GIRL POWER

Jedna Hrvatica i još 299 žena iz cijelog svijeta uključilo se u misiju prikupljanja plastike iz oceana

Znanstvenica Emily Penn organizirala je ekspediciju s ciljem istraživanja plastike u oceanima na kojoj sudjeluju samo žene

Exxpedition je misija za zaštitu okoliš koju je započela znanstvenica Emily Penn još 2014. godine. Njihova nova ekspedicija, koja okuplja samo žene krenula je 8. listopada iz Plymoutha s ciljem istraživanja plastike u oceanima. Uključeno je 300 žena u dobi između 18 i 57 godina iz 30 različitih država svijeta koje će skupljati i ispitivati uzorke mikroplastike koje se mogu pronaći u oceanima. Cilj je bolje razumijevanje izvora zagađenja, točnije, bolje definiranje koje točno industrije i države proizvode najviše plastike i koje najviše onečišćuju okoliš.

Među 300 žena koje će biti dio misije Round the world našla se i 24-godišnja Sonja Jakić, jedina Hrvatica među posadom. Sonja stiže s Cresa i jedna je od pet tisuća prijavljenih koja je odabrana za ovu misiju. Odabrane žene plove morem i iz prve ruke uče o izazovima i štetnostima jednokratne plastike. Istovremeno će pomagati i znanstvenim istraživanjima. Nekim dijelovima putovanja priključit će se i žene bez znanstvenih kvalifikacija jer je svaka uključena na svoj način te educirana za jedrenje i aktivno sudjelovanje u istraživanju. Putovanje će trajati do 26. travnja, a Marcia Reinaurer, jedna od članica posade, snimat će čitavu ekspediciju.

Jedan od razloga zašto se Penn odlučila za ovakvu misiju je saznanje da u njenom tijelu postoji 29 od 35 toksičnih kemikalija koje se nalaze u plastici. Te kemikalije su potencijalno kancerogene, utječu na hormonalne promjene u trudnoći pa tako i na djecu. Zbog toga je smatrala da je važno da se u njenu misiju uključe upravo žene.

Exxpedition, globalna misija koju je započela Emily Penn osnovana je 2014. godine s ciljem da promijeni razmišljanja i ponašanja ljudi vezana uz pitanje rješavanja krize plastike u oceanima. U novoj misiji žene će prijeći 38 nautičkih milja. Do sada su organizirale već 11 ekspedicija, a već postoji plan i za 2020. i 2021. godinu. Ako želite i vi na neki način biti dio ove ekspedicije, možete pomoći financijskim sredstvima koja će olakšati njihovo putovanje. Više informacija možete pronaći ovdje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube