PRIČA

Kako izgleda život s endometriozom? Ove žene ispričale su nam svoje priče

O endometriozi smo razgovarale s osnivačicom udruge Žuto UŽE, a četiri žene su s nama podijelile svoja iskustva

“Veronika, dijagnosticirana mi je endometrioza”, bile su riječi koje mi je uputila frendica prije koju godinu. Ona i još 10 posto žena na svijetu pate od te bolesti o kojoj u tom trenutku nisam znala ništa, no znala sam da za mnoge žene znaju proći godine do prave dijagnoze. Upravo to je primijetila i Jelena Pack, diplomirana naturopatkinja i predsjednica i osnivačica udruge žena Žuto UŽE te osnivačica koncepta konferencije Hormonska veza održane u siječnju i veljači 2021. u Hrvatskoj i regiji. Osnovala je udrugu upravo s ciljem promicanja svijesti o endometriozi.

“Udruga Žuto UŽE je osnovana oko teme endometrioza u rujnu 2019. godine nakon što je već godinama ranije bila aktivna Facebook grupa Endometrioza – savjeti i podrška svim ženama, a vremenom se širila i na stranicu Žuto UŽE, kao i na Instagram @hormonska_veza“, započela je Jelena Peck. Nekolicina žena s ovim problemom tada se našla u Beču na kongresu i predavanjima doktora na tu temu i odlučile su podijeliti informacije sa svim ženama koje imaju iste ili slične probleme. “Izgledalo je kao da je preko noći grupa narasla na 2000 žena i svakodnevno raste. Tema endometrioza je još u 2018. godini toliko bila nepoznata široj javnosti, da mnoge žene koje su ulazile u grupu nisu znale koju dijagnozu imaju i otkrivale su svoju dijagnozu prepoznavajući simptome kod drugih žena.”

Jelena Pack 
Foto: Privatni album

JAVLJAJU SE ŽENE KOJE IMAJU PROBLEMA S REPRODUKTIVNIM SUSTAVOM

Objašnjava da su žene koja su se javljale imale problema s cistama, miomima, policističnim jajnicima, inzulinskom rezistencijom, fibrocističnim dojkama i vrlo često žene koje zbog nekog od tih nerješenih stanja nisu uspjele ostvariti željenu trudnoću. “Vrlo brzo je Udruga postala mjesto za sve žene koje imaju problema s reproduktivnim sustavom uopće ili pate od neplodnosti i hormonalnih disbalansa. Jako smo ponosne što danas okupljamo i žene koje preventivno žele djelovati na svoje zdravlje i učiti od starijih ili iskusnijih, pa tako mame dovode svoje kćeri koje uče o svom ciklusu od prve menstruacije, što starija generacija nije imala prilike.” Također raspravljaju o temama kao sto su prevencija bolesti, prirodna ili sintetička kontracepcija, ali i kako do željene trudnoće.

Budući da je naturopatkinja, Jelenin fokus su žene s hormonalnim disbalansima u reproduktivnom dobu i psihoemocionalna podrška u borbi s problemima reproduktivnog sistema. “Iako sam studirala u Njemačkoj, primjećujem i kod nas porast interesa za prirodne načine tretiranja simptoma bolesti, zdravijom prehranom i neophodnom prirodnom suplementacijom. Priroda ima uvijek najbolje rješenje za nas iako mi danas često to zaboravljamo modernim načinom života, brzim tempom i stresom. Svi ti čimbenici drastično utječu na naše reproduktivno zdravlje, ali i zdravlje općenito.” Napisala je za Udrugu veliki broj tekstova na temu reproduktivnog sustava žene kao i o tome koliko stres i zagađenje utječu na našu plodnost kao i što se sve događa s našim hormonima od puberteta do postmenopauze. Možete tekstove pročitati ovdje.

U siječnju i veljači ove godine, Udruga je organizirala isključivo žensku konferenciju koja je okupila 10 liječnica iz Hrvatske i zemalja regije pod nazivom Hormonska veza. “Na konferenciji je prisustvovalo više od 300 žena koje su imale priliku aktivno postavljati pitanja i povezati se s liječnicama koje će im pomoći da riješe svoje probleme. Također smo dodijelile i mnogobrojne poklone velikom broju žena koje su sudjelovale.” Od osnivanja Udruge, organizirale su nekoliko predavanja liječnika u Zagrebu na različite teme: Kako se boriti sa sterilitetom? Dr. Martina Bračun; Prehrana i Endometrioza Dr. Sanja Toljan, Homeopatija kao vid liječenja Ana Klikovac i mnoga druga. U redovne aktivnosti Udruge spadaju Endo kafei, skupine od pet do deset žena koje u intimnom krugu dijele iskustva na uvijek različite teme reproduktivnog sustava kao sto su miomi, fibrocistične dojke, štitna žlijezda, neplodnost i slično. Novu veliku konferenciju pripremaju već u rujnu.

KAKO ŽENE ŽIVE S ENDOMETRIOZOM

Nismo ranije spomenule da je endometrioza kronična bolest koju karakterizira pojava tkiva sluznice koja oblaže maternicu (endometrija) na različitim mjestima u tijelu na kojima se inače ne bi trebalo nalaziti i to bilo gdje izvan maternice. Ta su mjesta najčešće organi unutar zdjelice i trbušne šupljine. Ponekad se teško dolazi do dijagnoze, a dosta nepovoljno utječe na život onih kojima je dijagnosticirana. Zato smo upitale četiri žene da nam prepričaju svoja iskustva, kako su se nosile s dijagnozom i što su promijenile da bi si olakšale život s njom.

 

Tina Bačić, novinarka i poduzetnica

“Oduvijek sam imala problema s ciklusom tako da sam jako rano krenula s kontracepcijskim pilulama koje su situaciju kao dovodile u red. Kako sam odrastala sve više sam osvještavala da ne želim biti na hormonima da bi mi ciklus funkcionirao normalno te sam krenula u potragu za alternativnim rješenjima.” Nakon nekoliko pokušaja skidanja i vraćanja na pilule ginekolog joj je preporučio konopljiku, koja joj je nekim čudom vrlo brzo stabilizirala ciklus i dovela menstruacije u zdravi ritam. Međutim, iako su postale redovite, objašnjava da ih je prati jaki osjećaj anksioznosti, ponekad i depresije (danas gledajući unazad tek vidi da to nije bio zdravi ciklus).

“Menstruacije su se jako pogoršale, postale su jake, PMS je postao nesnošljiv, a paralelno su se javljali i jaki, jaki grčevi. To nisu oni tipični menstrualni grčevi o kojima mi žene pričamo. Ako se pitate imate li endometriozu, vjerujte mi da ne morate jer endo grčeve ćete jako brzo prepoznati. Iz mog iskustva to je kao kad netko kaže ‘mislim da sam imala napadaj panike jednom’ – da ste stvarno imali napadaj panike, znali biste. Uglavnom endo grčevi prvo su se krenuli javljati samo povremeno, a onda često i stalno. Tri dana prije menstruacije, tri dana poslije menstruacije, od hladnoće, bosih nogu, predugog sjedenja, problema s probavom, za vrijeme seksualnog odnosa.” Dodaje da su bili hendikepirajući, dakle gdje god da se nalazila morala je brzinom svjetlosti uzeti dvije tablete, ostati u nekoj polu ležećoj pozi i čekati da prođe – što bi nekada trajalo pola sata, a nekad sat vremena, dok tablete ne bi počele djelovati. “Tako sam živjela nekih godinu dana mislim, paralelno pokušavajući saznati što mi je jer sam znala da to nije normalno. A onda mi je sestra poslala link i napisala: ‘ja mislim da ti imaš ovo’. Bio je to link o endometriozi i ja sam se prepoznala u apsolutno svim simptomima.”

Nastavlja da je dobiti dijagnozu u slučaju endometrioze je zapravo olakšanje jer napokon, nakon jako dugo vremena, dobiješ odgovor na pitanje što ti je. A onda tek kreću odluke kako se i na koje sve načine nositi s njom. “Ja sam se nažalost ponovno morala vratiti na kontracepciju jer mi je endometriom bio veliki i to je bio jedini brzi način da se zaustavi njegovo širenje jer kad dođe do određene veličine, potrebna je operacija. To je bilo ono s čim sa se ja najteže nosila jer sam se godinama trudila upravo suprotno, da živim bez uzimanja hormona. Endometrioza je stanje koji nije samo fizičke prirode, baš suprotno.” Dodaje da jake bolove možete dovesti u red painkillerima. No i da endo ima puno, puno većih utjecaja na stil života. “Dakle, ja nisam izlazila iz kuće bez boce vode i tableta za bolove. Nisam mogla nositi preuske hlače ako bih sjedila u uredu, isto tako, jako je neugodno da vas ta bol napadne recimo dok ste vani s prijateljima, u restoranu, na koncertu – gdje god. Jedino što sam mogla učiniti je pozvati taksi i otići kući ležati dok bol ne stane, a često sam i zvala nekog kod sebe da mi pomogne jer druga opcija je bila zvati hitnu. Tako da endometrioza promijeni cijeli vaš život sa samom svojom pojavom, a jako ju je teško objasniti drugima. Osim toga, utječe na vašu psihu, imunitet, probavu, libido i uopće želju za svakodnevnim aktivnostima, želju za životom.”

Sve je promijenila i krenula od nule, tao je krenula boriti se s endom. “Prvo i osnovno pitanje mi je bilo što je uzrokuje, emotivno i poslovno. Što me čini nesretnom, a što sretnom. Morala sam promijeniti svoju bazu. Morala sam promijeniti i stil života – više nije bilo moguće nastaviti sa stresnim poslom, neurednom prehranom, preskakanjem obroka ili živjeti bez kretanja i tjelovježbe. Kava, alkohol i mliječni proizvodi prvi su ispali iz igre, a od nedavno i šećer te gluten (još uvijek se učim, ali ne odustajem). Moje vrijeme je moje vrijeme, moj san je moj san.” Odlazi ranije u krevet, radni dan ne započinje bez dobrog, pomno osmišljenog doručka. Jača svoje ja, izražava glasnije svoje potrebe i ne srami se. Ne dozvoljava da je se svrstava pod emotivno žensko, ni privatno ni poslovno. Upoznala je nekoliko divnih žena koje joj pomažu na putu da bude endo free, Jelenom Pack radi na svojoj prehrani i suplementima koje uzimam. Dr. Sanju Toljan, koju voli zvati hrvatskom kraljicom hormona, s kojom je imala jedan divan dugi razgovor, svoju ginekologicu Draganu Ljubojević Grgec koja joj je uopće dijagnosticirala endometriozu i ističe Maju Obrovac Glišić koju prati na društvenim mrežama. “Endometrioza je bolest koje je jako povezana s našom lijevom, ženskom stranu, s našom ženstvenosti i seksualnosti. Mi kao žene prilagodile smo je jednom muškom, korporativnom stilu života, i sada je vrijeme da se vratimo sebi.”

Pomažu joj istezanje, tjelovježba, joga ili pilates, tople kupke s magnezijem i eteričnim uljima, puno tekućine (odgovarajući čajevi, kao čaj od đumbira), završila je s kofeinom, uvela je redovite obroke koje ne preskače te uzima suplemente u dogovoru s doktorom ili naturopatom. “Bitno mi je moje vrijeme, bez društvenim mreža, i odlazak u prirodu. I na kraju nikako, nikako nemojte biti prestrogi prema sebi, ako i pogriješite, oprostite si i idite dalje.”

Martina Pranjić, Bcc.inf, dopredsjednica Udruge Žuto UŽE

Jedna sam od onih “sretnica” koja nije imala nikakvih fizičkih problema u vidu bolova. Dijagnoza endometrioze postavljena mi je tijekom rutinskog ginekološkog pregleda, nakon čega kreću pretrage. Savjetovano mi je da pokušam začeti u idućih 6 mjeseci. Ako do začeća ne dođe, preporučila mi se laparoskopska operacija.” Kako do začeća nije došlo, bilo je jasno da Martinino stanje već tada nije dobro. Pri laparoskopskoj operaciji zaključeno je da je endometrioza u već poodmakloj fazi, proširena po cijeloj trbušnoj šupljini te je bila potrebna laparotomija, koja je tom prilikom i izvedena.

Kako tada nisam bila upoznata s pojmom endometrioze, bila sam poprilično zbunjena i uplašena. Tu je krenulo i moje istraživanje te bolesti i ubrzano učenje i sakupljanje svih činjenica do kojih sam mogla doći. Nakon operacije nisam primjenjivala nikakvu terapiju, već sam se okrenula prirodi. Ono što je meni, srećom, pomoglo, a često drugim ženama može odmoći (jako je bitno svaku ženu gledati kao individuu), bili su čajevi koje sam konzumirala gotovo dvije godine.” Dodaje da su se pokazali kao dobra odluka. Danas ih više ne pije, ali pazii na prehranu. Izbjegava mliječno i slatko, a izrazito je umjerena s kruhom i pecivima i svim ostalim namirnicama koje bi mogle pospješiti širenje endometrioze.

“Ono što savjetujem svakoj ženi je da svakako promijeni prehranu i kloni se stresa koliko je to maksimalno moguće. Stres je jako veliki okidač, ne samo za endometriozu, već i za ostale bolesti i probleme naših unutarnjih organa. Svakako preporučujem meditaciju i jogu (bilo kakve teže vježbe nisu za žene s endometriozom), ali i sve ono što vam hrani dušu i umiruje um. Mislite prvenstveno na sebe, jer nitko drugi neće voditi računa o stanju vašeg organizma osim vas samih.”

Sanja Jukić, učiteljica

“Na rutinskom pregledu su uočene ciste koje ni nakon nekoliko kontrola nisu prolazile. Šest mjeseci kasnije jedna je toliko narasla da je bila veličine dječje glave i odmah mi je doktorica savjetovala operaciju. Nakon što je odstranjena, samo četiri mjeseca kasnije je ponovo narasla još veća od prethodne. Davali su mi kontracepciju, ali ja sam se htjela ostvariti kao majka i prestala sam je piti, no do trudnoće ipak nije dolazilo.”

Sanja je uvijek vjerovala da kada dođe pravi trenutak s pravim partnerom, dogodit će se i beba. No, to se nije dogodilo ni nakon tri godine kako se operirala. “Jako teško mi je to padalo, naročito što sve moje prijateljice sada imaju obitelj i potpuno drugačiji način života. Promijenila sam neke navike i zaista je ta cista već godinama pod kontrolom i ne raste.”

Dodaje da joj jako značila podrška žena iz Udruge, prije svega spoznaja da nije sama i da ima jako puno žena koje se bore s još većim problemima od njenih. “Također mi je značilo što sam saznala puno o različitim čajevima i prirodnim suplementima koji pomažu kod cista, ali i kod anksioznosti i depresije koja je isto bila prisutna kada sam shvatila da se ne podrazumijeva da ću se ostvariti kao majka. Otkrila sam svijet naturopatije i akupunkture i jako mi te metode pomažu. Sada sam u šestom mjesecu trudnoće i ne znam je li se dogodilo čudo ili sam ja doprinijela svim ovim promjenama, ali sreća je neopisiva.”

Predlaže ženama da ne gube optimizam i da uživaju u svakom danu, a priroda će donijeti ono što je najbolje za njih. “Ono sto je meni život dao, to je puna učionica djece a evo uskoro stiže i ono što željno suprug i ja očekujemo.”

Dijana Majić mag. oec

“Nakon što mi je dijagnosticirana endometrioza, prije tri godine na prvi mah nisam bila zabrinuta, ok to je cista riješit će se, nisam imala jake bolove i nisam primala nikakvu terapiju pa mi nije značajno utjecala na život. Kada sam krenula polako čitati i istraživati bila sam sve zbunjenija i uplašenija, jer zapravo nisam uspjela naći konkretne odgovore na pitanja i nisam pronašla način kako se boriti s tom bolesti.”

Vrijeme je prolazilo, nije mogla zatrudnjeti, a jedino što su liječnici vidjeli kao problem bila je cista i te se odlučila za operaciju prošle godine koja je kaže prošla super, kao i oporavak.

“Ali tada me je počelo mučiti što sam čitala iskustva žena o brojnim operacijama te sam tražila neki drugačiji pristup i tako sam došla do Jelene koja me oduševila svojom pristupačnošću i željom da pomogne svojim znanjem i iskustvom. Početkom ove godine promijenila sam prehranu i počela s uzimanjem suplemenata.” Uz to se i više brine za sebe, vježba, meditira, moli, rješava ono što je muči bez odgađanja. “Osjećam se odlično, a vjerujem da ću na ovaj način pobijediti ovu bolest i napokon ostvariti trudnoću.”

Ono što bi svakako preporučila svima s ovom dijagnozom je pronaći pravu podršku, posebno kod drastičnijih poteza kao promjena prehrane, puno je lakše uz nekoga kome vjeruješ i tko zna kako. “Razgovarati s partnerom, obitelji i prijateljima, objasniti im i endo i promjene kroz koje moraš proći i vjerujem da podrška i ljubav neće izostati. Kod promjene prehrane meni je najbitnija bila dobra organizacija, kada sam sita nemam želje za slatkišima ili brzom hranom.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba