VIJEST

Lady Gaga, Alanis Morissette i još 140 glazbenika podržavaju kampanju za reproduktivna prava žena

Američka organizacija Planned Parenthood pokrenula je kampanju za reproduktivna prava, #BansOffMyBody koju su potpisale brojne poznate ličnosti

Pitanje reproduktivnih prava i mogućnosti koje žene imaju razlikuje se diljem svijeta, a u mnogim zemljama se radi o zabranjivanju legalnih mogućnosti pobačaja. Ovakva praksa ima pobornike s obje strane, od onih koji je smatraju logičnom do onih koji vjeruju kako je zabrana samo poticaj za dodatne probleme. Diljem svijeta, a posebno u SAD-u se odvijaju prosvjedi te se raspravlja o reproduktivnim pravima žena.

Organizacija iz SAD-a, Planned Parenthood, pokrenula je kampanju za reproduktivna prava pod krilaticom #BansOffMyBody u koju su se uključile brojne poznate ličnosti. Radi se o kampanji koja za cilj ima povećati svijest o važnosti pristupa legalnom pobačaju, posebice u vrijeme rastućih ograničenja i zabrana koje se događaju diljem SAD-a.

U kampanju su se uključile brojne poznate glazbenice koje pozivaju svoje fanove da potpišu globalnu peticiju, a cilj je da prikupe pola milijuna potpisa do siječnja iduće godine.

“Glazbenici kažu da je pristup seksualnoj i reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti približno isti tip slobode koji im omogućuje stvaranje glazbe i mogućnost da govore svoju istinu – jer nitko nije slobodan ako nema kontrolu nad vlastitim tijelom”, napisali su na svojoj stranici.

https://www.instagram.com/p/B1jfa8lhhme/

Peticiju je za sada potpisalo preko 140 glazbenika koji imaju velik broj fanova. Samo neke od glazbenica koje su potpisale peticiju i dio su kampanje su Ashanti, Ariana Grande, Nicki Minaj, Miley Cyrus, Alanis Morissette, Norah Jones, Billie Eilish, Sara Bareilles, Selena Gomes, Sia, Lady Gaga, Dua Lipa, Lizzo, Katy Perry, Meghan Trainor i mnoge druge.

View this post on Instagram

Very special collab with @plannedparenthood @happyhippiefdn @marcjacobs TO BE ANNOUNCED veryyyyyy soon! #WomensRightsAreHumanRights #DONTFUCKWITHMYFREEDOM ??? ??? # Cake credit: @thesweetfeminist

A post shared by Miley Cyrus (@mileycyrus) on

SLUČAJ ROE V. WADE

Cilj je prikupljanje potpisa do siječnja iduće godina kada se održava godišnjica slučaja Roe v. Wade. Radi se o slučaju iz siječnja 1973. godine nakon kojeg je u SAD-u legaliziran pobačaj na zahtjev iz bilo kojeg razloga do vremena trudnoće kada fetus može preživjeti bez majke. Slučaj je nastao kada je Norma L. McCorvey (upisana pod pseudonimom Jane Roe) ostala trudna sa svojim trećim djetetom 1969. godine. Živjela je u Teksasu, a tamo je pobačaj bio ilegalan osim ako trudnoća nije ugrožavala život majke.

Njen slučaj su preuzele odvjetnice Sarah Weddington i Linda Coffe koje su zahtijevale da se potvrdi kako teksaški zakoni nisu u skladu s Ustavom i ljudskim pravima. Norma nije pobacila, ali je njen slučaj omogućio da se u Ustav SAD-a unese amandman koji pruža pravo na privatnost koji osigurava pravo trudne žene da odabere hoće li ili neće napraviti pobačaj. Ovo je bio početak priče o reproduktivnim pravima u SAD-u zbog čega se i obilježava kao obljetnica.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba