GIRL POWER

Greta Thunberg održala je snažan govor u američkom kongresu i posramila sve oko sebe

Mlada Greta Thunberg održala je govor u Kongresu SAD-a i zatražila ih da se napokon probude i poduzmu nešto

16-godišnja Greta Thunberg koja je inspirirala mlade diljem svijeta i svojim snažnim stavovima počela pokretati promjene u prostoriji punoj demokrata i aktivista iznijela je svoje argumente i objasnila važnost brige o okolišu te koliko je važno da se hitno počnu poduzimati drastične mjere.

“Imam san da vlade, političke stranke i korporacije shvate hitnost klimatske i ekološke krize i udruže se unatoč razlikama – kao što bi se inače udružili u hitnim slučajevima – i poduzmu mjere potrebne za dostojanstven život za sve na zemlji”, izjavila je pri početku svog govora. Opomenula je medije kao i sve ostale dužnosnike na vlasti da trebaju ozbiljno shvaćati krizu u kojoj se nalazimo.

Jedna od najvažnijih stvari koju je navela je nužnost da se probudimo i počnemo ozbiljno shvaćati znanost, činjenice i informacije koje znanost daje. “Ne želim da slušate mene, želim da slušate znanstvenike. Ovdje se radi o izvanrednom stanju i to ne bilo kakvom, ovo je najveća kriza koju je čovječanstvo ikada doživjelo. Prestanite se praviti da će vaše poslovne ideje, političke stranke ili planovi popraviti sve. Trebamo shvatiti kako nemamo rješenja, ne još. Osim ako to rješenje nije da prestanemo raditi neke stvari.”

Uz to je prikazala i činjenice iz službenog izvještaja Međuvladinog povjerenstva o klimatskim promjenama koja pokazuju kako će se do 2030. godine prosječne temperature u svijetu povećati za 1,5 stupnjeva. Napomenula je kako to nije njeno mišljenje, niti neki politički stav već znanstvena činjenica. Opomenula je i SAD kao najvećeg zagađivača, kao i njihovu odluku da budu jedina nacija koja želi izaći iz Pariškog sporazuma.

Greta u američkom kongresu ima podršku, ali i mnoge koji na njene zahtjeve govore kako im ne idu u korist. Za vrijeme posjeta SAD-u razgovarala je s mladima koji su je posjetili i zagovarala svoje snažne stavove javnosti.

Danas se održava još jedan globalni štrajk za klimu u preko 150 zemalja svijeta što samo dokazuje koliko velik utjecaj ima ova tinejdžerica koja pokušava promijeniti svijet. U nastavku pogledajte novi video koji je stvorila u suradnji s aktivistom Georgeom Monbiotom o klimatskim promjenama.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba