GIRL POWER

Kako sam pokrenula uzbudljiv projekt osnaživanja koji omogućuje srednjoškolkama da intervjuiraju svoje ikone

Cijeli serijal intervjua koje su srednjoškolke odradile sa svojim ikonama uskoro ćete moći pratiti na portalu Super1

Zagrebačka nakladnička kuća Iris Illyrica prošle je godine izdala jednu inspirativnu knjigu autorice Rosie Kugli, Ikone: Neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku. Radi se o knjizi namijenjenoj djeci i roditeljima koji djecu žele upoznati s dobrim uzorima, a kroz nju čitatelji upoznaju 50 neustrašivih Hrvatica koje su svojim životima i djelima ispisale, a neke još uvijek ispisuju, povijest Hrvatske i svijeta.

Sama je knjiga izuzetno inspirativna, no da bi cijelu priču odvela korak dalje, glavna urednica kuće Iris Illyrica Ivana Glavaš Bakija, osmislila je hvalevrijedan projekt. U cijelu je priču uključila srednjoškolke koje su dobile priliku intervjuirati snažne žene iz knjige. Iz te je ideje nastala serija videointervjua koje ćete uskoro moći pratiti na portalu Super1, a ususret početku projekta, Ivana Glavaš Bakija otkrila nam je više o tome kako je nastajao i zašto je tako važan.

Ivana Glavaš Bakija
Sandro Lendler

SVE JE POČELO S KNJIGOM O NEUSTRAŠIVIM ŽENAMA

“Kad sam bila djevojčica, jako sam voljela čitati. Usprkos brojnim sjajnim piscima i likovima, uvijek sam se poistovjećivala sa spisateljicama i ženskim junakinjama. Vjerujem da bih bila jako sretna da sam imala sličnu knjigu u rukama u tim formativnim godinama”, odgovara Ivana na pitanje zašto je baš knjiga Ikone: Neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku bila pokretač projekta i što ona znači za nju osobno. “Knjigu bih preporučila svim mladim ljudima koji traže svoj životni put, osobito djevojkama, ali i roditeljima koji žele djeci ukazati na dobre uzore. Vjerujem da bi i svaka žena voljela dobiti ovu knjigu kao poklon.”

Nažalost, živimo u društvu koje još uvijek katkad obeshrabruje žene

Knjiga je izašla 2020. godine kada je cijeli svijet zaustavila pandemija koronavirusa pa su u izdavačkoj kući zaključili da nije moguće održati veliku promociju na kojoj će publika imati priliku upoznati sve te inspirativne žene. Zato su se okrenuli online sadržaju. “Odlučili smo snimiti videa s ‘ikonama’, ali u jednom mi je trenutku sinulo da bismo ovaj sadržaj trebali kreirati zajedno s onima kojima je knjiga namijenjena: tinejdžerima. Samo oni znaju koja pitanja muče mlade ljude i rado smo im prepustili stvaranje contenta za svoje vršnjake”, govori Ivana. “Kontaktirali smo ‘ikone’ portretirane u knjizi i objasnili im sve o našem projektu s mladima u Godini čitanja 2021. Dvanaest ikona pristalo je na intervju.”

Ivana Glavaš Bakija
Sandro Lendler

SREDNJOŠKOLKE SU S ODUŠEVLJENJEM PRIONULE ZADATKU

“Moja urednica Tena Jurišić Karačić kontaktirala je profesoricu Sandru Gabrić Primorac koja vodi novinarsku skupinu u zagrebačkoj XI. gimnaziji, a potom je ona djevojkama predložila rad na projektu”, opisuje nam Ivana kakve su bile prve reakcije kad je projekt krenuo u realizaciju. “Cure su bile oduševljene. Svaka je dobila svoj primjerak knjige kako bi mogle proučavati ikone i inspirirati se. Održale smo Zoom susret, upoznale se i razgovarale o projektu i njihovom doživljaju knjige i ikona. Nakon nekoliko dana stigla su nam pitanja koje su pripremile i zaista su nas oborile s nogu!”

Dosad su snimljeni videi koji donose intervjue s autoricom knjige Rosie Kugli te četirima ilustratoricama od njih 18 koje su radile na knjizi, a to su Haau Lukas Midžić, Helena Janečić, Marsela Hajdinjak i Željka Mezić. Ivana kaže da su na prvo snimanje stigle sve srednjoškolke kako bi se upoznale s cijelim procesom. “Vladala je opuštena atmosfera i djevojke su zaista bile na visini zadatka. Dora Barišić i Dora Šmit vodile su intervjue s autoricom i ilustratoricama, jako su se dobro snašle i slušale su sve moje sugestije te sugestije snimatelja i producenta. Druge djevojke su im pljeskale nakon odrađenih razgovora, stoga vjerujem da su odista uživale.”

U osmišljavanju pitanja sudjelovale su učenice 2. i 4. razreda, Ema Medvarić, Lucija Bajić, Barbara Begić, Dora Bujan, Sara Perak, Dora Barišić, Irena Batišta i Dora Šmit, dok je kasnije nekolicina njih vodila intervjue. “U sljedećim videima možete očekivati intervjue s uglednim hrvatskim književnicama, znanstvenicama, glazbenim, dramskim i likovnim umjetnicama i drugim uspješnim ženama različitih zanimanja. Tko su one, voljela bih da zasad ostane iznenađenje”, kaže Ivana.

OSNAŽIVANJE ŽENA SVIH DOBI KAO KRAJNJI CILJ

Projekt je počeo s ciljem da se promovira knjiga te da se mlade potakne na čitanje, no nemoguće je ne primijetiti dodatnu dimenziju osnaživanja žena koju on donosi. “Svakako sam bila vođena i tom idejom kad sam pokrenula projekt 100 utjecajnih žena hrvatskog društva, koji čine knjige Priče o neustrašivim hrvatskim ženama Tatjane Barat i Ikone: Neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku Rosie Kugli”, kaže nam Ivana.

Željela sam poslati poruku djevojčicama i djevojkama da zaista mogu postati što god žele

“Nažalost, živimo u društvu koje još uvijek katkad obeshrabruje žene, osobito u određenim zanimanjima. Željela sam poslati poruku djevojčicama i djevojkama da zaista mogu postati što god žele i da i u našoj maloj domovini ima mjesta za tako velike snove.” Mi svakako mislimo da je u tome uspjela, a za kraj nam je rekla i kakvim se reakcijama publike nada. “Želim da se inspiriraju, da uživaju u ljepoti pisane riječi i ilustracije, da ponešto i nauče, da se ugledaju u prave uzore te da i sami postanu nekom uzori svojim radom i stvaralaštvom.”

Ivana Glavaš Bakija
Sandro Lendler

Na Instagram profilu naklade Iris Illyrica u tijeku je serijal online kvizova o ikonama čije je prvo izdanje prošli petak, na Noć knjige, odigralo preko 700 ljudi! Svaki petak u 20 sati na svojim storyjima objavljivljuju novi kviz do završetka projekta #klikONE pa pozivaju sve koji žele naučiti više o “Ikonama” da ga zaigraju, a najsretniji će imati priliku svaki tjedan osvojiti primjerak knjige “Ikone: Neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku”.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba