GIRL POWER

Kamala Harris prva je žena na poziciji potpredsjednice u povijesti SAD-a. Evo što o njoj možda niste znali

Napokon znamo da je Joe Biden novi predsjednik SAD-a, a Kamala Harris nova potpredsjednica

Nakon četiri dana napokon je potvrđeno da je novi izabran novi predsjednik SAD-a. Joe Biden postao je 46. predsjednik te zemlje, a Kamala Harris postala je potpredsjednica. Ovom pobjedom Harris je postala prva žena u povijesti SAD-a s titulom potpredsjednice, kao i prva osoba koja nije bijele kože. Harris je inače s očeve strane podrijetlom s Jamajke, a s majčine iz Indije.

View this post on Instagram

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris)

PRVA POTPREDSJEDNICA U POVIJESTI SAD-A

Kamala Harris je ovom pobjedom ušla u povijest kao prva crnkinja i prva žena u povijesti odabrana za potpredsjednicu SAD-a. Harris je većinu svoje karijere provela je kao tužiteljica, a tijekom potpredsjedničke potrage pokazala se kao jedan od najsigurnijih izbora na raspolaganju Joeu Bidenu. Pouzdana saveznica demokracije s fleksibilnim političkim prioritetima, njezine su pristaše tvrdile da bi mogla pojačati Bidenovu popularnost, osigurati glasove Afroamerikanaca i žena, a pritom nije izazvala osobito oštru opoziciju ni desne ni lijeve strane. I to je očito upalilo.

Joe Biden i Kamala Harris 
Foto: Robyn Beck / AFP

ODRASTALA JE SA SNAŽNIM UTJECAJEM BORBE ZA LJUDSKA PRAVA

Rođena je u Oaklandu 20. listopada 1964. godine, a roditelji su joj Shyamala Goplan, Indijka koja se bavila istraživanjima o raku i Donald Harris ekonomist s Jamajke. Ime je dobila prema svojim indijskim korijenima, Kamala znači lotus, i to je drugo ima za Hindu božicu Lakshmi i osnaživanje žena. Roditelji su joj se rastali kad je imala sedam godina i ostala je živjeti s majkom i sestrom Mayom.

Kao dijete imala je snažan utjecaj svog djeda koji se borio za neovisnost, a njezina baka je bila aktivistkinja koja je putovala i educirala žene o kontracepciji. S 13 godina i ona i sestra Maya održavaju demonstracije protiv odredbe da se djeca ne smiju igrati na travnjaku. Na prestižnom fakultetu Howard University involvira se u političku scenu i ekonomiju te se priključuje društvu Alpha Kappa Alpha.

Roditeljima je rekla da želi mijenjati sustav iznutra i da je to put kojim želi da ide njezina karijera. Počela se tako i družiti s moćnim ljudima u kalifornijskoj politici kao što je Willie Brown koji ju je imenovao u Kalifornijski odbor za žalbe protiv nezaposlenosti i Komisiju za medicinsku pomoć. Tijekom prve tri godine koje je provle radeći kao okružna državna odvjetnica, stopa osuđivanja u San Franciscu skočila je s 52 na 67 posto. Jedna od njezinih najkontroverznijih odluka bila je ona donesena 2004. godina kada je odbila dati smrtnu kaznu čovjeku koji je ubio policijskog službenika.

Doug Emhoff i Kamala Harris 
Foto: Chris DELMAS / AFP

OBAMA ZA NJU IMA SAMO RIJEČI HVALE

Njeno prijateljstvo s Barackom Obamom datira još od njegovog kandidiranja za Senat 2004. godine. Ona je bila prva ugledna kalifornijska nositeljica ureda koja ga je podržala za vrijeme predsjedničkih izbora 2008. godine. U San Franciscu je glasno podržala kontroverzni zakon iz 2010. godine kojim je izostajanje iz škole učinjeno prekršajem, a roditelji koji nisu slali djecu u školu kažnjeni. Stopa izostajanja u konačnici je pala, ali neki su kritičari pravilo smatrali previše strogim.

Te iste godine Harris se u svom drugom mandatu okružne tužiteljice kandidirala za državnu odvjetnicu u Kaliforniji. U početku je malo tko mislio da će pobijediti u utrci, a borila se protiv Stevea Cooleyja, popularnog bijelog republikanca koji je bio okružni tužitelj u Los Angelesu i na kraju pobijedio.

Šuškalo se da je Harris potencijalni kandidat vrhovnog suda pod Obaminom administracijom, iako je kasnije rekla da nije zainteresirana. Udala se za Douga Emhoffa, korporativnog pravnika u Los Angelesu, 2014. godine na maloj privatnoj ceremoniji koju je organizirala njezina sestra. Emhoff ima dvoje djece iz prethodnog braka.

Pobijedila je u utrci Senata Sjedinjenih Država 2016. godine pobijedivši svoju sugrađanku Lorettu Sanchez, kongreskinju s 20-godišnjim iskustvom. Njezine najvatrenije pristalice na internetu nazvane su KHive, fraza nadahnuta od strane Beyonceine vjerne skupine obožavatelja, Beyhive.

I NJU JE TRUMP NAZVAO GADNOM

Baš kao što je nazvao i Hillary Clinton, u dva TV intervjua u 2019. godini, predsjednik Donald Trump Kamallu Harris nazvao je “gadnom” jer je u pitanje dovela ispravnost postupanja glavnog državnog tužitelja Williama Barrasa s Muellerovim izvješćem. Podršku Bidenu u ovogodišnjoj kandidaturu dala je u ožujku.

Harris je inače entuzijastična kuharica koja bilježi recepte iz odjeljka za kuhanje New York Timesa, a omiljene kljige uključuju Native Son Richarda Wrighta, Goniča zmajeva Khaleda Hosseinija, Klub sretnih žena Amy Tan, Solomonovu pjesmu Tonija Morrisona i Lav, vještica i ormar C.S. Lewisa. Sama sebe opisuje kao “tešku” šeficu, a moto kojim se vodi je: “Možda ćeš biti prva, ali vodi računa da nisi zadnja.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba