KULTURA

Frida Kahlo ulazi u povijest kao autorica najskuplje umjetnine u povijesti latinoameričkog slikarstva

S trona je svrgnula svog supruga i slavnog meksičkog slikara Diega Riveru

Poznata po svojoj tamnoj kuštravoj kosi, gustim spojenim obrvama i očima u čiju dubinu uranjamo svaki put kada se susretnemo s jednim od njezinih slavnih autoportreta – ona je Frida Kahlo, a njezino je djelo iz 1949. pod imenom “Diego i ja” (“Diego y yo”) upravo prodano na Sotheby’s aukciji za 34.9 milijuna američkih dolara. Tom vrtoglavom sumom dodatno je zapečaćena njezina reputacija – Kahlo je upravo postala autorica najskupljeg likovnog umjetničkog djela ikada prodanog na aukciji u povijesti latinoameričkog slikarstva.

Tom aukcijom Kahlo je s trona svrgnula svog dugogodišnjeg partnera i slavnog meksičkog slikara Diegu Riveru čija je slika 2018. prodana na aukciji za (sada možemo reći) samo 9.76 milijuna američkih dolara. Uzbudljive su to vijesti za sve slikarice (latinoameričkog područja) jer je jedna žena uspjela preokrenuti rodni narativ te u potpunosti izaći iz sjene svog partnera. Do sada se Kahlo često nazivalo “ženom D. Rivere”, a od sada bismo Riveru mogli početi nazivati njezinim suprugom.

Autoportret “Diego on My Mind” 
Foto: Lex van Lieshout/ANP/AFP

Kahlo je ovaj (auto)portret dovršila pet godina prije svoje smrti 1954, a riječ je o samo jednom od brojnih autoportreta kojima je ova samouka Meksikanka pokušala obuhvatiti svu složenost unutrašnjeg emocionalnog života, ranjivost i turbulentnost odnosa sa suprugom te granicu između života i smrti kojom je čitavog života puzala. Diego Rivera se u ovome autoportretu skrio točno iznad Fridinog ranjivog pogleda.

Autoportret odlazi u ruke kolekcionara Eduarda F. Costantinija, osnivača muzeja u Buenos Airesu, a navodno će postati dio njegove privatne kolekcije. To iznova otvara važno pitanje oko pripadnosti umjetnosti te uskraćivanja pristupa javnosti velikim umjetničkim djelima poput ovog Fride Kahlo. Možemo se samo nadati da će Kahlo zauzeti počasno mjesto u Costantinijevoj kolekciji, ništa manje niti ne zaslužuje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube