moj san i predanost bili su dovoljni da izvuče ono malo ekstra što je imala i da mi pomogne ostvariti moje snove. Ponekad se osjećam razmaženo jer sam imala priliku raditi s divnim i uspješnim ženama zbog čega mi se uvijek činilo da žene mogu raditi bilo koji posao u ovoj industriji. Black Widow bio je prvi Marvelov film koji je producirala žena. To sam bila ja. Osjećam se kao da se hvalim, ali mogu to raditi. Nije loše za dijete koje nije imalo novca. Nikada ovo ne bih postigla bez žena koje su mi pružale podršku kroz cijelu karijeru.”

Zahvalila je i pohvalila sve snažne žene, a na kraju se sjetila savjeta koji joj je dala majka: “Nemoj davati nikome da radi nešto umjesto tebe. Moraš raditi stvari sama jer ćeš tek tako biti sigurna da će nešto stvarno i biti odrađeno.”

Mindy Kaling

Nakon što je pohvalila Reese Witherspoon i rekla da joj nije jasno kako uspijeva pohvatati sve svoje obaveze, dotakla se prilika za one glumice u SAD-u koje nemaju bijelu boju kože. “Kao žene drugih boja kože moramo biti svjesne da se suočavamo s nerazmjernom razinom glumaca i glumica drugih rasa u Hollywoodu. Odgovornost je redatelja drugih boja kože da zapošljavaju glumce drugih boja kože. Bez obzira na naš trud, i dalje muškarci dobivaju mogućnosti režirati velike franšize. Muškarci smiju pogriješiti jer se zna da će se vratiti na noge. Osjećaj nepravednosti trebamo koristiti kao gorivo koje nas vodi dalje. Mi stvaramo prilike za sebe kada god možemo, trebamo stvarati prilike i za druge. Ne trebamo čekati druge da nam kažu jesmo li dovoljno dobre ili ne. Da sam ja to čekala, sada bih predavala satove improvizacije u sjevernom Hollywoodu. Snaga pripada onima koje ispruže ruku i uzmu je, a sada je naše vrijeme da to i učinimo.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba