ISPOVIJEST

Mija Dropuljić podijelila je s nama svoju priču o tumoru na dojci i kako je prošla akcija #volimcice

Novinarka Mija Dropuljić s nama je podijelila svoju priču i rekla nam sve o svojoj Instagram akciji #volimcice u koju su se uključile mnoge žene

Prije točno 11 godina imala sam 22 godine. Prije točno 11 godina u točno ovom razdoblju napipala sam kvržicu na svojoj lijevoj dojci. Prije točno 11 godina ostavila sam iza sebe bezbrižan mladenački život i odrasla. Prije točno 11 godina postala sam žena.

Uvijek je pomalo bizarno kad s određenim odmakom gledamo na svoj život i krucijalne životne trenutke koji su nas obilježili. I koliko ti isti događaji mogu imati utjecaj na sadašnjost. Ako iz njih izvučemo pouku, nešto pozitivno i ako se s tim istim događajima pomirimo sami sa sobom. Moja priča je imala sretan kraj.

Veliki tumor na lijevoj dojci na kraju je bio dobroćudan. Doduše bio je toliko velik da se morao operirati, no drugih fizičkih posljedica osim ožiljka u obliku polumjeseca nije ostavio. One psihičke bile su puno gore. Prije 11 godina malo tko je pričao o izraslinama kod mladih žena. Društvene mreže nisu bile razvijene niti je itko javno pričao o svom iskustvu u 20-ima s kvržicama, operacijama i o samom procesu oporavka.

STRAH i USAMLJENOST

U hodnicima splitske bolnice gdje sam bila operirana i išla na kontrole, većinom sam vidjela starije žene. Nikako se nisam mogla poistovjetiti s njima. Osim straha, vodeći osjećaj koji je tada u meni vladao je bio osjećaj usamljenosti. Nitko nije bio pored mene tko je u tim godinama prošao nešto slično, nisam znala nikoga koga bih upitala kako mu je bilo tijekom cijelog procesa, nitko mi nije mogao pružiti onaj osjećaj utjehe koji može samo doći od osobe koja je prošla kroz slično iskustvo.

Godine su prolazile, redovito sam išla na ultrazvučne kontrole, nekad dva puta godišnje, nekad jednom, ovisno o stanju. Naime, tijekom godina su mi izrasla tri nova fibroadenoma. Kada sam nakon par mjeseci nakon operacije prihvatila i zavoljela svoj ožiljak u obliku polumjeseca, počela sam o tome otvoreno pričati. S vremenom sam upoznala i druge djevojke koje su prošle kroz slično iskustvo.

TUMOR SE PONOVNO POJAVIO

View this post on Instagram

S 22 godine pronađen mi je veliki tumor na lijevoj dojci koji se odmah morao operirati. Srećom bio je dobroćudan. Tijekom godina pojavila su se tri nova fibroadenoma koja svake godine redovito pratim. Izrasline na dojkama nisu nešto što se pojavljuje samo kod žena iznad 40 godina, to je sve češća pojava kod mladih cura. Nemoj čekati! I mlade cice trebaju pažnju! Označi svoju fotku s #volimcice i pokaži im svu ljubav preventivnim ultrazvukom. Ja sam svoj već obavila. ❤️

A post shared by Mija Dropuljić (@mijad) on

11 godina od svoje operacije i novog fibroadenoma koji se pojavio na točno istom mjestu, odlučila sam svoj Instagram profil iskoristiti kako bih javno pričala o ovom problemu. Spontano sam objavila fotografiju u želji da osvijestim mlade žene o važnosti preventivnih pregleda i uz fotku stavila #volimcice. Jer nakon svega što smo zajedno prošle uistinu ih volim. Zbog njih sam zavoljela i sebe. Tom fotografijom sam željela pokojoj djevojci pružiti utjehu koja je meni toliko nedostajala. I da možda potakne pokoju od njih da ode na preventivni pregled.

KAKO JE KRENULA AKCIJA #VOLIMCICE

Kako su dani prolazili, tako se akcija širila, što uopće nisam očekivala da će se dogoditi u tolikoj mjeri. Na preko 200 fotografija na otvorenim profilima pojavio se #volimcice. Mnoge žene su se priključile akciji i preko Instagram Storyja. Veliki dio njih je otvoreno i iskreno podijelilo svoje osobno iskustvo. Čitajući njihove ispovijedi, shvatila sam da u tim bolničkim hodnicima nikad nisam bila sama, samo za svih njih nisam tada znala. Shvatila sam da po ničemu nisam poseban slučaj i da je ovaj problem, nažalost, itekako proširen.

REAKCIJE DJEVOJAKA i PODRŠKA

Mnoge djevojke su mi slale fotografije svog ultrazvuka, zahvaljujući što sam ih potaknula na pregled. Mnoge djevojke su u strahu pred operacijom, tražile ohrabljenje putem poruka u Directu. Mnoge djevojke su mi rekle kako su ih upravo sve priče koje su objavljene umirile. Mnoge od njih su mi zahvalile na hrabrosti. No, zapravo svima njima trebam zahvaliti ja – na njihovoj hrabrosti da progovore o ovom raširenom problemu jer samo tako možemo nekoga potaknuti na promjenu.

Instagram akcijom #volimcice dobila sam nešto posve neočekivano – dugo željenu utjehu koja mi je tijekom svih ovih godina nedostajala. Hvala svim ženama koje su se priključile jer sam shvatila da u niti jednom trenutku nisam bila sama. I više nikad neću biti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba