KNJIGA

Kakva incijativa. Fragmenti iz kratkih priča zatvorenica Kaznionice u Požegi pretvorene su u knjigu

Online književni klub Skribonauta koji Nastavi priču koji vode u Kaznionici u Požegi, uskoro postaje knjiga

Skribonauti se zalažu za angažirano promišljanje umjetnosti, poimanje umjetnosti kao alata društvene promjene ostvarive kroz direktan umjetnički i kulturni rad s marginaliziranim skupinama te produkciju i promociju umjetničkih praksi koje za svoj cilj imaju propitivanje postojećih društvenih odnosa i struktura, te modela umjetničkog stvaranja i kulturnog rada. Jedna od aktivnosti koju provode s gore navedenim ciljem je radionica kreativnog pisanja i književni klub u Kaznionici u Požegi. Fragmente iz kratkih priča sudionica te radionice, sada su pretvorili u knjigu.

“Htjeli smo imati projekt koji je uključiv tako da nastaje u direktnoj suradnji s grupom ljudi koja je isključena i iz društva i iz kulture (zatvorenice), da su svi uključeni u proces pošteno plaćeni za svoj rad (od autorica preko lektorica do dizajnera) i da taj produkt cijenom bude dostupan, odnosno dostupniji od većine naslova. Kao neprofitna organizacija nemamo i ne moramo imati financijsku računicu niti smo orijentirani na profit. Orijentirani smo isključivo na svoj cilj i uvjerenje da kultura nije luksuz ni privilegija, već jedan od temelja svakog društva, stoga mora biti dostupna svima i oni koji je stvaraju moraju biti pošteno plaćeni za svoj rad”, rekla nam je Luiza Bouharaoua.

Nakon dvije godine čitanja priča njihovih najboljih kratkopričašica u nastavcima kroz književni klub u kojem aktivno sudjeluje više od 500 čitatelja i čitateljica, Nastavi priču postaje zbirka 12 do sada neobjavljenih kratkih priča nastalih na temelju fragmenata čije su autorice polaznice radionice kreativnog pisanja i književnog kluba koje od 2016. u Kaznionici u Požegi vode Luiza Bouharaoua i Paula Zore. Autorice u zbirci su Marija Andrijašević, Staša Aras, Lana Bastašić, Ivana Bodrožić, Luiza Bouharaoua, Maša Kolanović, Tanja Mravak, Marija Rakić, Mimica Korana Serdarević, Nora Verde, Jelena Zlatar Gamberožić i Jasna Žmak.

Tijekom studenog i prosinca, čitatelji i čitateljice imat će priliku upoznati se pobliže s autoricama i njihovim pričama kroz online događanja na koja se možete prijaviti i pratiti ovdje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube