PRIČA

Karlo Čargonja tijekom karantene je napravio vrlo intimni foto-projekt. Ispričao nam je više o tome

Rad na projektu Dok smo čekali autora Karla Čargonju izbavila je iz karantenske i egzistencijalne depresije. Evo što nam je ispričao o tome

Dok smo čekali da sve ovo prođe, Stvari koje nismo koristili, Više se ne sjećam tko je pobijedio i Mjesto o kojem sam već pričao naslovi su četiri sveska koji zajedno čine fotoknjigu radnog naslova Dok smo čekali 33-godišnjeg umjetnika Karla Čargonje.

Fotoknjiga je rezultat njegovog dugogodišnjeg umjetničkog projekta djelomično realiziranog usred globalne pandemije koronavirusa i karantene, ali kao i njegovog intimnog istraživanja modaliteta svakodnevice, socijalnih koreografija koje ona uspostavlja i slika koje generira.

Kako objašnjava, fotografije sakupljene u svescima osobni su fotografski zapisi, vizualne bilješke onih segmenata svijeta za koje smatra da uspostavljaju imaginarnu i narativnu cjelinu vlastitog autorskog pogleda, intuitivno-analitičke perspektive na situacije, odnose, ljude, na predvidivo i nepredvidivo.

“Polovica fotografija nastala je u razdoblju između 2016. i danas, a druga polovica za vrijeme karantene izazvane širenjem COVID-19 virusa. Za oformiti fotografije iz protekle četiri godine nije nikada nedostajalo motivacije, ali je nedostajalo vremena. Kada je karantena nastupila, u mom slučaju krenula je s tjedan dana depresije i razmišljanja o tome hoću li se morati prestati profesionalno baviti fotografijom, hoću li i dalje imati posla ili ću morati potražiti financijsku stabilnost negdje drugdje. Ta zabrinutost je brzo otišla u drugi plan, jer sam se tada krenuo baviti ovim projektom i to me izvuklo. Inspiracija za njega bila je dosta vezana uz književnost, čitanje knjiga i slike koje proizlaze iz pisanog teksta” objašnjava Karlo, rođeni Riječanin te kaže kako sada sve skupa traje skoro tri mjeseca i uključuje konstantni rad, najprije na knjigama, onda na tekstu, promociji, pa i Kickstarter kampanji koju je nedavno pokrenuo.

Na cijeli taj potez se odlučio, govori, jer je prije svega želio plasirati svoj autorski rad i dati svakome koga to zanima priliku da ga ima kod kuće na polici. Ističe da je veliki zaljubljenik u fotoknjige i kolekcionar tako da je to bio neki prirodni slijed. Njegova očekivanja, kaže, nisu velika. Naime, Karlo bi volio otisnuti knjige i iz tog razloga je pokrenuo spomenutu Kickstarter kampanju.

“Kampanja nije moj način da zaradim novac tijekom krize, nego samo sredstvo za doći do financija za otisnuti knjige. One su na kraju jedine važne.”

Osim što je zaljubljenik u fotoknjige, Karlo zbilja obožava fotografiju i umjetnost. Naime, fotografiranjem se bavi amaterski već petnaestak godina, od čega tri profesionalno. Ističe kako jako voli svoju obitelj i prijatelje te smatra da su oni najveće bogatstvo, pa je jedna knjiga posvećena samo tome, prijateljstvu.

“Zaljubljenik sam i u kineski čaj, igram squash u Rijeci, ponekad i u Zagrebu, a imam i svoju prijenosnu peć u kojoj radim pizzu na drva” priča mi simpatični, vrlo kreativni i svestrani Karlo te dodaje kako po struci zapravo nije fotograf.

Kaže kako je završio studij građevine i radio pet godina kao projektant, nakon čega je dao otkaz i odlučio se maksimalno posvetiti fotografiji. Danas je tako i ponosni član Kreativnog kolektiva Kombinat koji djeluje u Rijeci i u sklopu udruge vodi Razgovore o fotografiji koji se održavaju u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Za kraj, Karlo dodaje i kako je koncept projekta formalno i sadržajno zamišljen kao otvorena struktura koja omogućuje dodavanje novih svezaka i njihovo tematsko povezivanje s ostatkom, a sve u namjeri da s vremenom formiraju kompleksniju i sadržajniju cjelinu.

Fotografsku knjigu u četiri dijela moguće je unaprijed kupiti preko Kickstarter kampanje, te tako omogućiti njeno tiskanje i samoizdavanje. Autorski primjerci su ograničeni na 100 primjeraka od kojih će svaki biti ručno uvezan, pojedinačno numeriran i potpisan. Ovim putem, Karlo vas sve poziva i na prezentaciju knjige i otvorenje samostalne izložbe u Živom ateljeu, Ilica 110, koja će se održati 26. lipnja.

Karlo Čargonja
Damir Plavotić

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba