ŽENSKA PRAVA

Japanke imaju svoj #KuToo pokret. Dosta im je visokih peta i strogog poslovnog stila

Žene u Japanu imaju dosta različitu kulturu poslovnog odijevanja nego što je kod nas, ali zahtijevanje da moraju nositi visoke pete ipak je malo previše

Naša kultura podosta se razlikuje od istočnih, a japanska je doslovno priča za sebe. Dok se svijetom širi velik i važan #MeToo pokret, žene iz Japana imaju svoju inačicu #KuToo. Jedna od bizarnijih stvari koju one kao žene moraju raditi je nošenje visokih peta na posao. Dakako, kod nas je to također u nekim poslovima i na nekim pozicijama poželjno, ali zaista nismo čule za radno mjesto u kojem je to nužnost. No, ne i u Japanu. Ukoliko se odlučite na traženje posla u Japanu, jedan od zahtjeva je nošenje visokih peta.

Ne moramo niti spominjati koliko su japanski gradovi velikip a osoba koja traži posao u jednom danu mora zaista mnogo hodati, stajati, a uz to, žene ako dobiju posao na tom istom cijelo vrijeme moraju biti u visokim petama. Možda mi to ne razumijemo jer stižemo iz zapadne kulture, ali srećom i one su se počele žaliti na bizarnost tog pravila.

Zahtjev za posao – nosi visoke pete

Osim visokih peta, nužno je da i žene nose odijela te je poslovni stil konkretno određen. Upravo zato su se na Twitteru počele pojavljivati objave žena iz Japana koje se žale na bolove, nepodnošljivost i napor koji proživljavaju samo kako bi dobile i zadržale posao. Neke žene objavile su i fotografije svojih krvavih stopala nakon cijelog dana. Tako je i nastala njihova inačica #KuToo jer je kutsu njihova riječ za cipele.

Premda je naišla na odobravanje nekih korisnika i žena diljem Japana, oni se teško odmiču od svoje kulture. Najviše savjeta je dobila oko toga da su njene cipele krivog broja pa zbog toga dobiva ogrebotine ili da je odabrala cipele koje ne odgovaraju njenom tijelu. Također su joj i predložili da nosi cipele u torbi i preobuje se tek kada dođe na intervju. Čini nam se da su ili malo promašili čitav smisao njenog ustanka, a možda se neke kulture jednostavno previše razlikuju od naše da bismo ih mogle razumijeti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba