DRUŠTVO

Ispred kuće Anne Wintour održan je prosvjed novinara. Traže veće plaće

Nakon dvije godine bezuspješnih pregovora, počeli su prosvjedi ispred kuće globalne direktorice sadržaja Conde Nasta

Nakon što su u ponedjeljak, nakon dvije godine bezuspješnih pregovora, članovi sindikata magazina The New Yorker, objavili listu svojih zahtjeva koja je uključivala veće plaće i veću sigurnost posla, sinoć su se okupili kako bi mirno prosvjedovali. Mjesto okupljanja za njih stotinjak bilo je u njujorškom Greenwich Villageu, ispred kuće Anne Wintour, globalne direktorice sadržaja u Conde Nastu koji je vlasnik i izdavač The New Yorkera, piše New York Times.

“Bosses wear Prada, workers get nada (Šefovi nose Pradu, zaposlenici ne dobiju ništa)”, skandirali su zaposlenici The New Yorkera i još dva izdanja Conde Nasta, Arc Technice i Pitchforka. Neki od njih zarađuju svega 42 tisuće dolara godišnje, piše NYT, dok je jedna urednica rekla da je nakon pet godina rada u tvrtki s 33 tisuće došla na 53 tisuća dolara godišnje. Usporedbe radi, prosječna godišnja plaća u New Yorku iznosi oko 75 tisuća dolara, a članovi sindikata kažu da s plaćama u Conde Nastu malo tko može preživjeti u tom gradu te su tražili minimalnu godišnju plaću od 60 tisuća dolara za sve. Iz uprave su reagirali mailom kojim im poručuju da prosvjedovanje ispred kuće jedne osobe nije prihvatljivo, a daljnji dogovor nije postignut.

Anna Wintour u Vogueu radi više od 30 godina, 2013. je postala art direktorica Conde Nasta, 2019. postala je globalna savjetnica za sadržaj, a krajem 2020. globalna direktorica sadržaja za cijelu izdavačku kuću. A iako The New Yorkerom ne upravlja direktno ona već urednik David Remnick, prosvjednici su odabrali njezinu kuću jer je upravo ona jedno od zaštitnih, a možda i globalno najprepoznatljivije lice Conde Nasta.

POZICIJA ANNE WINTOUR VIŠE JE PUTA DOVEDENA U PITANJE

New York Times je u listopadu prošle godine objavio veliku priču u kojoj su otkrili 11 anonimnih svjedočanstava bivših zaposlenika Anne Wintour koji su je optužili za rasizam i elitizam. U spomenutom su članku pojedini izvori objasnili kako se radi u Vogueu. U magazin mogu ući samo stvari koje su “Vogue”, one koje nisu “Vogue” ne mogu se naći na stranicama pri čemu navode kako je “Vogue” u tom kontekstu sinonim za “mršave, bogate i bijelce”.

Istog su vikenda u listopadu 70-godišnju glavnu urednicu američkog Voguea tabloidni mediji razvukli po svojim naslovnicama zbog navodnog razvoda od Shelbyja Bryana s kojim je u braku posljednjih 16 godina. Nametnulo se stoga pitanje, hoće li Nuklearna Wintour kako je zovu, ipak popustiti pod pritiskom i povući se s pozicije glavne urednice američkog Voguea nakon 33 godine na toj poziciji, a ovaj posljednji slučaj s prosvjedom ponovno povlači to pitanje.

Anna Wintour na Tjednu mode u Parizu u veljači 2019.
Wikimedia Commons

KRITIKE MEDIJIMA ZBOG NEDOSTATKA ANGAŽMANA

Osim koronavirusa, SAD je prošle godine prodrmao i pokret Black Lives Matter. Gušenje Georgea Floyda, ubojstvo Breonne Taylor i općenito nasilje primarno policije nad Afroamerikancima izazvali su velike prosvjede diljem zemlje, a na društvenim mrežama niz je pripadnika crne rase progovorio o zlostavljanju koje su doživjeli na poslu, u društvu ili nekom drugom okruženju što je rezultiralo i razotkrivanjem loših praksi po pitanju rasne ravnopravnosti u raznim tvrtkama.

Mnogi mediji su također prozvani da se nisu dovoljno angažirali oko jednake zastupljenosti svih rasa u svojim pričama. Jedan od njih je i Man Repeller čiju je osnivačicu Leandru Medine to toliko pogodilo da se sasvim povukla iz projekta, prepustila ga timu koji ga je redizajnirao i lansirao pod novim imenom Repeller da bi ga zbog nemogućnosti isplaćivanja plaća i ostalih rashoda, sasvim ugasili.

Na udaru se našao i američki Vogue pa je tako izdanje za studeni 2020. godine bilo nešto drugačije. Anna Wintour i njezina ekipa na 316 stranica dali su prostor afroameričkim umjetnicima, modelima i fotografima. To je bilo prvi put u povijesti da se tako nešto dogodilo u američkom izdanju.

Međutim, među brojnim članovima tima to je izdanje izazvalo nelagodu nakon internog maila koji je Wintour poslala u kojem je napisala da je svjesna da Vogue nije pronašao dovoljno načina za uzdizanje i davanje prostora afroameričkim umjetnicima, autorima, fotografima, dizajnerima i drugim akterima. Mnogi su taj mail, rekli su za NY Times, smatrali iznimno licemjernim, više kao promišljen potez osobe koja je dugo godina na rukovodećoj poziciji i misli da zna točno što zaposlenici žele čuti.

Anna Wintour na Tjednu mode u Londonu u veljači 2020.
Lauren Mustoe/Getty Images

WINTOUR SE ISPRIČALA, ALI OČITO PREKASNO

Mnogi koji su bili intervjuirani u Timesovoj priči rekli su da je rasizam uglavnom bio suptilan, a njihova glavna optužba bila je ta da je Wintour stvorila radno okruženje u kojem ne postoji niti jedan aspekt koji ona ne kontrolira. Neki Afroamerikanci su čak komentirali da su stvorili alter ego bijelca na poslu, samo da bi prošli kroz radni dan u miru. Jer, čini se da Wintour zapravo ne zna što je rasizam.

Neki su zaposlenici kritizirali članak koji je objavljen samo online, a u kojem novinarka hvali zlatne zube Kendall Jenner. Zlatne su zube nosili crnci u Brooklynu u 80-ima, bili su modni trend u Južnoj Africi u 60-ima, a popularizirao ih je još početkom 20. stoljeća boksač Jack Johnson, prvi afroamerički svjetski prvak u teškoj kategoriji zbog čega se često smatra da zlatni zubi pripadaju afroameričkoj kulturi. Wintour je na kritike, piše NY Times, samo rekla da joj se to ne čini kao nešto strašno, a i sama se poskliznula s rasističkim terminima. Jednom je prigodom poslala interni mail o jednom snimanju i pitala zaposlenike misle li da bi ih se moglo kritizirati u javnosti jer joj se ovo snimanje čini malo ‘pickaninny’. Radi se o terminu koji se u Sjevernoj Americi kroz povijest koristio kao pogrdan i rasistički naziv za djecu Afroamerikanaca.

Za taj se izraz ispričala, a i na njenu su stranu stali neki poznati ljudi. Primjerice, Naomi Campbell ju je pohvalila i navela da joj je uvelike pomogla u karijeri jer je na naslovnicu svog prvog rujanskog izdanja stavila upravo tada 19-godišnju Crnu panteru koja se, eto, slučajno ili namjerno našla i na naslovnici gore spomenutog izdanja za studeni 2020.

U svakom slučaju, Anna Wintour, čini se, prolazi kroz vrlo težak period i pitanje je hoće li izdržati pritiske koji sada stižu zaista sa svih strana. Uostalom, nakon 33 godine na čelu Voguea i činjenice da će ove godine napuniti 72 godine, ne bi bilo iznenađujuće da se napokon odluči umiroviti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba