VIJEST

Facebook objava ovog geofizičara možda će vam bolje razjasniti što se to jučer dogodilo na području Petrinje

Geofizičar Josip Stipčević u dugačkoj Facebook objavi pokušao je objasniti detaljno što se to zapravo dogodilo s potresom na području Petrinje

Razorni potres magnitude 6.2 prema Richteru jučer je u 12 sati i 19 minuta pogodio Petrinju i okolna područja. Stradali su izrazito Sisak, Glina i okolna naselja, kao i Zagreb, a potres se osjetio diljem Hrvatske, kao i izvan nje. Malo je reći kako je to jedan od najtežih dana u modernoj hrvatskoj povijesti u kojem je živote nažalost izgubilo i sedam osoba. Akcije spašavanje i intervencija su u tijeku, tlo i dalje ne prestaje podrhtavati, besane noći su pred nama, a tako će, sudeći prema iskustvu zagrebačkog potresa iz ožujka, biti još neko vrijeme.

Dok s strepnjom gledamo napore spasioca u Petrinji i okolici pokušat ću objasniti ponešto o potresima koji su se…

Posted by Josip Stipčević on Tuesday, December 29, 2020

To tvrde i seizmolozi koji nam učestalo ponavljaju da ćemo se na to morati naviknuti, jer da će potresa na ovim područjima uvijek biti. No, kako bismo ipak malo bolje shvatili neke stvari i razjasnili si cijelu situaciju, točnije što se to dogodilo s tektonskim pločama posljednja dva dana, rasjedima i pomicanjima te koliko je ova cijela situacija neuobičajena, u svojoj je detaljnoj objavi potrudio se objasniti geofizičar Josip Stipčević s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Ističe kako je cijela situacija zapravo vrlo neuobičajena, kao i sam slijed potresa u ovoj seriji. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube