GIRL POWER

Maša Kolanović prokomentirala nam je Nagradu Europske unije za književnost koju je sinoć dobila

Mlada zagrebačka autorica nagrađena je za svoju zbirku mračnih, ali snažnih kratkih priča društvene tematike

Za zbirku priča Poštovani kukci i druge jezive priče u izdanju Profila mladoj hrvatskoj književnici Maši Kolanović dodijeljena je Nagrada Europske unije za književnost, objavljeno je jučer na službenoj stranici European Prize for Literature (EUPL).

“Najljepši dio svake nagrade je širenje kruga čitatelja što je posebno u fokusu ove nagrade. Već sam ulazak u finale, zainteresirao je izdavače iz više europskih zemalja. Nadam se da će zahvaljujući nagradi knjiga lakše pronaći put do čitatelja izvan granica Hrvatske”, rekla nam je Maša Kolanović, inače docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sandra Vitaljić

Nagrada Europske unije za književnost dodjeljuje se od 2009. autorima iz 41 zemlje koje sudjeluju u programu EU Kreativna Europa, a uz Mašu Kolanović ove je godine još 12 dobitnika iz 12 zemalja: Bosne i Hercegovine, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Belgije, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske. Svaki dobitnik dobiva novčanu nagradu te značajnu međunarodnu promociju i vidljivost.

Laureate za 2020. za svaku zemlju odabrao je nacionalni žiri književnih stručnjaka. Ovo je prvi puta zbog pandemije koronavirusa da je proglašenje dobitnika provedeno online.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba