GIRL POWER

Mandy Moore pjevačica je, glumica i UN-ova ambasadorica koja nikada nije odustala od svojih snova

Amanda Leigh Moore, poznatija kao Mandy Moore, ovog tjedna navršila je 35 godina

Od početka 90-ih krenula je graditi svoju karijeru u glazbi, filmu, a važno je istaknuti i njene mnoge humanitarne pothvate. Rođena je u New Hampshireu, a po obitelji je židovkinja, ruskinja, engleskinja i irkinja. Jedna je od troje djece, ima još dva brata. Prije glume zanimala ju je glazba i s njome se počela baviti još kao dijete. Vjeruje se kako joj je glavnu inspiraciju stvarala njena baka, Eileen Friedman koja je bila profesionalna balerina.

Već sa deset godina sudjelovala je u nekoliko lokalnih Floridskih produkcija, pjevala bi himnu na natjecanjima. Sa 12 godina sudjelovala je u kazališnom kampu Stagedoor Manor, jednom od najpoznatijih kampova za mlade umjetnike. Nakon godinu dana je već sama počela raditi vlastitu glazbu. Tada ju je slučajno čuo dostavljač koji je imao prijatelja u produkcijskoj kući. Tada je potpisala i svoj prvi glazbeni ugovor.

Vrtoglav glazbeni put od djetinjstva

Prvi veliki glazbeni skok bio joj je turneja sa tada iznimno poznatim NSYNC-om te Backstreet Boysima. Prvi singl bio je Candy koji je izašao 17. kolovoza 1999. godine i jako se svidio publici. U to vrijeme su Britney i Christina palile i žarile pozornice, a Mandy su već tada počeli uspoređivati s njima. Nakon nekog vremena počela je dobivati i nagrade te završavati na Billboard Hot 100 playlistama. To je bilo ono doba kada smo o njoj čitale u OK!-u i Teen-u. Te godine izbacila je i album, a najveća publika bili su joj tinejdžeri. Veću popularnost imala je u Australiji, Kanadi i Japanu nego u Americi.

View this post on Instagram

Cool. ?‍♀️ #fbf

A post shared by Mandy Moore (@mandymooremm) on

Nakon toga izdala je još jedan album, I wanna be with you, koji također nije naišao na preveliku slavu, a i dosta je pokazivao njenu nezrelost. Idući, koji je uslijedio samo godinu nakon, In my pocket, bio je potpuna promjena u njenom stilu te naišao na malo više odobravanja, kao i idući Mandy Moore.

2007. godine izdaje album ‘Extraordinary’ potpuno različit od onih tinejdžerskih pa s njim i dobiva dugo tražena priznanja i pohvale. Završava ponešto više na Billboard ljestvicama pa kreće na turneje.

Karijera u romantičnim filmovima

Mandy se s glumom počela baviti nakon izbacivanja zadnjeg albuma, Mandy Moore, a prvih par uloga bilo joj je u tada poznatim filmovima Dr. Dolittle 2 i Princezini dnevnici. Prijelaz u svijet glume bio je u romantičnom filmu A walk to remember koji je baziran na istoimenom romanu Nicholasa Sparka. Za promociju filma izdala je još jedan album, Cry, za koji je rekla da je zaista ponosna.

Nakon ovoga imala je još par uloga kao onu u filmu How to deal, Saved!, Racing Stripes, Entourage te Chasing Liberty. U međuvremenu otišla je iz Epic records te izdala par obradi pjesama iz 1970-ih među kojima se našlo i nekoliko njih koje podržavaju LGTB zajednicu.

Njene uloge uglavnom su bile manje u poznatim serijma i filmovima, a i često je posuđivala glas za crtiće i filmove. Pojavila se u seriji Scrubs, How I met your mother, Simpsons, Transformersima, Ratatouille, Dedicationu, Uvodu u anatomiju, Tangled i ostalima.

Polagan, ali siguran rast popularnosti

Nakon mnogih uloga i brojnih albma, Moore se počela sve više pojavljivati u časopisima, emisijama i talent showovima. Osvojila je i Grammya za najbolju pjesmu korištenu u animiranom filmu Tangled.

Uloga koja joj je dala krila je u seriji This is us gdje glumi Rebeccu Pearson od 2016. godine, a za koju je dobila i Zlatni globus.

Ono što je možda manje poznato je to da je 2005. pokrenula modnu kolekciju pletene odjeće, a zatvorila ju je 2009. Kroz cijelo svoje stvaralaštvo sudjeluje u neprofitnoj organizaciji PSI i Five and Alive koji pomažu djeci bez obitelji. Često djeluje kao ambasador za organizacije i agencije koje se bore za prava djece i pomaže širiti svjesnost o bolestima kao što su leukemija i rak. UN-ov je ambasador za organizaciju koja pomaže oboljelima od malarije, a nerijetko sudjeluje u humanitarnim prikupljanjima sredstava upravo za takve akcije. Ujedno je i aktivna borkinja za ženska prava i sudjeluje u političkim akcijama.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba