NOVO MJESTO

Kristina, Miško i Zlatan vode genijalno novo mjesto s veganskim obrocima koje morate probati. Upoznajte ih

FOTO: Aleksandar Selak

Divine Food Catering nova je adresa u gradu za sve oni koji žele jesti zdravo i odgovorno prema prirodi

U našoj je redakciji isprobavanje novih opcija dostave hrane jedna od omiljenih slobodnih aktivnosti. Iako nijedna od nas (još uvijek) nije veganka, trudimo se barem jednom u radnom tjednu pojesti obrok koji ne sadrži namirnice životinjskog podrijetla. U svom smo istraživanju noviteta koje bismo mogli kušati naišle i na Divine Food Catering, čiji su nam tjedni meniji odmah privukli pažnju. Svaki se tjedan objave jela koja će biti dostupna od ponedjeljka do petka, i to po cijeni od 49 kuna, koja se trenutačno mogu samo naručiti za van. Nekoliko ručkova nakon, postale smo vjerne obožavateljice, a o ljudima koji stoje iza cijele priče poželjele doznati više.

Zlatan Petković, Kristina Šubić, Miško Mijo Trgovac
Aleksandar Selak

Tim čine Kristina Šubić, Miško Mijo Trgovac i Zlatan Petković. Kristina je voditeljica posla, s kojom se najčešće komunicira oko termina dostava i dogovora oko jela i jelovnika, a zaslužna je i za slasne domaće kruhove i peciva. Miško je glavni kuhar, odnosno chef i menadžer kuhinje. On je zaslužan za kreiranje svih jela i okusa, slaganje jelovnika i osmišljavanje novih recepata za dopunjavanje ponude, dok je Zlatan drugi glavni kuhar, chef s dvadesetogodišnjim iskustvom u vegetarijanskim i veganskim restoranima u Hrvatskoj.

Odrastanje na jednoj od prvi eko farmi u Hrvatskoj

Miško Mijo Trgovac
Aleksandar Selak

S Kristinom i Miškom razgovarale smo o cijelom projektu, ali prije svega o tome kako su se uopće našli u priči s kuhanjem. “Odrastajući na jednoj od prvih eko farmi u Hrvatskoj, koju su vodili moji roditelji, bio sam stalno okružen plodovima koje samo zemlja može stvoriti. Tad smo živjeli na manjem imanju u blizini Ivanić Grada, nakon što su se roditelji trajno preselili iz Zagreba. Tamo smo imali dvije do tri veće parcele zemlje konstantno, koje su sve bile pod ekološkom proizvodnjom, i to u vrijeme kad nije bilo ni zakona ni certifikata za takvu proizvodnju. Tako je nekako počela moja avantura s hranom. Sjećam se da sam kao mali znao odlaziti u vrt i brati mladi luk, rajčicu, papriku, razne začine za spravljanje svog doručka koji je, doduše, tad bio više vegetarijanskog tipa, budući da smo imali svoje kokice koje su nesle jaja. Tada sam uvidio da imam strast prema kuhanju, ali se ona kroz naredne godine dugo kuhala u meni”, priča Miško.

Odrastajući na jednoj od prvih eko farmi u Hrvatskoj, koju su vodili moji roditelji, bio sam stalno okružen plodovima koje samo zemlja može stvoriti

Kristinina je priča, pak, nešto drugačija. “Moj je djed još 1919. postao majstor pekar, nakon djeda obrt je preuzeo otac, a brat je sve skupa proširio na ugostiteljstvo i catering. Ja sam od kruha pobjegla u ured te sam neko vrijeme bila jako zadovoljna kao brend menadžerica u jednoj tvrtki. No, sve se to promijenilo kada je Miško ušao u moj život. Tada sam prvi put imala priliku iz blizine doživjeti kuhanje s dušom. Uz njega sam unutar sebe otpustila uvjerenje da obroci ne mogu biti jednako fini bez mlijeka i sira i s lakoćom s vegetarijanske prešla na vegansku prehranu”, priča nam i dodaje kako se ubrzo poželjela dominantno baviti kuhanjem, odnosno izradom kruha, pa su ona i Miško jednostavno podijelili zaduženja.

Velika je zabluda da ćete nakon veganskih obroka ostati gladni

Kristina Šubić
Aleksandar Selak

U tom smislu, Miško mi kaže kako je Divine Food Catering samo logična posljedica onog što su htjeli raditi u životu. Uz catering, imaju i vlastiti OPG u kojem uzgajaju eko povrće, začine i voće, a imaju i seriju Hot Love pikantnih umaka te Začina bake Vanje koje distribuiraju po bio trgovinama u Zagrebu i ostatku Hrvatske. “Htjeli smo ljudima pružiti mogućnost zdravih obroka, pripremljenih od sto posto eko certificiranih sastojaka i po pristupačnoj cijeni, a s obzirom na to da su te namirnice, nažalost, izuzetno skuplje u odnosu na konvencionalne. Isto tako smo usmjereni da manje-više sve što izlazi iz naše kuhinje bude djelo naših ruku, i da sve od kruha, peciva, njoka, seitana, do burgera i umaka dođe iz naše inspiracije, ali i da znamo na koji način je spravljeno”, objašnjava nam.

Prije dvadesetak godina, kad sam ja prešla na vegetarijansku prehranu, u restoranu si mogao dobiti krumpir i blitvu ili grilano povrće

Ne manje važno, vodili su računa i o tome da se od njihovih porcija svi dobro najedu; i vegani, i vegetarijanci, i oni koji jedu meso, pa čak i sportaši. Kažu da misle kako im zasad dobro ide, a mi vam to možemo potvrditi iz prve ruke. Pitamo Kristinu i kratki komentar oko situacije na hrvatskom tržištu po pitanju ponude zdrave hrane i veganskih opcija. “Na svu sreću, sve više ljudi i zemalja se počelo osvještavati, pa tako i Hrvatska. Prije dvadesetak godina, kad sam ja prešla na vegetarijansku prehranu, u restoranu si mogao dobiti krumpir i blitvu ili grilano povrće, te nije bilo izbora u dućanima. Sad u svakom dućanu postoji nekakva opcija, a i restorani sve više uvrštavaju vege opcije. No, na našem tržištu i dalje nedostaje opcija koje su uz to i ekološke, pogotovo u ugostiteljskom segmentu”, priča nam. Za cjelovit i održiv razvoj, dodaje, potrebno je pristupati svjesno u svakom segmentu prehrane.

Burgeri, pohanci, rižota i etničke kuhinje u zdravoj varijanti

Burger s domaćim pecivom, krumpirom, bučom i umakom
Aleksandar Selak

Što se tiče aktualne ponude, ona se sastoji od bogatih variva ponedjeljkom, rižota na bazi riže, ječma i mahunarki utorkom, srijedom i četvrtkom možete kušati nešto jača i pikantnija jela, dok je petak rezerviran za jela s tjesteninom. Uz sve ovo, naglašavaju Miško i Kristina, uskoro planiraju uvesti i à la carte ponudu jela na kojoj će se naći jedna dnevna juha svaki dan, dvije vrste burgera, dvije vrste cjelovitih i konkretnih sendviča s domaćim pecivima i umacima te jedna wok opcija s rižom.

Prvim su danima poslovanja, priča nam Kristina, izuzetno zadovoljni; imaju već i stalne klijente, a osnovni im je cilj ne padati po pitanju kvalitete. Među njihove klijente spadaju i mlađi i stariji ljudi, poslovni ljudi koji nemaju vremena za kuhanje, a rekli su nam i da nisu svi od njih vegani, što im je posebni kompliment. Tu ih pitamo još jedno nezaobilazno pitanje – koje su najveće zablude vezane uz veganstvo?

Ljudi i dalje još uvijek nisu dovoljno educirani, nisu ušli u tematiku, ili možda iz nekog otpora zaključuju da veganstvo nije zdravo

“Uz sve dokaze, ljudi i dalje još uvijek nisu dovoljno educirani, nisu ušli u tematiku, ili možda iz nekog otpora zaključuju da veganstvo nije zdravo. Da se takvim načinom prehrane ne mogu zadovoljiti sve nutritivne potrebe, da nema izbora, da se ne može postići sitost i da nije ukusno. Na sreću, postoje ljudi koji svojim životima svjedoče suprotno, i svojim primjerom pomažu u promijeni percepcije drugima. Mi se trudimo doprinijeti tome”, priča Kristina. Onima koji se, pak, i dalje boje da se od ovakve prehrane ne bi mogli zasititi, poručuje: “Dajte šansu i probajte! Nije to baš tako. Kad sam prestala konzumirati mliječne sastojke, kao što je sir, trebalo mi je šest mjeseci da iz glave i tijela izbacim potrebu za tom nekom težinom. Međutim, nakon tog perioda sam shvatila da to nije bila sitost, već težina koja mi zapravo ne odgovara”, otkriva.

Najvažnije je bilo krenuti i odvažiti se raditi ono što voliš

Panirani i marinirani tofu štapići, krumpir salata, zelena salata s kvinojom i sjemenkama
Aleksandar Selak

Kako se bliži kraj našeg razgovora, tako ih pitam i za neka od jela koja su njima osobno najdraža. “Volimo širinu, isprobavati nove stvari, i sami stvarati nove okuse. Volimo kinesko, indijsko, talijansko, i kombiniramo pomalo od svega, ali volimo i klasiku koju smo ‘vegenazirali'”, kaže Kristina i dodaje kako se trenutno ne može načuditi tome koliko je ukusan burger koji su osmislili. Naravno, morale smo ih pitati i da nam otkriju neke od budućih planova. Hoćemo li dočekati i restoran?

“Odlučili smo se za ovaj oblik jer uz catering imamo i druge poslove, kao što je naš spomenuti OPG. Plan nam je uz catering širiti i taj dio proizvodnje. Restoran je jedan od planova, no on zahtjeva cjelodnevno radno vrijeme i vikende koje za sada usmjeravamo na druge stvari”, priča Kristina, a Miško dodaje kako već sada jako zadovoljni postignutim. “Bio je izazov krenuti, upustiti se i prepustiti se onome što smo oboje zaista htjeli raditi. Od kad smo se otisnuli u tom smjeru, želje su nam kuhati, saditi, stvarati… Kroz naš posao i hranu kojima smo posvećeni punim srcem dati svoj doprinos”, zaključuje Miško. Divine Food Catering možete naručiti putem Facebooka i maila, a više informacija saznajte ovdje.