GIRL POWER

Ljudi ovo je sjajno. Mlade djevojke iz Kirgistana namjeravaju izraditi i lansirati prvi satelit

Mlade znanstvenice već mjesecima uče nove vještine koje će im pomoći u izgradnji satelita

Samo u tri mjeseca naučile su i stekle vještine u programiranju i inžinjeringu: lemljenje, programiranje na hardveru, 3D modeliranje i 3D printanje. Djevojke rad na satelitu CubeSat, koji je američka svemirska agencija NASA opisala kao najmanji satelit za svemirska istraživanja.

KAKO TO DA BAŠ ŽENE RADE NA PROJEKTU

Kizhibek Batjrkanova, jedna od sudionica u programu komentirala je zašto je ova ideja važna za zemlju: “Ideja je sjajna jer je to prvi prostorni program u Kirgistanu, a cilj mu je osnažiti djevojke, motivirati ih i uključiti u znanost.”Žene u Kirgistanu često su izložene nasilju, mnoge djevojke su žrtve otmice, silovanja i pate zbog zlostavljanja svojih muževa. Inicijator Kloop Media, lokalna medijska grupacija, naglašava kako su svi umorni od diskriminacije žene ondje i žele dokazati cijelom svijetu da djevojke mogu stvoriti sve što žele.

Žene u Kirgistanu čine samo 10 posto studenata znanosti, tehnologije, inžinjerstva i matematike jer kako kažu nemaju svi hrabrosti upustiti se u takve studije. Ondje je to neobično i većina roditelja obeshrabruje svoje kćeri da se bave tim zanimanjima.

Zanimljivo je kako su u timu djevojke u dobi od 17 do 24 godine, na ovu ideju došle nakon susreta sa znanstvenikom NASA-e Alexanderom MacDonaldom, koji je predložio ideju.
“Gradnja satelita šalje snažnu društvenu i političku poruku”, rekao je MacDonald u razgovoru s Reutersom. “Poruku o tome tko sve može sudjelovati u gradnji budućnosti”. A mi, volimo čuti ovako dobre vijesti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba