PRIČA

Kako sam nakon 18 godina prodala udjele u vlastitoj tvrtki i okrenula se životu digitalne nomadkinje

Razgovarale smo a Antonijom Radić Brkan, event menadžericom koja je nakon 18 godina napravila ogroman zaokret u karijeri i totalno promijenila životni stil

Bavila se turizmom i destinacijskim menadžmentom cijeli život, 18 godina bila je suvlasnica i direktorica uspješne event marketing agencije, bila je nominirana za najutjecajniju osobu Nove Europe u MICE industriji 2019. godine, a onda je ove godine odlučila stati i okrenuti se nekim drugim ciljevima. Antonia Radić Brkan prodala je udjele u svojoj agenciji i počela raditi samostalno, puno sporije i uglavnom iz svoje rodne Makarske.

“Nakon 18 godina intenzivnog rada i stvaranja u event industriji i razvoju projekata, i kod mene je došlo vrijeme za promjene. Industrija u kojoj sam radila i poslovno sazrijela iznimno je dinamična i čovjek se lako zaljubi u taj adrenalin, kreativne projekte i to te jednostavno nosi. Ali ja već neko vrijeme razmišljam o novim trendovima kako u event industriji tako i u turizmu i sve se jednostavno poklopilo s dolaskom pandemije koja mi je samo još više pomogla u promjeni smjera. Zaista mislim da čovjek treba ipak biti izvan nekoga naučenog habitusa ako se želi nastaviti razvijati kao osoba – i to mi je zapravo bio najveći poticaj – zaroniti u novo, drugačije”, rekla nam je.

Sandro Lendler

EVENT INDUSTRIJA NIKAD SE NEĆE VRATITI NA STARO

Tijekom vođenja agencije Antonia je odradila niz pamtljivih projekata na koje je i danas poprilično ponosna. “Bilo je puno sjajnih projekata za klijente koji su nam povjerenje davali godinama, od obaranja Guinessovog rekorda u najvećem cappuccinu na svijetu na Trgu bana Jelačića, do projekata javno-privatnih partnerstava. Svakako bih istaknula doprinos uspjehu Adventa u Zagrebu. Naime, uz podršku Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba i drugih pokrovitelja još smo davne 2009. započeli promovirati adventske aktivacije u gradu, tada pod nazivom Božićna priča. Projekt je s vremenom prerastao u višestruko nagrađivanu manifestaciju Advent u Zagrebu. Ponosna sam jer smo za taj projekt dobili i nagradu HTZ-a za projekt od iznimne važnosti za razvoj destinacije. Tim projektom otvorila sam i jedan novi smjer razvoja agencije, koji je bio usmjeren izravno na upravljanje destinacijom i kreiranje doživljaja na destinaciji”, govori Radić Brkan.

Event industrija je, međutim, s dolaskom pandemije sasvim zaustavljena. Eventi su, kaže Antonia, prvi zatvoreni i vjerojatno će se posljednji otvoriti. “Sigurna sam da će se situacija stabilizirati, ali dotad će proći još neko vrijeme i ne mislim da ćemo se vratiti na staro, već da ćemo morati prihvatiti ubrzani razvoj novih tehnologija, virtualne sastanke, smanjenje korporativnih putovanja i općenito, ostavljanje starog ‘business as usual’ po strani, a prihvatiti stalnu prilagodbu na ubrzane promjene, hibridna događanja i nove načine na koje će cijela naša industrija raditi u budućnosti. Ja se tome veselim, to nam daje priliku za kreativnost, prilagodbu i rast. Svakako pozdravljam novu fleksibilnost u radu i mogućnost rada na daljinu, što evo s guštom i sama prakticiram, najviše kad sam u rodnoj Makarskoj.”

Iskreno se nadam i priželjkujem da će se i naš turizam, na kojega se toliko oslanjamo, preoblikovati u jednom novom smjeru u kojem više nećemo brojati kvantitetu i broj noćenja, nego kvalitetu doživljaja

Ipak, pojedini eventi bez ljudskog kontakta, okupljanja i druženja nemaju puno smisla. “Ali s druge strane, veliki eventi, konferencije ili koncerti bez direktnog kontakta, socijalizacije i doživljaja gube svoju bit”, nastavlja Radić Brkan. “Zato vjerujem da je budućnost u hibridnim događanjima koja su spoj virtualnih i stvarnih, ali će biti manja, intimnija barem još neko vrijeme, u nekoj pop-up varijanti. Moramo biti svjesni da je ova pandemija otvorila i jednu uzbudljivu i novu promjenu u načinu na koji će događaji i putovanja u budućnosti funkcionirati. Promijenile su se potrošačke navike i način putovanja, ljudi tragaju za ravnotežom, i po mome mišljenju upravo će ta potraga biti ključ za kreiranje ponude i doživljaja koji se fokusiraju na autentično, lokalno i održivo. Iskreno se nadam i priželjkujem da će se i naš turizam, na kojega se toliko oslanjamo, preoblikovati u jednom novom smjeru u kojem više nećemo brojati kvantitetu i broj noćenja, nego kvalitetu doživljaja koju je gost ostvario boravkom na destinaciji.”

Sandro Lendler

RADNO MJESTO DANAS MOŽE BILO GDJE GDJE POSTOJI DOBRA INTERNETSKA VEZA

Po odlasku iz agencije, Antonijin se život sasvim promijenio. “Najprije sam se odmorila i naspavala (smijeh), ali sam nakon otprilike mjesec dana već bila željna stvaranja i novih projekata”, priča nam i dodaje da sada ima više vremena kako za sebe tako i za supruga te prednost daje pripremi kvalitetne hrane, radu na sebi kao i prijateljima koje je u svemu ovome podržavaju. Uz to, ova joj je situacija omogućila da više vremena provodi u Makarskoj.

Samo je otvorenost za različita znanja pravi put za rast

“Uživam u šetnjama uz more, dalmatinskoj spizi i kvaliteti življenja koje Dalmacija pruža. Ovo si mogu dopustiti zahvaljujući tehnologiji i novom modelu poslovanja koji svi primjenjujemo od kada je pandemije. Uz dobar internet i virtualnu komunikaciju, radno mjesto vam može biti i manji grad poput Makarske, ured s pogledom na more, uz obitelj i prijatelje. I to je velika prednost, koje možda nismo uvijek svjesni. Trenutno radim na nekoliko projekata vezanih uz razvoj destinacija, a ovaj novi životni stil, koji je proizašao iz moje potrebe za usporavanjem i općenitim promjenama, potaknuo me na jedan novi projekt koji je usmjeren na poticanje kvalitete i kulture življenja i putovanja.”

Sandro Lendler

NAJVAŽNIJE JE USUDITI SE UČINITI PROMJENU

Odvojiti se od hektične svakodnevice koja sa sobom unatoč stresu, donosi sigurnost, nije lako. Zanimalo nas je stoga koliko je bilo teško i koliko je Antoniji trebalo dok nije stigla do trenutka kad se napokon mogla dovojiti od takvog načina života. “18 godina”, odgovara kroz smijeh. “Ja mislim da je najvažnije usuditi se, a kada jednom to prelomite, onda sve ide svojim tokom. Ja sam u jednom trenutku donijela odluku koja je dugo tinjala u meni, ali se prije nisam usudila, ili bolje rečeno, nisam stigla razmišljati što točno želim dalje. No, nakon 18 godina u ovom poslu, iza mene je jako puno projekata, puno iskustva, kontakata i sjajnih suradnji i prijateljstava. Cijela ta mreža iskustva i dragih ljudi, omogućava mi krenuti naprijed, u sličnom, ali istodobno drugačijem smjeru, koji više odgovara ne samo mojem sadašnjem razmišljanju, nego i trendovima koji su se pojavili u svijetu kada smo bili prisiljeni na svojevrsnu introspekciju. Jednostavno dođeš u godine kada shvatiš da treba uskladiti posao i životni balans, a istodobno, zbog velikoga iskustva, u tim promjenama znaš prepoznati i prilike za osobni rast i razvoj poslovanja.”

Mislim da je najvažnije usuditi se, a kada jednom to prelomite, onda sve ide svojim tokom

Moramo biti realni i istaknuti činjenicu da se nije najlakše otisnuti se u solo vode ako već niste proveli niz godina u industriji, stekli stotine kontakata i na neki način se dokazali. No, Antonia smatra da je važno stanje u glavi. “Nije nemoguće, ali je definitivno lakše kada imaš iskustvo i kontakte. No, ono što je neizostavno i kod malih koraka i kod velikih životnih promjena jest hrabrost i otvorenost za promjene. Taj jedan mentalitet rasta, stalnog napretka. Dodatno, treba biti svjestan da svaki posao, bilo da je riječ o vođenju agencije s pet, deset zaposlenih ili freelancerski posao, zahtjeva odricanje. Bilo da tek izlazite na tržište rada i trebate se dokazati, kroz posao, kroz odnose s klijentima, suradnicima i zaposlenicima ili ste već odradili cijeli niz projekata i godina, morate biti jednako prilagodljivi, skromni, okretni i spremni na odricanja. Ništa ne pada s neba, novac ni sreća ne rastu na drveću, a odnosi se grade godinama. Ako ste svjesni toga, i spremni učiti i usavršavati se bez prestanka, prihvaćati promjene koje dolaze otvorenih ruku, a pritom slušati sebe – životni balans neće izostati.”

Sandro Lendler

A mladima koji tek započinju karijeru, žele se dokazati, ali im privatni život zbog toga pati poručuje – naučite što želite i puno učite. “Prema mom iskustvu, svakako je jako bitno znati što želite i koji vam alati ili znanja trebaju za doći do cilja – ukoliko ih nemate ili ih trebate usavršavati, radite i usavršavajte se paralelno. Smatram da cijeli život treba učiti, ali dok smo mladi imamo više energije i interesa i samim time imamo se prilike raznolikije razviti, a svako je znanje nezamjenjivo. Savjetovala bih mladima da prihvaćaju rad na projektima i poslovima koji se možda na prvu čine kao da su van njihovih mogućnosti, ali i da rade na stvarima koje im se možda čine bazičnima. Samo je otvorenost za različita znanja pravi put za rast, a osim što nam daje široki prostor za razne poslove, pomaže nam i dokučiti u čemu uživamo, što nas ispunjava i kako želimo živjeti.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba