Snaga

Građani Irske jučer su donijeli jednu jako veliku odluku: Nakon 35 godina legalizirali su pobačaj

Tolerantnija, otvorenija i s malo više poštovanja, tako je Irsku sad nakon referenduma opisao njihov premijer

Irska je jučer uspjela. Sa 66,4 posto glasova ‘za’ na referendumu su se uspjeli izboriti za ukidanje stroge zabrane pobačaja, koja je u njihovoj zemlji bila na snazi zadnjih 35 godina. Na referendum je izašlo ukupno 2,1 milijun ljudi od 3,1 milijuna Iraca koji imaju pravo glasa.

Premijer Leo Vardkar je, nakon što su objavljeni rezultati, rekao da je ovo povijesno glasovanje za jednu novu generaciju. “Glasali smo tako da ponudimo sućut onima prema kojima smo dosad bili ravnodušni i medicinsku skrb onima pred kojima smo zatvarali oči”, izjavio je.

Najstroži zakon u Europi

U Irskoj je inače na snazi bio najstroži zakon o pobačaju u Europi. Iznimno pravo na pobačaj nisu imale čak ni žene koje su bile žrtve incesta, silovanja ili malformacije ploda. Tek 2013. su dijelom ukinuli zabranu za slučajeve u kojima je bio ozbiljno ugrožen život majke.

Naravno, rezultati su naišli na negodovanje protivnika zabrane, ali ovo je, za nekad duboko katoličku i konzervativnu zemlju, zaista jako važan korak naprijed i korak prema slobodi prava na izbor.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba