GIRL POWER

Jane Fonda se u dobi od 81 godine našla na naslovnici Voguea. Jednostavno je vječna

Slavna glumica ne prestaje inspirirati čak ni u osamdesetima

Britanski je Vogue uz klasično mjesečno izdanje za svibanj 2019., predstavio posebni dodatak o starenju na čijoj se naslovnici našla 81-godišnja Jane Fonda. Izdanje je nazvano Non-Issue jer glavni urednik Edward Enninful time želi odbaciti dobnu granicu za bilo kakva postignuća u životu žena i poručiti im da se ne ograničavaju kad je uspjeh u pitanju.

Fonda je u intervjuu koji je dala za broj rekla da voli svoje godine i da joj je drago da živi ovako dugo.

View this post on Instagram

Proud to be a part of #BritishVoguexLorealParis Non-Issue, a special edition devoted to women that show strength, beauty and style are ageless. Join me in celebrating with @LorealSkin and @BritishVogue. #AgeIsNoIssue

A post shared by Jane Fonda (@janefonda) on

TEŠKO DJETINJSTVO i USPJEŠNA KARIJERA

Fondin otac bio je glumac Henry Fonda, a majka starleta Frances Ford Brokaw. Međutim, majka je imala psihičkih poteškoća te si je dok je boravila na psihijatriji u bolnici Beacon u New Yorku, oduzela život. Fonda je tada imala samo 12 godina, a već je s 15 počela raditi kao učiteljica plesa pa onda model i na kraju kao glumica.

Počela je glumiti u kazalištu krajem pedesetih, a onda je šezdesetih na filmu postala toliko popularna da je u prosjeku snimala dva filma godišnje. To joj je donijelo veliku popularnost te su je mediji zvali najtalentiranijom mladom glumicom, a to se nastavilo i kroz cijele sedamdesete. Fonda je u tom periodu osvojila i niz nagrada uključujući dva Oscara, dvije Bafte, četiri Zlatna globusa i jedan Emmy.

U osamdesetima koje su slijedile Fonda je postala i fitness zvijezda prakticirajući sve od baleta do aerobika za koji je i danas sinonim. U mirovinu je otišla 1991. nakon tri desetljeća na filmskom platnu, ali se do danas ponovno vraća u filmovima i serijama kao što je trenutno aktualna “Grace i Frankie”.

View this post on Instagram

#TBT to #Louisiana during “Hurry Sundown” with Michael Cain and Faye Dunaway! ?? I'm just discovering that there are not enough hat emojis #ComeOn

A post shared by Jane Fonda (@janefonda) on

AKTIVISTKINJA ZA MIR U SVIJETU i RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Fonda je u šezdesetima bila velika aktivistkinja protiv rata u Vijetnamu, podržavala je naseljavanje Indijanaca na Alcatrazu, podržavala je Crne pantere, borila se protiv rata u Iraku i izraelske okupacije Palestine. Kasnije je snažno osuđivala Baracka Obamu i njegovo dopuštanje bušenja Arktika u potrazi za naftom. Cijelog života se bori i za ženska prava, a u intervjuu s Brie Larson za magazin People 2017. godine, otkrila je da je kao dijete zlostavljanja, silovana te da je dobila otkaz jer nije htjela spavati s nadređenima.

Pokrenula je i Jane Fonda Center for Adolescent Reproductive Health, centar koji se trudi spriječiti neželjene tinejdžerske trudnoće, borila se protiv obrezivanja ženskih genitalija koje su i dalje prisutne u nekim zemljama u Africi, a 2005. je u suradnji s Glorijom Steinem i Robin Morgan osnovala Women’s Media Center, organizaciju koja za cilj ima podići ženski glas u medijima i trenirati žene za rad na vodećim pozicijama. Iako će u prosincu napuniti 82 godine, Fonda novom naslovnicom Voguea nastavlja inspirirati žene diljem svijet i poručuje da je itekako moguće imati sve unatoč tome što ste žena.

 

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba